Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
7 Απρ 2020

Τι περιμένει η Αθήνα στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup

EUROGROUP ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Νέα

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup όλα τα σενάρια, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι στο τραπέζι, αλλά το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, χωρίς ευρωομόλογο. H λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η χρηματοδότηση να γίνεται μέσω ESM με χαλαρούς όμως όρους και όχι με όρους μνημονίου.

Οι χώρες του Νότου με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία επιθυμούν την έκδοση ενός ευρωομολόγου το οποίο θα λειτουργήσει ως «φάρμακο» απέναντι στις συνέπειες από τον κορωνοϊό στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ωστόσο ο Νότος δεν έχει όπως φαίνεται αρραγές μέτωπο, αφού το Παρίσι φέρεται να μην είναι στον σκληρό πυρήνα του Νότου και φλερτάρει με τις θέσεις του Βερολίνου.

Οι ισχυροί του Βορρά και κυρίως Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα, για έκδοση ευρωομολόγου. Ωστόσο αυτή την φορά είναι μόνοι τους και πολύ δύσκολα θα επιβάλλουν την άποψή τους, στο σύνολό της.

Μέχρι το απόγευμα οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται μερικώς αισιόδοξος, ότι τελικά θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μην στηρίζεται σε έκδοση ευρωομολόγου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η λύση αυτή θα περνά μέσα από τον ESM. Δηλαδή ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει τις χώρες που θα το ζητήσουν, σχεδόν το σύνολο δηλαδή των μελών της Ευρωζώνης, με χαμηλό επιτόκιο μακροχρόνια δάνεια. Οι χώρες που θα λάβουν το δάνειο θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στον ESM.

Εφόσον προκριθεί τελικά η χρήση του εργαλείου της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο χαλαρούς όρους για τη χρηματοδότηση της κρίσης στην Υγεία, θα συνοδεύεται και από την άντληση μέσω μόχλευσης επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αξίας  500 δισ. ευρώ όπως σημείωσε  ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενώ αν προστεθούν τα μέτρα της ΕΚΤ και των χωρών ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο τότε ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ως άμεση αντίδραση.

Η Αθήνα συντάσσεται με την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην σημερινή υπουργική σύνοδο θα αποτελούν ένα συνδυασμό προτάσεων. Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις είναι έντονες τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο πλαίσιο της συνεδρίασης  του EuroWorkingGroup.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική» σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά «μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ