Navigation
4
Ιούλ
location
Αθήνα
35oC
Λίγα σύννεφα
19 Ιαν 2016

Τι γνώριζε η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο και δεν μας έλεγε(;)

Ευρωπαϊκή κρίση Οικονομία

Θα μείνει στην ιστορία η κωλυσιεργία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς βλέπουμε την άμμο στην κλεψύδρα για την πρώτη αξιολόγηση να στερεύει επικίνδυνα, με το Ασφαλιστικό να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση επιμένει να στρέφει τις ευθύνες προς τους δανειστές και τις συνεχιζόμενα αυξανόμενες απαιτήσεις τους για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται πως οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν γνωστές από τον Νοέμβριο.

Δέσμιοι της παλαιοκομμματικής ιδεοληψίας στη Κουμουνδούρου προσπαθούσαν να τρενάρουν όσο μπορούσαν τα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές από το Νοέμβριο με τον Πολ Τόμσεν να θυμάται τις εν Ελλάδι μέρες του και να συντάσσεται με την σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Η καλοκαιρινή ελληνική τραγωδία που έκλεισε με την επώδυνη συμφωνία για την Ελλάδα, ήταν η αρχή του τέλους για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης που προχώρησε σε πολλαπλές “κυβιστήσεις” αναθεωρώντας ουσιαστικά τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα του Ιανουαρίου, όσο και τα ευφυολογήματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμένει ψηλά στη ατζέντα, με την βασική προϋπόθεση πάντα που τίθεται από τους δανειστές να είναι η έγκαιρη αλλά και ορθή η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να αλλάξει σελίδα.

Η κυβέρνηση διαρρέει πως η στάση του ΔΝΤ ήταν μη αναμενόμενη όσον αναφορά την μάχη του Ασφαλιστικού, παρά τα μηνύματα που έρχονται από Ουάσιγκτον που σημειώνουν πως από τον Νοέμβριο δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στις θέσεις και τα ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά.

Αποδεικνύεται πως, οι χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου έχουν περισσότερο να κάνουν με την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ότι έκτοτε προέκυψε υπέρβαση στόχου (σε ταμειακή βάση) κατά 1,9 δισ. ευρώ και ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί ενώ το αποτέλεσμα αυτό θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για το 2016.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια ‘αποζημίωση’ (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Η πρώτη αξιολόγηση που… καίει

Σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο, παρά τις φήμες που μιλούσαν οτι θα κλείσει το θέμα μέχρι τέλος Ιανουαρίου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 (που ταμειακά τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Αν και υπάρχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο, κυρίως για να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει κονδύλια αλλά και να αποφευχθεί το μήνυμα στις αγορές ότι «κάτι πάει λάθος» πάλι με την Ελλάδα. ΔΝΤ και Σόιμπλε όμως όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά ετοιμάζουν και το δικό τους χρονοδιάγραμμα το οποίο συνδέει την ολοκλήρωσή της με την όποια ελάφρυνση του χρέους, με επιπρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και μετά την απόφαση για το χρέος αλλά και ένα σχέδιο για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να προκαλέσει πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση.

Τελικά τι ισχύει;

Με την επικαιρότητα να περιστρέφεται καθημερινά γύρω από τις συντάξεις, και με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα να αγωνιούν για τυχόν νέα τσεκουρώματα, αυτό που αναζητείται στην Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση πλέον είναι απλό.

Η αλήθεια για το τι πραγματικά υπεγράφη μεταξύ Τσίπρα και δανειστών στο 3ο Μνημόνιο…

 

Στέφανος Τσουλάκης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ