Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
9 Απρ 2015

Τι έφερε το EuroWorking Group για την Ελλάδα

Eurogroup Οικονομία

Τον δρόμο για να γίνεται μερική εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς» φαίνεται πως άνοιξε το χθεσινό Euroworking group για την Ελλάδα, εγκρίνοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.

Μετά από πολύωρη επισκόπηση της έως τώρα πορείας των τεχνικών διαβουλεύσεων, τα μεσάνυχτα χτες ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».

Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και την δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων πχ για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.

Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στς Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα συνεχίζεται και για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Euroworking Group, όχι όμως πλέον με θέμα την Ελλάδα αλλά με σκοπό να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη χώρα μας.

Τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη πάντως έχουν ως εξής:

– Τρίτη ή Τετάρτη μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει το Brussels Group. Εκεί οι δανειστές αναμένουν να παρουσιαστούν νέες ελληνικές προτάσεις για μέτρα που θα υποκαταστήσουν άλλα που περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση της παλαιάς Τρόικας.

– Παράλληλα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τα δημοσιονομικά θέματα (fiscal teams) θα επιχειρήσουν μία αξιολόγηση-εξπρές για τις ελληνικές προτάσεις. Αυτές πρέπει να οριστικοποηθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.

– Τέλη της εβδομάδος εκείνης ή στις 20-21 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group. Θα είναι το τελικό κρας-τεστ και εκεί θα κριθεί αν η Αθήνα έκανε την ρελάνς που χρειαζόταν για να γεφυρωθεί το χάσμα στα δημοσιονομικά θέματα.

– Στις 24 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφανθούν αν η Ελλάδα πέτυχε το μίνιμουμ των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με βάση την νέα φόρμουλα «δίνουμε μέτρα-πέρνουμε χρήματα» μπορεί να εγκριθεί η καταβολή μίας δόσεως από τα 7,2 δισ. ευρώ που θα καλύπτει τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Πριν από όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει σήμερα η Αθήνα να πληρώσει κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσεως προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010.

Με στόχο να υπάρξει μία πρώτη έστω πολιτική συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24 Απριλίου που θα επιτρέψει την τμηματική εκταμίευση δόσεων παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την συνολική συμφωνία του Ιουνίου κινείται η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έγινε πρόοδος στην χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα ώστε μία κατ αρχήν συμφωνία να προκύψει πριν τις 24 του μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας θα καλυφθούν κανονικά και ότι έχει χρήματα μέχρι και τον Μάιο.

Υπό το πρίσμα αυτό επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις που της ασκούνται σε όλο το πεδίο της διαπραγμάτευσης για μία συμφωνία που θα περιέχει δεσμεύσεις για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και αυξήσεις φόρων. Η κατάσταση βέβαια για την ελληνική οικονομία μόνο καλή δεν είναι όσο παρατείνεται η έλλειψη ρευστότητητας ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιμείνει στην ίδια γραμμή ενώ υποστηρίζει ότι από την πλευρά της υλοποιεί την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ενώ όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συνεχώς νέα μέτρα που εμπλουτίζουν την αρχική 26σέλιδη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται η ανησυχία ότι η κυβέρνηση σύρεται σε μία συμφωνία που θα αναιρεί πλήρως το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος καταγγέλλει συνεχώς τους εκβιασμούς των δανειστών και ζητά επιμόνως από την κυβέρνηση να μην υποκύψει και να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης. Παρά τις μέχρι τώρα εξελίξεις τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι απλώς αναβάλλειται η στιγμή της αλήθειας που η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε έναν επώδυνο συμβιβασμό είτε να εξωθηθεί σε ρήξη με την ΕΕ.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι έστω και με μικρότερη ένταση συντηρείται στο εξωτερικό η συζήτηση για κίνδυνο grexit ή για κυβερνητικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας ενδεχόμενα βέβαια που απορρίπτει η κυβέρνηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ