Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
20 Απρ 2015

Τι είναι τα IOU που επανήλθαν στην ζωή μας

Χρήματα Οικονομία

Σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης, έχει αναλύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

I Owe You – Σου χρωστάω
Να σημειωθεί ότι τα IOU που είναι συντομογραφία από τη φράση «I owe you», είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος, ωστόσο διαφέρει από το γραμμάτιο γιατί το IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.

Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά, αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Πρόκειται για ένα σενάριο που επιστρέφει για 2η φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και φέρεται να αποτελεί το «plan B» της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με ομόλογα αντί ευρώ.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει.

Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο… Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή. Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα. Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «βλακείες». «Δεν θα κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ, θα κάνουμε αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός» διαμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα λέγονται για πληρωμή μισθών και συντάξεων με ομόλογα IOU.

Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε πως «αποτελούν Σινικά Τείχη απροσπέλαστα οι 4 κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει». «Η Γερμανία με πολιτικές ρήξης οδήγησε την Ευρώπη σε δυο Παγκόσμιους πόλεμους. Δεν θα φτάσουμε στο αμήν για να καταστραφεί η Ευρωζώνη. Θα υπάρξει συμβιβασμός», σημείωσε, βάλλοντας κατά του Βερολίνου.

Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «ομοβροντία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές», αλλά «έχουμε και εμείς τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία και ένα από αυτά είναι η γεωπολιτική μας θέση».

Ο υπουργός διέψευσε πως ο πρωθυπουργός είπε την Παρασκευή σε υπουργούς ότι πάμε σε συμφωνία υποχώρησης. «Αυτό που μας είπε είναι ότι πάμε σε μία θετική συμφωνία χωρίς να υπερβούμε τις κόκκινες γραμμές» ανέφερε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ