Navigation
15
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
10 Ιούν 2015

Θεσσαλονίκη: Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων με τη “σφραγίδα” του CERN

cern Επιχειρήσεις | Τεχνολογία

Προϊόντα με τη “σφραγίδα” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), βασισμένα στις τεχνολογίες του, εκτιμάται ότι θα έχουν παραχθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του 2019 από ελληνικές επιχειρήσεις, που θα στεγαστούν στην ειδική υποδομή-θερμοκοιτίδα “Business Incubator Center (BIC)of CERN Technologies”. Πρόκειται για τη μοναδική θερμοκοιτίδα του είδους στην Ελλάδα και μία από τις μόλις έξι πανευρωπαϊκά (οι υπόλοιπες λειτουργούν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Νορβηγία, Γαλλία και Αυστρία). Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη θερμοκοιτίδα, η οποία εγκαινιάστηκε το πρωί επισήμως στις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτηρίου τής “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης”, θα γίνονται δεκτές από σήμερα και καθόλη τη διάρκεια του τετραετούς προγράμματος.

Τον Σεπτέμβριο η πρώτη αξιολόγηση

Η πρώτη αξιολόγηση αιτήσεων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 (νέες αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο), ενώ τα πρώτα προϊόντα θα πρέπει να έχουν παραχθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Μάλιστα, σύντομα θα ξεκινήσει και κύκλος παρουσιάσεων του BIC σε άλλες ελληνικές πόλεις, ώστε να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ασημόπουλος.Οι επιχειρήσεις που θα στεγαστούν στο BIC θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν την τεχνογνωσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και να λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ θα έχουν δικαίωμα χρήσης των πνευματικών δικαιωμάτων του Οργανισμού με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα; Είτε σε νέες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες και την τεχνική στήριξη του CERN για την παραγωγή προϊόντων είτε σε ήδη υφιστάμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα και εκτιμούν ότ ι θα μπορούσαν να στηριχθούν στην τεχνογνωσία του Οργανισμού για την επίλυσή του. “Ελπίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερες από την πρώτη κατηγορία” δήλωσε ο κ.Ασημόπουλος.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποια είναι τα πέντε βήματα για την ένταξη;

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη θερμοκοιτίδα θα φιλοξενούνται δωρεάν για περίοδο μέχρι δύο ετών, ενώ θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση ύψους έως 30.000 ευρώ για τον σχεδιασμό του πρωτότυπου προϊόντος τους, τη δημιουργία δικτύου και την πραγματοποίηση έρευνας αγοράς. Θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη διάρκειας μέχρι 40 ωρών από ειδικούς του CERN και δικαίωμα χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας του Οργανισμού με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Η διαδικασία για την ένταξη μιας επιχείρησης στο BIC του CERN ξεκινά με την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία είναι δυνατόν να κατατίθεται ήδη από σήμερα. Το δεύτερο βήμα είναι η επικοινωνία του υπεύθυνου του προγράμματος με τον CERN, προκειμένου να βρεθεί εμπειρογνώμων σχετικός με την αιτούμενη τεχνολογία, πάνω στην οποία επιθυμεί να αναπτύξει προϊόν μια επιχείρηση. Το τρίτο είναι η κατάθεση αίτησης συμμετοχής, έκτασης μέχρι 25 σελίδων, το τέταρτο η παρουσίαση της επιχειρηματικής πρότασης σε στελέχη τής επιτροπής αξιολόγησης (του CERN και της Tεχνόπολης) και το πέμπτο, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, η εγκατάσταση στη θερμοκοιτίδα και η ανάπτυξη προϊόντος.

Παραδείγματα πιθανών τεχνολογιών προς αξιοποίηση

Οι τεχνολογίες που ο CERN παρέχει στα κράτη-μέλη του αντλούν έμπνευση από ό,τι πριν από μόλις λίγες δεκαετίες θεωρείτο μακρινό μέλλον: κρυογονική, τεχνολογίες υψηλού κενού, υπεραγωγιμότητα, υβριδικοί ανιχνευτές, προστασία από ακτινοβολία, μικροηλεκτρονική, πληροφορική. Ήδη, σε αντίστοιχες θερμοκοιτίδες του εξωτερικού, έχουν αναπτυχθεί εμπορικά προϊόντα όπως οι υβριδικοί ψηφιακοί ανιχνευτές πυριτίου, το περιθλασιόμετρο ακτίνων Χ και η χρήση τής τεχνολογίας κενού ως μονωτικού (το τελευταίο προϊόν βρίσκει ήδη εφαρμογή στο αεροδρόμιο της Γενεύης).

Γεγονός οι πρώτες αιτήσεις

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της “Τεχνόπολης”, Τάσος Τζήκας, ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν δύο προτάσεις για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων που θα αξιοποιούν τεχνολογίες του CERN, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ.Τζήκα, η σύμβαση με τον CERN προβλέπει τη στέγαση μέχρι πέντε εταιρειών ανά έτος στη θερμοκοιτίδα. Μετά τη λήξη της διετούς φιλοξενίας τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν κεφάλαια για να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,επισήμανε ότι η στρατηγική αυτή συνεργασία με τον CERN είναι κομβικής σημασίας για να αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από κοινού με την Τεχνόπολη, εκπόνησε μελέτη για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης start-up επιχειρήσεων (θα ακολουθήσει σχετικό τηλεγράφημα). Μάλιστα, δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μεγάλου cluster πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), που θα θέτει υπό την ίδια ομπρέλα επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της Μακεδονίας και Θράκης και πιθανώς και της Ηπείρου, αξιοποιώντας κονδύλια και του εγκεκριμένου περιφερειακού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς σχεδόν το 50% των Ελλήνων μηχανικών, π.χ., του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, μεταναστεύουν σήμερα στο εξωτερικό με το που θα πάρουν το πτυχίο τους, ελλείψει ευκαιριών στην Ελλάδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict