Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαΐ 2020

Τι αλλάζει για μισθούς-εργασιακά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

δημοσιοι Νέα

Νέα πραγματικότητα για μισθούς και ωράρια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διαμορφώνεται σταδιακά από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης στη νέα, σκληρή καθημερινότητα και σε μια εν δυνάμει επώδυνη οικονομική πραγματικότητα λόγω του κορωνοϊού. Μισθοί, ωράρια και εργασιακές σχέσεις θα αρχίσουν να προσαρμόζονται σε μια νέα σκληρή πραγματικότητα, στην οποία εντάσσονται σταδιακά μέσα στο επόμενο δίμηνο περί τις 205.984 επιχειρήσεις και 1.063.098 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν το επίδομα των €800. Αρχικά, από μεθαύριο Δευτέρα, θα… αποχαρακτηριστούν περίπου 68.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν το «800άρι». Το μεγάλο ερώτημα για τους εργατολόγους είναι τι θα συμβεί με όλους όσοι επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους και θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση μισθού, εκ περιτροπής απασχόληση και απόλυση.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, η νέα πραγματικότητα έχει σταθερές και νέα δεδομένα. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

1. Όσοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους και τον Μάιο, λόγω συνέχισης της αναστολής σύμβασης με κρατική εντολή, θα λάβουν μισθό €534.

2. Μισθό €534 θα λάβουν και όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

3. Τον ίδιο μισθό αναμένεται να λάβουν και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές χωρίς κρατική εντολή, λόγω μειωμένου τζίρου.

Οι «γκρίζες ζώνες» της εργασιακής καραντίνας

Σημαντικά κενά που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση παρατηρούνται στις περιπτώσεις που κάποιοι έλαβαν τα €800 πριν από μερικές μέρες, ενώ την ίδια στιγμή εγείρονται θέματα και για τη χρονική διάρκεια της αναστολής, καθώς και για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων.

Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης στις 20 Απριλίου θα πρέπει να λάβουν το «800άρι», που θα τους καλύπτει έως το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, στην περίπτωση που επιστρέψουν στη δουλειά τους πολύ πριν από την 31η Μαΐου, τότε εγείρεται θέμα επιστροφής του ποσού που δεν αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες τις τελικές αποφάσεις του, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από την 20ή Απριλίου θα πρέπει να επιστρέψουν στις 4 Ιουνίου. Πάντως, αν κάποιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή έως τις 4 Ιουνίου, τότε στην περίπτωση που η επιχείρηση του ζητήσει να εργαστεί ενώ θα λάβει το σύνολο του επιδόματος καθ’ όλη τη διάρκεια, τότε επιβάλλεται πρόστιμο σε αυτήν €1.200.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει και μία επιπλέον εκκρεμότητα που πρέπει να ρυθμιστεί και αφορά το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο ως γνωστόν υπολογίζεται από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου. Συνεπώς, θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί ή όχι το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης για τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, σε σχέση με τον υπολογισμό του δώρου.

Τι θα γίνει με την εκ περιτροπής εργασία

Σε κάλυψη του μισθού για όσους τέθηκαν ή θα τεθούν σε εκ περιτροπής απασχόληση από τον Προϋπολογισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, κατά το πρότυπο της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να καλυφθεί το μισό μηνιάτικο από τον Προϋπολογισμό και το άλλο μισό από τον εργοδότη, αν και υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε σχέση με τον μηνιαίο μισθό αναφοράς των €534 ή τον πραγματικό μισθό που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα €1.000 για κάποιον εργαζόμενο. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, «η ευέλικτη απασχόληση αποτελεί το μοντέλο της επόμενης μέρας βασιζόμενη στην επιδότηση του μισθού». Πρόκειται για το πρόγραμμα «SURE» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει μια τέτοια κατεύθυνση, ενισχύοντας τους εργαζομένους που δεν είναι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέλει να εφαρμόσει η Lufthansa. Έτσι, αν κάποιος έπαιρνε μηνιαίο μισθό €1.500 και δουλεύει εκ περιτροπής, τότε θα λάβει τα €700 και το 60% των υπόλοιπων €800, δηλαδή άλλα 480. Έτσι, συνολικά θα πάρει €1.180, δηλαδή €320 λιγότερα από όσα έπαιρνε, αλλά θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του.

Στο Δημόσιο, η εκ περιτροπής εργασία δεν συνοδεύεται από μείωση μισθού. Επιπλέον, έχει ρυθμιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να παρέχεται εργασία είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία (σε ποσοστό 30%-40%) είτε εξ αποστάσεως. Επιπλέον, δεν υπολογίζονται όσοι βρίσκονται σε οποιαδήποτε άδεια ή απουσιάζουν λόγω έκτακτου λόγου. Μέσα στον Μάιο, το Δημόσιο αναμένεται να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς αλλά με κυλιόμενες ώρες προσέλευσης, κάτι που σημαίνει ότι το ωράριο εργασίας θα ξεκινάει τμηματικά με ζώνες από τις 7:00, 8:00, 9:00 και θα ολοκληρώνεται στις 15:00, 16:00 και 17:00 αντίστοιχα.

Γρίφος με τις άδειες ειδικού σκοπού

Η επέκταση των αδειών ειδικού σκοπού έως την άλλη Κυριακή 10 Μαΐου σηματοδοτεί έναν νέο… γρίφο σε σχέση με τους γονείς που έχουν μαθητές στο Δημοτικό, το οποίο μπορεί να μείνει κλειστό φέτος.

Χρήση άδειας ειδικού σκοπού μπορεί να κάνει μόνο ο ένας γονέας, ενώ δεν ισχύει στην περίπτωση που εργάζεται ένας από την οικογένεια, εκτός αν ο ένας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω. Επιπλέον, η χορήγηση της άδειας εξαρτάται από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού ή της σχολικής μονάδας, όπου μαθητεύει το παιδί του υπαλλήλου, και χορηγείται για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή. Το ίδιο ισχύει και για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας και στους γονείς των οποίων τα τέκνα, ηλικίας έως τεσσάρων ετών, δεν έχουν εγγραφεί σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο/η σύζυγος που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα κάνει ο ίδιος χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή εργάζεται εξ αποστάσεως. Επιπλέον, δεν είναι δυνατή η χορήγηση της εν λόγω άδειας και στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος είναι επίσης υπάλληλος του Δημοσίου και αποδεδειγμένα εργάζεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης κατ’ εξαίρεσιν στον άλλο/η σύζυγο σε περιπτώσεις που η εξ αποστάσεως εργασία του/της συζύγου πρέπει να παρέχεται σε συγκεκριμένο χρόνο και κατά τρόπο που δεν καθιστά δυνατή τη φροντίδα των τέκνων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ