Navigation
28
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Αίθριος - καθαρός
26 Αυγ 2018

Τι… ετοιμάζουν οι δανειστές τον Σεπτέμβριο: Πώς θα γίνει ο πρώτος… μεταμνημονιακός έλεγχος

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη | Οικονομία

Περίπου… εφιαλτικός θα είναι ο πρώτος έλεγχος στην ελληνική οικονομία, μετά το… τέλος των μνημονίων και την «καθαρή έξοδο» στις αγορές, καθώς το συμφωνημένο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις, υπό το βάρος της επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές.

Οι αυστηρότατοι έλεγχοι -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου και από αυτές οι αγορές αναμένουν το σήμα σχετικά με το αν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αλλά και οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας επιτρέπουν μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με την έκδοση επταετούς ή δεκαετούς ομολόγου. Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν ασπάζονται την… ευφορία της κυβέρνησης και το… σόου της Ιθάκης, καθώς το μεν δεκαετές ομόλογο κινείται σταθερά πάνω από το 4%, το δε Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται κάτω από το κρίσιμο τεχνικό όριο των 740 μονάδων.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα τεθούν οι παράμετροι οι οποίες συνθέτουν την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ καθώς και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να μην υπάρξει απόκλιση για τους αντίστοιχους στόχους του 2019. Ταυτόχρονα, τα κλιμάκια των δανειστών θα δώσουν τις τελευταίες οδηγίες για τη σύνταξη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες έως τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου. Το πιο κρίσιμο ζήτημα -που αναμένεται να εξελιχθεί και σε μέτωπο προεκλογικής αντιπαράθεσης- είναι οι περικοπές στις συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση… ονειρεύεται ολιγόμηνη παράταση, ενώ οι εταίροι-δανειστές θεωρούν ότι είναι το εισιτήριο για την Ελλάδα, προκειμένου οι αγορές να την αξιολογήσουν την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την ενεργοποίηση των περικοπών στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, για να αποφύγει το πιο μεγάλο εμπόδιο στους εκλογικούς σχεδιασμούς της.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις, αλλά από την… επόμενη κυβέρνηση από τον Ιούλιο και για έξι μήνες, καθώς θέλει να «αγοράσει» υπερπολύτιμο χρόνο, ώστε να μην πιει το… πικρό ποτήρι τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν θα πιστωθούν τα νέα ποσά των συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1.400.000 δικαιούχων-θιγομένων. Πάντως, το στίγμα των εξελίξεων θα δώσει η προσεχής συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα είναι ενδεικτικό για το πώς αντιλαμβάνονται οι εταίροι-δανειστές τα πρώτα βήματα… εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Το… μαρτύριο της σταγόνας! Η εικόνα στην αγορά ομολόγων παραπέμπει σε τήρηση στάσης αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη, τα πρώτα… μηνύματα για το πλαίσιο των μεταμνημονιακών ελέγχων έφτασαν από τη Γερμανία, απ’ όπου η Άνγκελα Μέρκελ… υπενθύμισε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη των δανειστών και θα περνάει ετησίως τέσσερις ελέγχους, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε με νόημα ότι η «η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική προσαρμογή και μετά την επίσημη έξοδο». Χωρίς… ανάσα θα είναι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα, τουλάχιστον έως το 2022, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο δισέλιδο κείμενο δεσμεύσεων που υπέγραψαν στις 21 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων-δανειστών… υπενθυμίζουν ότι κάθε τρεις μήνες η Ελλάδα θα αξιολογείται με βάση συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, τα οποία, εφόσον δεν ικανοποιούνται, δεν θα προχωράει και η εφαρμογή των αντίστοιχων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ουσιαστικά, οι αγορές αναμένουν την επίσημη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το αργότερο έως τον Δεκέμβριο, προκειμένου να καθορίσουν την επενδυτική στρατηγική τους. Η έκθεση θα συμπέσει με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019, που ενδεχομένως θα γίνει μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι θα πρέπει να τηρήσουν πλήρως τα συμφωνημένα, εάν θέλουν να δουν την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος από τις πρώτες εβδομάδες του 2019. Αν ικανοποιούνται όλα τα προαπαιτούμενα, τότε αναμένονται τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου η ενεργοποίηση της ρήτρας επιστροφών κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) αλλά και η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου. Τα οφέλη για την ελάφρυνση του χρέους περνάνε μέσα από τρεις επιτυχείς αξιολογήσεις των Ευρωπαίων εποπτών και δύο από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έτσι, προκαλείται ένα ασφυκτικό μεταμνημονιακό πλαίσιο ελέγχου, ενώ ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια.

Σημειωτέον ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε την περασμένη Δευτέρα το μήνυμα προς την Αθήνα ότι μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξει επίσημη έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μόνο στην περίπτωση που θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα παγιωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σκληρή γραμμή σε σχέση με τους στόχους των τραπεζών θα ακολουθήσουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει το 2019 στην παγκόσμια οικονομία. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ εκτιμούν ότι το κλίμα επιβαρύνεται και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν πιο επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών, στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Άλλωστε, σε όλες τις εκθέσεις επισημαίνεται ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας αρχίζει και… τελειώνει στους πλειστηριασμούς! Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να έχει πουλήσει πλήρως όλες τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες, ενώ, την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ έχει θέσει σε ασφυκτική παρακολούθηση τα θέματα που αφορούν στις τράπεζες, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν τα capital controls, ενώ η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή των τραπεζών (SSM) και η επικεφαλής της, Ντανιέλ Νουί, έχουν στείλει τα δικά τους… μεταμνημονιακά μηνύματα, αναμένοντας από τις ελληνικές τράπεζες επιθετικές πωλήσεις δανείων, καλύτερη αντιμετώπιση κινδύνων και εξυγίανση των ισολογισμών. Άλλωστε, τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τους μεγάλους μπελάδες τόσο για την ΕΚΤ και τον SSM όσο και για το ΔΝΤ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος είναι εξαιρετικά… πιεστικός, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να έχουν μειωθεί από το 48,5% στο 35%. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ένας τέτοιος φιλόδοξος στόχος, πρέπει να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (συνολικά 10.000 έως το τέλος του έτους), ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η λειτουργία του αναθεωρημένου Νόμου Κατσέλη και οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε 25/8

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ