Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
5 Απρ 2021

Τι φέρνει ο Απρίλιος για Επιστρεπτέα, αναστολές συμβάσεων, δώρο Πάσχα, ενοίκια και επιταγές

Αφορολόγητο Οικονομία

Ενισχύσεις και διευκολύνσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ προβλέπονται τον Απρίλιο για χιλιάδες επιχειρήσεις, με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, τις αναστολές συμβάσεων και το δώρο Πάσχα χιλιάδων εργαζομένων, καθώς και με τη ρύθμιση χρεών και τα μειωμένα ενοίκια.

Η μεγάλη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, και κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οδηγεί σε επανασχεδιασμό του αρχικού πλάνου του οικονομικού επιτελείου, το οποίο ήδη έχει εγγράψει κόστος 11,6 δισ. ευρώ, που θα φτάσει τα 13 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και θα κινηθεί υψηλότερα τον Μάιο. Ο Απρίλιος θεωρείται μήνας-ορόσημο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στον Μάιο. Το «Π» παρουσιάζει τον συνοπτικό χάρτη με τις παρεμβάσεις που αναμένονται μέσα στον Απρίλιο, αλλά και τις… ουρές που άφησε ο Μάρτιος σε σημαντικά ζητήματα που «καίνε» επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, οφειλέτες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η νέα Επιστρεπτέα

Η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα οδηγήσει εντός του Απριλίου στην πληρωμή σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι ο νέος κύκλος θα λειτουργήσει συμψηφιστικά με τον 6ο κύκλο, ο οποίος κάλυψε τις απώλειες του Ιανουαρίου, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και με ελάχιστο τζίρο τριμήνου τα 600 ευρώ (ή 200 ευρώ μηνιαίως). Το 50% του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας θα χαριστεί, υπό τον όρο της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το υπόλοιπο 60% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από την 01/01/2022 και έως τις 31/12/2026.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο κύκλο θα συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά και οι επιχειρήσεις πληττόμενων κλάδων που έκαναν έναρξη εργασιών στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον περασμένο Ιανουάριο. Οι ενισχύσεις που θα δοθούν θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και θα φτάνουν στα 8.000 ευρώ για όσες έχουν πάνω από 20 εργαζομένους. Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απασχολούν εργαζομένους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Τα χρήματα για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας θα δοθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Μάλιστα, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πλέον πληττόμενων κλάδων, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Αναστολές συμβάσεων

Έως τις 6 Απριλίου αναμένεται να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβασης κατά τον τρέχοντα μήνα.

Ωστόσο, με την επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και κέντρων περιποίησης άκρων, αλλάζουν τα δεδομένα στις πληρωμές των εργαζομένων, καθώς αρκετοί εξ αυτών επέστρεψαν στις δουλειές τους, οπότε θα πληρωθούν εν μέρει από τους εργοδότες τους. Όσοι επέστρεψαν θα πληρωθούν με βάση την αναλογία των 534 ευρώ από το κράτος, ενώ για όσες μέρες εργάστηκαν κανονικά, θα λάβουν το αναλογούν ποσό από τους εργοδότες τους με βάση τις συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές τους. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ, που ήταν σε αναστολή από 1 έως 21 Μαρτίου θα πάρει 373,80 ευρώ από το κράτος, ενώ για το ίδιο διάστημα θα λάβει από τον εργοδότη 333 ευρώ (συνολικά 706,80 ευρώ).

Ρύθμιση χρεών

Ανάσα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αποτελεί η ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει για τις κλειστές επιχειρήσεις και τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει παραταθεί η αναβολή και έχει αναβληθεί η είσπραξη της δόσης Μαρτίου για τις ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο για τις κλειστές επιχειρήσεις όσο και για τις πληττόμενες. Επιπλέον, ισχύει η παράταση πληρωμής των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Απρίλιο, οπότε οι απλήρωτες δόσεις θα προστεθούν στην αρχική ρύθμιση. Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να διευκρινιστεί εάν η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2021.

Πέραν των παραπάνω, ισχύει η παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για τις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν πάρει αναστολή από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021. Επιπλέον, διπλασιάζονται οι δόσεις της ρύθμισης για τις οφειλές που έχουν πάρει παράταση έως τις 31/12/2021. Οι οφειλές αυτές μετά τη λήξη της παράτασης αναστολής θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές ισχύει η απαλλαγή των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, ενώ για τις πληττόμενες, προβλέπονται διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής.

Μειωμένα ενοίκια

Τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Απρίλιο, ακόμη και στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο μέσα στον μήνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις ενδείξεις που υπάρχουν, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει παράταση του μέτρου και για τον Μάιο.

Στην κατηγορία καταβολής μηδενικών ενοικίων τον Απρίλιο θα ενταχθούν και πάλι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, η εστίαση, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ αν οι ιδιοκτήτες είναι νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60%. Επιπλέον, οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το 40% του μηνιαίου μισθώματος, ενώ για το υπόλοιπο 60% το κράτος θα καταβάλει το μισό ποσό που αναλογεί.

Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή και ενοικιάζουν ακίνητο, πληρώσουν το 60% του ενοικίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση τέκνου που φοιτά σε κάποια σχολή της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τις επιταγές

Την περασμένη Τετάρτη έληξε η αναστολή πληρωμής των επιταγών για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές αλλά και για όσες πλήττονται με βάσει την κατάταξή τους στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις παίρνουν παράταση 75 ημερών, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, αν η αναγραφόμενη ημερομηνία αφορά το διάστημα από 1 έως 31 Μαρτίου. Από την άλλη, έχει δοθεί παράταση στην προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ έως τις 30/06/2021 για τους κομιστές των αξιογράφων, με βάση τις καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής του ΦΠΑ από την πλευρά τους, εφόσον η σχετική υποχρέωση αφορούσε την περίοδο από 01/02/2021 έως 28/02/2021. Σημειώνεται ότι στις 30/04/2021 λήγει η προθεσμία εμφάνισης των επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών για όσους επαγγελματίες είχαν στα χέρια τους χαρτιά για το χρονικό διάστημα από 18/11/2020 έως 31/12/2020.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είχε δοθεί αρχική παράταση 75 ημερών, δηλαδή έως τις 15 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και συμπληρωματική 45 ημερών, η οποία εκπνέει στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει εντός του Απριλίου και νέα τροπολογία, με δεδομένο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους. Για τους κομιστές των αξιογράφων προβλέπεται πώς εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε δικαιούνται παράταση μέχρι 31/5/2021 για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ, οι οποίες έληξαν από 1/1/2021 έως 31/1/2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε στις 31/01/2021 και στις 28/02/2021. Επίσης, εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα, ποιοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα

Το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις που δεν πλήττονται από την πανδημία, ενώ για όσες πλήττονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έρθει διάταξη μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να δοθεί παράταση πληρωμής έως τον Ιούνιο, όπως είχε συμβεί και πέρυσι.

Το δώρο Πάσχα θα είναι «κουρεμένο» για όσους βρέθηκαν ή βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ενώ καταβάλλεται με βάση την ύπαρξη σύμβασης πλήρους απασχόλησης, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. Ειδικότερα:

1. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται έως σήμερα σε αναστολή σύμβασης ή θα μπουν μέσα στον Απρίλιο και είχαν αποδοχές πάνω από το επίπεδο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα πάρουν μειωμένο ποσό. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερες είναι οι μέρες αναστολής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου Πάσχα. Όσοι λαμβάνουν μισθό λίγο πάνω από τα 534 ευρώ, ουσιαστικά θα έχουν μηδενικές απώλειες.

2. Όσοι είναι σε αναστολή θα λάβουν το δώρο σε δύο φάσεις. Οι εργοδότες θα καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες εργασίας εκτός αναστολής και το κράτος την αναλογία του δώρου Πάσχα για τις ημέρες της αναστολής.

Παραδείγματα

Έστω μισθωτός με αποδοχές 800 ευρώ που δικαιούται πλήρες δώρο 410 ευρώ. Αν ήταν ή είναι σε αναστολή επί 3 μήνες, από την αρχή του τρέχοντος έτους, τότε θα λάβει από τον εργοδότη 103 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ. Σ’ αυτήν την περίπτωση το δώρο που θα λάβει από το κράτος υπολογίζεται στα 133,50 ευρώ. Άρα, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα λάβει συνολικά 236,50 ευρώ, οπότε θα έχει απώλειες 175 ευρώ σε σχέση με έναν αντίστοιχο εργαζόμενο που δεν μπήκε σε αναστολή ούτε για μία μέρα.

Σε άλλη περίπτωση, έστω εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, ο οποίος μπήκε μόνο για έναν μήνα σε αναστολή σύμβασης. Ο συγκεκριμένος, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπαιρνε δώρο Πάσχα 410 ευρώ. Από τον εργοδότη του θα λάβει 305 και από το κράτος 65 ευρώ, οπότε το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 370 ευρώ. Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των εισφορών και ο εργοδότης τη σχετική αναλογία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict