Navigation
12
Νοέ
location
Αθήνα
19oC
Βροχή
2 Μαρ 2015

Θέμα ημερών οι «πειθαρχικές ποινές» στην Ελληνική Οικονομία

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο ερασιτεχνισμός στη διαχείριση, η ανυποληψία στη συμπεριφορά, η επιτηδευμένη ασάφεια στην ιδεολογική προσέγγιση και η ολοκληρωτική άγνοια του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου χαρακτήρισαν τον πρώτο μήνα της νέας κυβερνητική θητείας.

Oι πρώτες γεωπολιτικές απειλές εκδηλώθηκαν αφού οι γειτονικές χώρες διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα σήμερα, δεν διαθέτει εθνική στρατηγική συμμαχιών, είναι μόνη εναντίον όλων, αδύναμη, αναξιόπιστη και χωρίς εναλλακτικές επιλογές. Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ιδανικό αυτόχειρα, θύμα της εφαρμογής των πρώτων «πειθαρχικών ποινών» προς «γνώση και συμμόρφωση» όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Ήδη η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες να «περιορίσουν το ελληνικό ρίσκο» που αναλαμβάνουν, δηλαδή να απέχουν από εκδόσεις ελληνικών ομολόγων και Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου.

Το κόστος θα το πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι δίκαιο γιατί η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι απότοκος των επιλογών των ελλήνων πολιτών.

Τις συνέπειες τις βιώνει ήδη η πραγματική οικονομία της χώρας. Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παραμένουν απλήρωτοι, επιταγές και συναλλαγματικές «σκάνε» με πρωτοφανείς ρυθμούς, τα τελευταία ψίχουλα αποταμιεύσεων αποσύρονται από τις τράπεζες, νέα συμβόλαια αναβάλλονται.

Συνολικά, τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 7,27 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν σε Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου που θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις, τα 1,6 δισ. ευρώ σε λήξεις δανείων του ΔΝΤ, τα 800 εκατ. ευρώ σε τόκους, τα 79 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχουν εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να εκδοθεί για πρώτη φορά ένα μεγάλο Λαϊκό Ομόλογο. Δυστυχώς οι αποταμιευτές επέλεξαν να κρύψουν τα χρήματά τους και όχι να τα δανείσουν στο ανυπόληπτο ελληνικό κράτος.

Στόχος είναι να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν:

  • μισθοί και συντάξεις Μαρτίου 1,55 δισ. ευρώ,
  • για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,32 δισ. ευρώ,
  • για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ,
  • ενώ θα πρέπει να γίνουν και επιστροφές φόρων 200 εκατ. ευρώ.

Σε μία από τις πολλές πρόσφατες συνεντεύξεις του Υπουργού Οικονομικών οι Έλληνες πληροφορήθηκαν ότι η αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ «αποτελεί προτεραιότητα». «Θα στύψουμε την πέτρα» («we shall squeeze blood out of stone») αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.

Ο κ. Υπουργός έσπευσε να υπενθυμίσει ότι τα χρέη προς την ΕΚΤ (ομόλογα 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστεί διαβούλευση με τους εταίρους και τους θεσμούς. Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup o κ. Βαρουφάκης θα υποβάλει επίσημο αίτημα για επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει μπροστά της.

Εκεί θα ανακαλύψει πάλι την εθνική μας μοναξιά…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress