Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
16 Οκτ 2015

Τι ξέχασαν να μας πουν οι Σοφοί της Κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Σε περίπου ένα μήνα η Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει ένα ακόμη Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που –κι αυτό με τη σειρά του όπως τα προηγούμενα- θα προσπαθήσει να «θέσει το Συνταξιοδοτικό σε νέες βάσεις» και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Το Πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών είναι σαφές ότι δεν αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης και σκέψης των επιστημόνων.

Τα δεδομένα και οι προδιαγραφές της λύσης στην οποία επρόκειτο να καταλήξουν ήταν γνωστά από την αρχή και προσδιορίζονται με ακρίβεια από το Μνημόνιο ΙΙΙ. Το Ελληνικό Κράτος με την Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή από φέτος και του χρόνου, η δαπάνη του Κράτους για Συντάξεις πρέπει να μειωθεί κατά 1,28 δις Ευρώ.

Ξεκινώντας δηλαδή τη δουλειά τους οι «12 Σοφοί» είχαν σαφή οικονομικούς και πολιτικούς περιορισμούς.

  • Με χαρακτηριστική ευκολία, η Επιτροπή αγνόησε το σοβαρότερο πρόβλημα του Ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος: Τον ΟΓΑ.
  • Στο κονδύλι των παροχών του ΟΓΑ η φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος είχε εντάξει όλους τους δικαιούχους προστασίας που δεν κατέβαλαν ελάχιστες ή μηδαμινές εισφορές. Η Επιτροπή των Σοφών επέλεξε να μην ασχοληθεί με το πρόβλημα ΟΓΑ.
  • Με την ίδια ευκολία παρέκαμψε και άλλα «ευαίσθητα ζητήματα» του Ασφαλιστικού μας Συστήματος όπως είναι οι Αναπηρικές Συντάξεις, οι παροχές για όσους έχουν ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στα Ειδικά Επαγγέλματα.

Υπάρχει μια σωστή ιδέα: Η δημιουργία Ατομικών Λογαριασμών «νοητής κεφαλαιοποίησης», όπου ο εργαζόμενος συσσωρεύει σ’ έναν ατομικό λογαριασμό όλες τις εισφορές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και παρακολουθεί, με αριθμούς και στοιχεία, το ασφαλιστικό του μέλλον αφού οι ασφαλιστικές εισφορές τοκίζονται με ένα εικονικό επιτόκιο που επιλέγει το Δημόσιο και σχηματίζουν το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο.

Εκεί όμως παρεισφρέουν δύο άγνωστοι παράμετροι το προσδόκιμο ζωής την εποχή που θα συνταξιοδοτηθεί ο εργαζόμενος καθώς επίσης και το περιουσιακό στοιχείο που αυθαίρετα θα ερμηνεύει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Η ΠΦΑ Κυβέρνηση χρησιμοποιεί με μαεστρία τη «σοφία» της Επιτροπής για να παρακάμψει μια παλαιότερη υπόσχεση του Κράτους προς τους Ασφαλισμένους: Με το νόμο Λοβέρδου το 2010, το Ελληνικό Κράτος είχε δεσμευτεί ότι το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα που θα δημιουργηθεί το 2015 θα εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στην αγορά εργασίας από το 2011 και μετά. Υπήρχε μια διάκριση ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους ασφαλισμένους με συγκεκριμένες ημερομηνίες (1992 και μετά).  Η Επιτροπή προτείνει και η Κυβέρνηση με ευκολία θα υιοθετήσει την πρόταση ότι η  ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης θα επιτευχθεί με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και ανακαθορισμό των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων.

Με λίγα λόγια η Επιτροπή των Σοφών για το Ασφαλιστικό δούλεψε σκληρά και ουσιαστικά για να προσφέρει ένα επαρκές και δυναμικό άλλοθι στην Κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά κι άλλα θα υλοποιήσει μετεκλογικά…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress