Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Λίγα σύννεφα
26 Φεβ 2015

Θεσμό-ικα και Γεφυρ-όνιο

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Διαπραγμάτευση χωρίς Ρήξη δεν είναι νοητή, έχουν δηλώσει πολλές φορές δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη. Tο εννοούν.

Η Κυβέρνηση αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους «θεσμικούς» συνομιλητές της στο εξωτερικό, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με το εσωτερικό της.

  • «Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς αποτελεσματικά αν δεν είσαι διατεθειμένος να οδηγήσεις τη σύγκρουση στα άκρα» έλεγε και ξανάλεγε στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ο υπερδραστήριος Υπουργός Οικονομικών της χώρας.
  • Αφού ολοκλήρωσε ένα πρωτόλειο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στην Αθήνα και προσπάθησε, με εξαντλητική συζήτηση 12 ωρών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και απαραίτητης συμβίωσης, ξεκινώντας από την ίδια του την κομματική οικογένεια.
  • Μια κομματική οικογένεια που δεν χαρακτηρίζεται άλλωστε από την ιδεολογική της ομοιογένεια.

H Κυβέρνηση κατασκεύασε ήδη ένα νέο πλέγμα όρων και κανόνων. Αντί για Τρόικα αναφέρεται στους Θεσμούς. Αντί για Μνημόνιο στο πρόγραμμα Γέφυρα.

  • Η «Θεσμό-ικα» και το «Γεφυρ-όνιο» είναι τα φύλλα συκής που προσπαθούν απεγνωσμένα να καλύψουν τα επίμαχα σημεία της γύμνιας της πολιτικής.

Την ίδια ώρα η χώρα χρεοκοπεί, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά στο θάλαμο αερίων της «δημιουργικής ασάφειας», το ρευστό αποτελεί πανάκριβο είδος πολυτελείας και ο μακρόπνοος σχεδιασμός αναζητείται μόνο στα τηλεοπτικά σήριαλ της απογευματινής ζώνης.

  • Κάθε μέρα, οι υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης κάνουν δηλώσεις και διορθωτικές ανακοινώσεις, φάσκουν και αντιφάσκουν, προσπαθούν να ικανοποιήσουν ακροατήρια με διαφορετικές απαιτήσεις, στόχους και συμφέροντα.
  • Μέσα σε λίγες ώρες, στην ίδια μέρα, εξαγγέλλονται αλλαγές στον ΦΠΑ και στη φορολογία, τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό κ.λ.π. οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί κάποιος συντελεστής ΦΠΑ, οι κομματικοί παράγοντες όμως το αποκλείουν. Ανακοίνωσε αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών που είχε ανακοινώσει η αναπληρωτής Υπουργός κ. Βαλαβάνη, η ίδια όμως επέμενε ότι προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι. Διαφοροποιήσεις κατεγράφησαν στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότητης κ.λ.π. Παναγιώτης Λαφαζάνης τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων στην Ενέργεια που αποτελούν ίσως το πιο συγκεκριμένο σημείο της συμφωνίας πλαίσιο με τους δανειστές.

Ενώ οι πολιτικοί μας ταγοί παίζουν με τις λέξεις, χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν εισπράττουν τους μισθούς τους, με πρόφαση την έλλειψη ρευστότητας και την ασάφεια στην οικονομία, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι περιφέρουν τα βιογραφικά τους σημειώματα μπροστά σε κλειστές πόρτες επιχειρήσεων χωρίς προοπτική και εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να συλλάβουν το μέγεθος της ανοησίας μιας χώρας που βρίσκεται σε Μνημόνιο, γιατί δεν δανείζεται από τις αγορές, αλλά απειλεί με «Κούγκι» την ώρα που η ίδια χορεύει το Χορό του Ζαλόγγου…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ