Navigation
31
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
25 Σεπ 2015

Θέλουμε Επενδυτικό Σοκ ή Κούρεμα Χρέους;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τελικά τι θα διεκδικήσει με περισσότερο πάθος η Ελλάδα; Σε ποια επιλογή θα ρίξει το πολιτικό της βάρος;

Ένα επενδυτικό σοκ 105 δις Ευρώ για την επόμενη 7ετία, όπως ζητά ο ΣΕΒ ή ένα γενναίο «κούρεμα» του Χρέους που θα μειώσει κάπως το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του μετά από 2020, όπως επιμένουν να ζητούν τα στελέχη της Κυβέρνησης;

«Και τα δύο» είναι προφανώς η βιαστική και πολιτικώς ευδόκιμη απάντηση αλλά δυστυχώς όλοι γνωρίζουν ότι ουδείς είναι πρόθυμος να επενδύσει σε μια χώρα που διαρκώς διεκδικεί δανεικά και κατόπιν επιδιώκει «κούρεμα» στα χρέη της.

Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει:

Είτε

  • θα γίνει μια χώρα φιλική στις ιδιωτικές επενδύσεις, πρόθυμη να συνεργαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία που προσφέρει υγιείς και σταθερές θέσεις εργασίας

είτε

  • θα ξοδέψει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο διεκδικώντας όχι πόρους και κονδύλια χρηματοδότησης αλλά μία ακόμη μείωση στο ονομαστικό μέγεθος του Δημόσιου Χρέους.

«Προτεραιότητά μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία και δευτερευόντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (με τους δανειστές) για να προχωρήσει η εκκίνηση των συζητήσεων για το χρέος» δήλωσε ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την επάνοδό του στο υπουργείο Οικονομικών.

«Επενδυτικό σοκ χρειάζεται η Ελλάδα ως αντίβαρο στην ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων. Απαιτούνται τουλάχιστον επενδύσεις ύψους 105 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία (2016-2022).» αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ. «Το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Με τις ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου –εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών κ.λπ.– που γηράσκει) να διαμορφώνονται στα 33 δισ. ευρώ ετησίως, προφανώς επενδύονται λιγότερα απ’ ό,τι απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο και διαρκώς συρρικνούται»…

Με απλά λόγια, ένα κούρεμα του χρέους θα εξασφαλίσει στην Κυβέρνηση της χώρας περισσότερους πόρους για να συντηρήσει το Κράτος όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Αντιθέτως, ένα κύμα ιδιωτικών επενδύσεων θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο παραγωγής πλούτου στην Ελλάδα, θα περιορίσει την παρέμβαση του Κράτους στην οικονομία και –κυρίως- θα δώσει δουλειές, ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες άνεργους απελπισμένους πολίτες.

Οι άνεργοι δεν μπορούν να περιμένουν. Σίγουρα ο διορισμός στο Δημόσιο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. «Με οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση, που είναι αρνητική, θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις. Οι άνεργοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ιδού, λοιπόν, το ζητούμενο».

Τα επόμενα επτά χρόνια, η Ελλάδα χρειάζεται 15 δισ. ευρώ τον χρόνο, περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, επιπλέον επενδύσεις 105 δισ. ευρώ, όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα εάν τα μισά αφορούν επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ την επταετία.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, τονίζεται από τον ΣΕΒ, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ