Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
1 Φεβ 2016

Τι περιλαμβάνει η πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων με το Κουαρτέτο

Κουαρτέτο Θεσμοί Οικονομία

Ξεκινούν και πάλι σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να “γυαλίζει” τα όπλα της και να δείχνει έτοιμη για ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις, αν και πηγές  κοντά στην διαπραγμάτευση λένε πως στις προκαταρκτικές συζητήσεις που ξεκινούν δεν θα βγουν «μαχαίρια».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αναμένεται να παίξει τον ρόλο του “πυροσβέστη” μαζί με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Κλάους Ρέφερ, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές και να κλείσει στην ώρα της η διαπραγμάτευση. Οι ευρωπαίοι φέρονται να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες τη χώρα μας και από τις αρνητικές συνέπειες τυχόν εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Πως μπαίνει “σφήνα” το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση:

– πιέζει περισσότερο τους ευρωπαίους για να προβούν σε αναδιάρθρωση (reprofiling) του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως φάνηκε και σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή, κάτι που ευνοεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για μετά την αξιολόγηση.

– ετοιμάζεται να θέσει δικούς του όρους προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα (κάτι που έμενε στον αέρα από το καλοκαίρι έως και τον Δεκέμβριο) και δείχνει να ζητά περισσότερες περικοπές δαπανών και λιγότερους νέους φόρους.

Στη νέα πράξη του ελληνικού δράματος που ξεκινά σήμερα, η κυβέρνηση προσβλέπει να τελειώσει σύντομα η αξιολόγηση για να ακολουθήσουν η δόση των 5,7 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι “αναίμακτη”, με το Κουαρτέτο να ανοίγει στη συνέχεια τα χαρτιά τους επί των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα διαρκέσει μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ενώ μετά θα ακολουθήσει ένα μικρό διάλειμμα πριν οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές μπουν στην τελική ευθεία για το νέο «πακέτο» λιτότητας, περί τα τέλη του μηνός.

Πότε ξεκινούν τα δύσκολα

Τα δύσκολα θα προκύψουν ότι οι δανειστές παρουσιάσουν τις απαιτήσεις τους για το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια» και το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016 – 2018.

Η… διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επίσης τις αποφάσεις για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (που συνδέονται με την τύχη της συμμετοχής του δημοσίου σε ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ) αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λιτότητας που θα εκτείνεται μέχρι το 2020.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ποτέ και αν θα κάνουν πράξη τις απειλές τους οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, σχετικά με το νέο Μισθολόγιο αλλά και τις αθρόες  προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πάντως στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αφορούν κυρίως εκκρεμότητες που έχουν υπογραφεί από το καλοκαίρι αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, όπως είναι η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα νομοσχέδια για το πλαστικό και το «μαύρο» χρήμα ακόμη και το γίνεται με τα ισοδύναμα που αντικατέστησαν όπως-όπως (για να κλείσει η διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου) τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή η αύξηση του ΕΦΚ στο κρασί και η επιβολή Τέλους 5 λεπτών ανά στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ.

Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης πάντως, λένε στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι η καλυτερη του αναμενομένου πορεία είσπραξης των φόρων του 2015, την οποία θα επικαλεστούν με τα διαθέσιμα στοιχεία Δεκεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict