Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
28 Δεκ 2016

Τι αλλάζει στις Τράπεζες με την προεδρία Καραμούζη στην ΕΕΤ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Η επιλογή του Νίκου Καραμούζη στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που στηρίζεται κυρίως στο ένστικτο επιβίωσης των συστημικών τραπεζών και λιγότερο σε πολιτικές ή επιχειρηματικές ισορροπίες.
 
Σε μια περίοδο που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασανίζεται από την ευθυνοφοβία των στελεχών του, την αδράνεια λόγω περιορισμένης ρευστότητας, την αδυναμία λόγω του βάρους των «κόκκινων δανείων» και την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, οι Έλληνες τραπεζίτες επέλεξαν για την προεδρία της Ένωσης τους, τον άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος όχι μόνο τα μυστικά όλων των σημερινών συστημικών τραπεζών αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
 
Η επιλογή του Νίκου Καραμούζη αποτελεί επίσης και μια έμπρακτη απόδειξη προς τον Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), ότι το «παραδοσιακό» τραπεζικό σύστημα της χώρας όχι μόνο διαθέτει ικανούς ηγέτες αλλά κυρίως έχει σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Την στιγμή που οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης, αναζητούν και επιβάλλουν ανώνυμα στελέχη με μηδενική εμπειρία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ηγηθούν των συστημικών τραπεζών της χώρας, ο Νίκος Καραμούζης έρχεται να ταράξει τα βαλτώδη νερά ελληνικού επιχειρείν.
 
Ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχει άποψη και στρατηγική τοποθέτηση για το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος.
 «Η σημερινή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν συνίσταται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά στην ισχυρή θέληση των διοικήσεων για την εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων» διακηρύσσει ο Νικ. Καραμούζης προσπαθώντας να πείσει τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρό και ενιαίο μηχανισμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Ο Νίκος Καραμούζης έχει προτείνει στον Μάριο Ντράγκι, με τεκμηριωμένες θέσεις, τη δημιουργία μίας «Κακής Τράπεζας» μιας ελληνικής «bad bank», με τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ιδιωτών επενδυτών, για τα μεγάλα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η πρότασή του δεν έτυχε ευμενούς αποδοχής… Μέχρι σήμερα…
 
Σε όλες του τις δημόσιες παρεμβάσεις ο Νικ. Καραμούζης επισημαίνει ότι οι «μαζικές εξαναγκαστικές πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές» θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος που ενδεχομένως να εμφανίσουν.
 
Αν πωληθούν μαζικά και σε ευτελιστικές τιμές τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών σε διάφορα funds και ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων θα επιβαρυνθεί αμέσως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θα προκληθεί νέα εκροή καταθέσεων που με τη σειρά της θα επιμηκύνει τα capital controls και θα θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές.
 
Η μακρά προσωπική φιλία της απερχόμενης Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη με τον Νίκο Καραμούζη είναι γνωστή και δεδομένη.  
Δεν αποτέλεσε ωστόσο κριτήριο επιλογής του στη διαδοχή της. Αποτελεί δικαίωση μιας εντυπωσιακής επιστημονικής και επαγγελματικής καριέρας που ξεκίνησε από χαμηλά και με μια 30ετή θεαματική διαδρομή κατέληξε στην κορυφή της ιδιωτικής τραπεζικής ιεραρχίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict