Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
9 Ιούν 2017

Τι απαντά ο Ντράγκι στον Παπαδημούλη για τις τραπεζικές καταθέσεις

Μάριο Ντράγκι Νέα

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα, ο Ντράγκι απήντησε ότι το Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων «είναι ο αναγκαίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης» ότι έχει «ζωτική σημασία για την κατοχύρωση  της προστασίας των καταθέσεων με ομοιόμορφο τρόπο».

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης απέστειλε την εν λόγω απάντηση σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του Σύριζα, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι το ΕΣΑΚ «πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν» και συνεχίζει  τονίζοντας ότι «είναι ο αναγκαίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης» με ιδιαίτερη σημασία για την κατοχύρωση της προστασίας των καταθέσεων, όπου κι αν βρίσκονται αυτές εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαιώνει την έντονη διάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για ολοκλήρωση του ΕΣΑΚ το συντομότερο, μια και κάτι τέτοιο θα επιμέριζε και θα μείωνε ταυτόχρονα τους κινδύνους για τους καταθέτες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ καταλήγει στηρίζοντας την πρόταση της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει ένα πλήρως ανεπτυγμένο ΕΣΑΚ έως το 2024.

Στην επιστολή-ερώτησή του προς τον Μάριο Ντράγκι, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΑΚ από ορισμένα κράτη-μέλη, δημιουργούν ερωτήματα στους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι «βλέπουν τις καταθέσεις τους να είναι εκτεθιμένες στους συστημικούς κινδύνους καθώς η μη παράλληλη αμοιβαιοποίηση και μη μείωση του ρίσκου δημιουργούν πολλές ταχύτητες μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των κρατών-μελών, αφήνοντας έτσι απροστάτευτους τους καταθέτες».

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου ρωτά τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη σχετικά με τον «τρόπο που η ΕΚΤ σχεδιάζει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα ενώ ζητά και από την ΕΚΤ να σχολιάσει ιδέες που έχουν διατυπωθεί σχετικά του ΕΣΑΚ μέχρι το 2029».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση

Η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη και η απάντηση του Μάριο Ντράγκι είναι:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης Ζ-033/2017 προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Άρθρο 131 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) είναι ο τρίτος πυλώνας της Τραπεζικής Ένωσης, και μέχρι στιγμής ο μοναδικός που δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα.

Με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις, δημιουργούνται ερωτήματα στους Ευρωπαίους πολίτες, που βλέπουν τις καταθέσεις τους να είναι εκτεθειμένες στους συστημικούς κινδύνους, καθώς η μη παράλληλη αμοιβαιοποίηση και μη μείωση του ρίσκου δημιουργούν πολλές ταχύτητες μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των κρατών μελών, αφήνοντας απροστάτευτους τους καταθέτες.

Tην ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει εκφράσει σε σχετική έκθεσή της τη στήριξή της προς την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα, ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση στη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου που θα εγγυάται με την ολοκλήρωσή του, το 2024, τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών, παντού με τον ίδιο τρόπο.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

  1. Με ποιον τρόπο σχεδιάζει να συμβάλει η ΕΚΤ που διαθέτει και τη σχετική τεχνογνωσία, στην ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα, και άρα και της Τραπεζικής Ένωσης στο σύνολό της;
    2. Πώς σχολιάζει η ΕΚΤ τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί για παράταση της ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα μέχρι το 2029; Πώς τοποθετείται η ΕΚΤ στην αρχική πρόταση της Επιτροπής για το EDIS;

Η επιστολή του Μάριο Ντράγκι

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 25 Απριλίου 2017.
Όπως περιγράφεται στη γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), η ΕΚΤ θεωρεί ότι το ΕΣΑΚ είναι ο αναγκαίος τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων έχει ζωτική σημασία για την κατοχύρωση της προστασίας των καταθέσεων με ομοιόμορφο τρόπο, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην τραπεζική ένωση, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταθετών και διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μόνο με τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των καταθέσεων σε ολόκληρη την τραπεζική ένωση θα επιτευχθεί ένα πραγματικά ενιαίο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντικατοπτρίζει δεόντως το ενιαίο νόμισμα. Επιπλέον, η θέσπιση του ΕΣΑΚ συνιστά το λογικό συμπλήρωμα της αναγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο των αρμοδιοτήτων για την τραπεζική εποπτεία και την εξυγίανση – τους άλλους δύο πυλώνες της τραπεζικής ένωσης.

Η ΕΚΤ επισήμανε επίσης στη γνώμη την ανάγκη να θεσπιστεί μία φορολογικά ουδέτερη κοινή δημόσια δικλίδα ασφαλείας για το ΕΣΑΚ το αργότερο κατά την έναρξη του σταδίου πλήρους ασφάλισης, προκειμένου να κατοχυρωθεί ένας ομοιόμορφα υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στην προστασία των καταθέσεων και να αποδυναμωθεί αποτελεσματικά ο δεσμός μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους σε εθνικό επίπεδο. Η ΕΚΤ επικρότησε και στήριξε πλήρως όλα τα μέτρα μείωσης των κινδύνων που ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι ο επιμερισμός των κινδύνων και η μείωση των κινδύνων θα πρέπει να προχωρούν παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τον Ιούνιο του 2015 στην «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» η ΕΚΤ ήταν υπέρ της πρότασης για θέσπιση του ΕΣΑΚ ως του τρίτου πυλώνα μιας πλήρως ανεπτυγμένης τραπεζικής ένωσης. Στο τεύχος Απριλίου 2016 της έκδοσης της ΕΚΤ με τίτλο «Financial integration in Europe» περιλαμβάνεται κεφάλαιο αφιερωμένο στο ΕΣΑΚ, στο οποίο αναλύονται περαιτέρω τα οφέλη του.

Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ συμμετέχει ως παρατηρητής στην ειδική ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, συνεισφέροντας στις εν εξελίξει συζητήσεις για το ΕΣΑΚ.

Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, κατά τη γνώμη της ΕΚΤ ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στον νομοθέτη. Η ΕΚΤ στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής και σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή του ΕΣΑΚ η οποία θα ξεκινήσει πρώτα με την αντασφάλιση και στη συνέχεια με τη συνασφάλιση επιτυγχάνοντας έως το 2024 ένα πλήρως ανεπτυγμένο ΕΣΑΚ.

Με εκτίμηση,
Μάριο Ντράγκι.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ