Navigation
5
Δεκ
location
Αθήνα
12oC
Αρκετά σύννεφα
4 Απρ 2016

Θα χάσουν τα σπίτια τους οι μικρομεσαίοι

katasxeseis-slider Οικονομία

Χτίζουν νέο «success story», με τους φόρους και τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών που θα θυσιαστούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες, η κυβέρνηση «χτίζει» το αφήγημα της απόλυτης επιτυχίας για να πετύχει την υπερψήφιση ενός οδυνηρού πολυνομοσχεδίου, που αλλάζει τα πάντα στη ζωή των Ελλήνων.

«Έκλεισα την αξιολόγηση, παραμέρισα τους “σκληρούς” του ΔΝΤ και ξεκίνησα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», θα πει στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους πείσει ότι τα επιπλέον μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων μαζί με το νέο Υπερ-ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν τον αναγκαίο πλαίσιο συμβιβασμού «για να αλλάξει η χώρα σελίδα και προοπτική».

Όλα δείχνουν πως το ευρωπαϊκό κομμάτι των «θεσμών» έχει αποδεχθεί πως η Ελλάδα σηκώνει ήδη μεγάλο βάρος με την υποδοχή και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να εξοικονομήσει από τον προϋπολογισμό της ποσά μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ (της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ), ενώ αν κλείσει το θέμα των «κόκκινων δανείων και του νέου κύματος ιδιωτικοποιήσεων, υπάρχει δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας, μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Οι δεσμεύσεις Χουλιαράκη

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, συμμετείχαν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των «θεσμών» και συμφωνήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δεσμεύθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος της δόσης που θα εισπράξει η Ελλάδα μετά την πρώτη αξιολόγηση θα κατευθυνθεί αμέσως στην αποπληρωμή ενός πολύ μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τρίτους, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ανέρχονται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, για να υπάρξει «ανακούφιση» των επιχειρήσεων και «αναπτυξιακή προοπτική». Παρουσίασε, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αλλά και σύστημα ελέγχου για την επιβεβαίωση από τους «θεσμούς» ότι τα χρήματα φτάνουν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι «τα νούμερα βγαίνουν» με τα επιπλέον εισπρακτικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που παρουσίασε στους «θεσμούς» η κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν θα συμμετάσχει στην κατάρτιση του Staff Level Agreement, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Στις 15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των «θεσμών» από την Αθήνα, καθώς ξεκινάει η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου) στην Ουάσινγκτον.

Από την άλλη όμως πλευρά, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα πάρει σαφή διαβεβαίωση για το reprofiling (επανασχεδιασμό της διάθρωσης αποπληρωμών) του ελληνικού χρέους.

Τη συμφωνία αυτήν η κυβέρνηση θα την παρουσιάσει ως «ελάφρυνση χρέους». Για τον λόγο αυτόν, η ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα είναι πολυπληθής. Εκτός του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσινγκτον θα πάει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Μουρμούρας, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Γ. Παπαδόπουλος, αλλά και η γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Ελένη Παπαδοπούλου.

 

«Θυσία» τα δάνεια των μικρομεσαίων

«Θυσία» στον βωμό της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης θα γίνουν τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να «δώσει» τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα funds, αρκεί να πάρει μία δέσμευση «προστασίας της πρώτης κατοικίας» για τα «στεγαστικά δάνεια των φτωχών». Αυτό σημαίνει ότι το 2016 δεν θα πωλούνται σε funds «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ. Το 2017, η προστασία θα αφορά ενέχυρα αξίας 200.000 ευρώ και το 2018 η προστασία θα πέσει στα 100.000 ευρώ, μέχρι να καταργηθεί εντελώς.

Ουδεμία προστασία θα υπάρξει για τα επιχειρηματικά –όχι μόνο τα ληξιπρόθεσμα αλλά και τα κανονικά εξυπηρετούμενα– δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έτσι κι αλλιώς παρουσιάζουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα funds και τους φορείς διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι με την επιστροφή των οφειλομένων από το Δημόσιο και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν υπάρχει πλέον λόγος προστασίας των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αιματηρές φορολογικές επιβαρύνσεις

Ενώ η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τον προσωρινό παραμερισμό του ΔΝΤ και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, το κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα πενθεί όχι μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας, αλλά και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Από τα επιπλέον μέτρα «άμεσης απόδοσης» ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα 3,6 δισ. θα έχουν άμεση εφαρμογή, ενώ υπάρχει μια σειρά από έμμεσους φόρους της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει χρονικά, όσο αντέχει ο προϋπολογισμός.

Ο «οδυνηρός λογαριασμός» των 5,4 δισ. ευρώ αναλύεται σε μέτρα 1% του ΑΕΠ από τους άμεσους φόρους, 1% από το Ασφαλιστικό και 1% από ένα πακέτο, κυρίως, έμμεσων φόρων.

Αυτό σημαίνει ότι 1,8 δισ. ευρώ θα είναι περικοπές συντάξεων και τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ νέοι φόροι, μεταξύ των οποίων η μείωση του αφορολόγητου στα 9.090 ευρώ, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών έκτακτης εισφοράς, που φέρνει επιβαρύνσεις σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ, οι αυξήσεις φόρων σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο.

Θα περιλαμβάνονται,επίσης, οι αυξήσεις φόρων στην κινητή τηλεφωνία και η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Όλα αυτά, την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά την επιβολή των νέων μέτρων θα δίνουν σε φόρους και εισφορές 6 στα 10 ευρώ που εισπράττουν.

Πίνακας

 Ο κατάλογος της ντροπής

  • Εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.
  • Αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ εξασφαλίζει 223 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (σ.σ. ήδη έχει αποφασιστεί η καταβολή του ανά τρίμηνο ή ανά δίμηνο, ενώ επίκειται το κούρεμα, που θα πρέπει να αποφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ
  • «Ψαλίδι» στα εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όφελος 90 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών αγροτών. Περίπου 100 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, περικοπή επικουρικών συντάξεων και «υψηλών» κύριων συντάξεων. Ποσό 500-600 εκατ. ευρώ.
  • «Κούρεμα» κύριων και επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής των εισφορών υπέρ υγείας αλλά και των μέτρων αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
  • Στα φορολογικά, από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 02/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress