Navigation
28
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
15 Ιούν 2015

Τι κρύβει η επόμενη μέρα της ρήξης για την Ελλάδα

Recession κρίση Οικονομία

Δεν ήταν μόνο η αποτυχία στο να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και η αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει φέρει την κυβέρνηση μπροστά στο σημαντικό δίλημμα “συμφωνία ή ρήξη”. Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στερέψει για την Ελλάδα που βλέπει τα ταμεία της να αδειάζουν και η έλλειψη ρευστότητας να ετοιμάζεται να πλήξει την ελληνική κοινωνία.

Η σύγκρουση της Κυριακής στις Βρυξέλλες δεν μας έκανε σοφότερους καθώς έπειτα από τέσσερις μήνες ατελέσφορών διαπραγματεύσεων που κινήθηκαν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι δύναμης. καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ελληνικό δράμα δεν δείχνει διάθεση για περαιτέρω υποχωρήσεις. Ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να διαμηνύσει πως είναι υπέρ του δέοντος πρόθυμος να υποχωρήσει σε μια βιώσιμη συμφωνία  ωστόσο «αν η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας θα πούμε το μεγάλο όχι».

Ακόμη μια μεγάλη εβδομάδα φαίνεται πως ξεκινάει με την άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, καθώς ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων μετατρέπεται σε σπριντ Ολυμπιακού επιπέδου πλέον, με τον Πρωθυπουργό να προχωράει σε συνεχείς και μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για να διερευνηθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε αμηχανία, διατείνεται πάντως πως: “εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αν γίνει αυτό θα έχουμε χάσει το παιχνίδι”.

Αυτά είναι τα καίρια σημεία διαφωνίας με τους δανειστές:

δημοσιονομικό κενό για το 2016:

  • Οι πιστωτές το υπολογίζουν στο 2,6%, ενώ η Αθήνα στο 2%. Μάλιστα, θέλουν να επιβάλουν την κάλυψη του κενού αυτού εξ ολοκλήρου με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ.
  • Η Αθήνα, αντιπροτείνει: 1,9% μέτρα βέβαιης απόδοσης (πχ. περιστολή αμυντικών δαπανών) και το υπόλοιπο 0,6% να καλυφθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ενοποιήσεις ταμείων.
  • ΦΠΑ:
  • Αμετακίνητοι από τη θέση τους για διπλό συντελεστή (13%-23%) παραμένουν οι δανειστές.
  • Η Αθήνα, εμμένει σε τριπλό συντελεστή (6,5%-13%-23%) κάνοντας την υποχώρηση τα φρέσκα τρόφιμα να ενταχθούν στο μεσαίο συντελεστή και τα τυποποιημένα στον υψηλό.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η ωμή παραπομπή του ΔΝΤ, για κάλυψη του κενού αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ, έδειξε γι’ ακόμα μια φορά πως η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να πάρει κάποια μαγική πολιτική λύση για να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών.

Οι εκπρόσωποι του Ταμείου, απαίτησαν νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους 3,6 δις. ευρώ.

Όμως και τα μηνύματα από την Κομισιόν δεν έκρυβαν κάποιο θετικό νέο για την Ελλάδα. Με ανακοίνωσή της διευκρίνισε εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων Ελλάδας-θεσμών της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.

Ημερομηνία που αναμένεται να κρίνει πολλά παραμένει πάντως ακόμη η 30η Ιουνίου όπου και λήγει το ισχύον πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ παραμένει ακόμα νεφελώδες αν η Ελλάδα θα απασχολήσει και το Eurogroup στο Λουξεμβούργο που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη με το βλέμμα όλων να στρέφεται στις πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις εντός της ημέρας μετά τις διαστάσεις-θρίλερ που λαμβάνει η διαπραγμάτευση.

Τσουλάκης Στέφανος

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress