Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
4 Σεπ 2017

Τι κρύβεται πίσω από την …φιλεργατική παγίδα Αχτσιόγλου

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Μια φιλεργατική πομφόλυγα που προσπαθεί να ρίξει ελάχιστο φως στο βαρύ σκοτάδι της  ζούγκλας την οποία κάποιοι ακόμα αποκαλούν «αγορά εργασίας» στην Ελλάδα, δημιούργησε το Υπουργείο Εργασίας για να δώσει στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία να διαφημίσει την «αριστερή κοινωνική ευαισθησία» του λίγο πριν προχωρήσει στην υλοποίηση των μνημονιακών του υποχρεώσεων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι μια καλοστημένη παγίδα η οποία ενώ –δήθεν- προσπαθεί να δώσει στηρίγματα στους κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους, τελικά βυθίζει ολόκληρη την πραγματική οικονομία στον βάλτο  κακοπροαίρετων εργατοπατέρων, ασυνείδητων Εργατολόγων και γραφειοκρατών.

  • Το νομοσχέδιο της κυρίας Ευτυχίας Αχτσιόγλου, στον τομέα των εργασιακών, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους κακούς εργοδότες που συνειδητά καταπατούν με δόλο τα δικαιώματα των εργαζομένων, με όλους τους υπόλοιπους νομοταγείς επιχειρηματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν τον 8ο διαδοχικό χρόνο οικονομικής ύφεσης χωρίς τη βοήθεια ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, μέσα σ’ ένα περιβάλλον βαριάς και άδικης φορολογίας, «κόκκινων δανείων» και ασυνέπειας πληρωμών.
  • Ο απλήρωτος εργαζόμενος μιας επιχείρησης μετατρέπεται σε «οιωνεί άνεργο» και δικαιούται οικονομικής στήριξης από τον ΟΑΕΔ.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνον ο ΟΑΕΔ επιβαρύνεται μ’ ένα δυσανάλογα μεγάλο  οικονομικό και λειτουργικό βάρος αλλά κυρίως δημιουργείται πεδίον δόξης λαμπρό για όλους εκείνους τους «εργατοπατέρες», επαγγελματίες συνδικαλιστές και ασυνείδητους εργατολόγους οι οποίοι μ’ ένα απλό εξώδικο, παρακάμπτοντας τη Δικαιοσύνη, θα μπορούν να εκβιάζουν κάθε εργοδότη, μικρής ή μεγάλης επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές συνθήκες και αναμφισβήτητες δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

  • Η σημερινή αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι –χωρίς καμία αμφιβολία- μια άγρια ζούγκλα που σε συνδυασμό με την πρωτοφανούς μεγέθους ανεργία, καταβροχθίζει στοιχειώδη ανθρώπινα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το νομοσχέδιο που εφηύραν οι –ανεπάγγελτοι μέχρι χθες- συνεργάτες της κυρίας Αχτσιόγλου που παροικούν στην Επιθεώρηση Εργασίας, η απόσταση είναι τεράστια.

Ο νόμος της κυρίας Αχτσιόγλου θεωρεί όλους τους εργοδότες συλλήβδην απατεώνες και όλους τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές αρχάγγελους του ήθους. Ταυτόχρονα προσφέρει την ευκαιρία στους κακούς και δόλιους εργοδότες να μεταφέρουν τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησής τους στις πλάτες του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα: 

1.      Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μόλις ο εργαζόμενος διαπιστώσει μια «αξιόλογη καθυστέρηση» στην καταβολή της μισθοδοσίας του, τότε αποκτά δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας καταθέτοντας στον ΟΑΕΔ το σχετικά εξώδικο. Χωρίς να προσδιορίζεται ποια είναι η «αξιόλογη καθυστέρηση», χωρίς να εξετάζονται οι αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες στον κλάδο ή την επιχείρηση, ο εργαζόμενος θα μπορεί με μια εξώδικη δήλωση να εισπράττει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

 Μετά από έξι μήνες θα μπορεί να προσκομίσει και την αγωγή κατά του εργοδότη. Μέχρι να η υπόθεση να εκδικαστεί τελεσίδικα ο εργαζόμενος δικαιούται επιδόματος ανεργίας. Άγνωστο όμως είναι τι θα συμβεί εάν απορριφθεί η αγωγή του εργαζόμενου. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή του όποιου ποσού του καταβλήθηκε, κάτι που όμως ίσως να είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν π.χ. ο δικαιούχος παραμένει άνεργος.

 Ο κάθε εργαζόμενος αποκτά το δικαίωμα να θεωρεί την μη καταβολή των δεδουλευμένων έστω και για λίγες εβδομάδες, ως απόλυση.  Η καθυστέρηση πληρωμής, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ανυπαρξίας τραπεζικής χρηματοδότησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή από τον εργοδότη και ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι έχει υπάρξει απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Ο «άνεργος» επιδοτείται εάν, μαζί με την αίτηση για επιδότηση, προσκομίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση με την οποία άσκησε το εν λόγω δικαίωμα και το αποδεικτικό κοινοποίησής της στον εργοδότη. Εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης, ο άνεργος οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ είτε έγγραφα που αποδεικνύουν την εξόφληση της αποζημίωσης απόλυσης από τον εργοδότη είτε την αγωγή που άσκησε κατά αυτού. 

2.     Στο θέμα των υπερωριών το νομοσχέδιο καθιερώνει την υποχρέωση προκαταβολικής αναγγελίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό σημαίνει ότι αν σ’ ένα σούπερ μάρκετ γίνει μια ζημιά και ο υπεύθυνος αποφασίσει το βράδυ να απασχολήσει υπερωριακά κάποιους εργαζόμενους για τις επισκευές, θα πρέπει να υπάρχει νυχτερινή βάρδια λογιστήριο του καταστήματος για να ενημερώσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την άμεση αναγγελία των υπερωριών. Προσπαθώντας να λύσει ένα πραγματικό πρόβλημα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, το νομοσχέδιο οδηγεί στην παρανομία όλες τις υγιείς επιχειρήσεις που θα θέλουν να δηλώσουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, αλλά δεν θα μπορούν να το πράξουν με ταχύτητα.

3.     Επιπλέον, το «φιλεργατικό» νομοσχέδιο της κυρίας Αχτσιόγλου καθιερώνει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, τον αποκλεισμός του εργοδότη από τις δημόσιες συμβάσεις λόγω σοβαρών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας στο παρελθόν. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί Μητρώο Παραβατών Εργατικής Νομοθεσίας. Επιπλέον, είναι άγνωστο τι μπορεί να συμβεί εάν ο εργοδότης προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και δικαιωθεί σε βάρος της ποινής αποκλεισμού που του επιβλήθηκε. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι άδικα έχασε το δικαίωμα συμμετοχής πχ σε κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Είναι προφανές ότι το Εργασιακό Νομοσχέδιο είναι σχεδιασμένο για να στηρίξει το αφήγημα του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για την «ισόρροπη ανάπτυξη» και «επιστροφή στην κανονικότητα». Γι’ αυτό άλλωστε το νομοσχέδιο ΔΕΝ περιλαμβάνει δύσκολες μνημονιακές παρεμβάσεις, όπως είναι η αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Στο τμήμα του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις ΔΕΝ περιλαμβάνονται αναγκαίες ρυθμίσεις για την επαγγελματική ασφάλιση, τη διαδοχική ασφάλιση, τα ασφαλιστικά δικαιώματα χηρείας κλπ. Επαγγελματίες. Υπάρχει όμως διάταξη που παρέχει στους Ελεύθερους Επαγγελματίες τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας με τα 4.200 ευρώ ετησίως να είναι το εισοδηματικό όριο που τίθεται.

Σημαντική είναι η διάταξη που «ξεπαγώνει» την έκδοση επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο ΕΤΕΑΕΠ από την πρωτοχρονιά του  2015 και μετά.

 Στο εξής, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές θα είναι 0,45 για όλα τα χρόνια ασφάλισης, είτε πριν είτε μετά το 2014.Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος ικανοποίησης περίπου 75.000 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι μειωμένες, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όπως ισχύει και για τις αιτήσεις πριν από το 2014. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict