Navigation
9
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
29 Ιούν 2015

Θα μιλήσει στον ελληνικό λαό ο Γιουνκέρ

Ζ.Κ. Γιουνκέρ Οικονομία

Παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα στο θέμα της Ελληνικής κρίσης επιχειρεί αυτές τις εξαιρετικά δραματικές ώρες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι (13.45) θα κάνει ανακοινώσεις και συνέντευξη Τύπου απευθυνόμενος προς τους Έλληνες. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων και ανατροπών, σαν κίνηση καλής θέλησης προς τη χώρα μας τουλάχιστον και εφόσον οι Ευρωπαίοι δώσουν στην κυβέρνηση αυτό που διακαώς θέλει (και το είχαν υποσχεθεί ήδη στην προηγούμενη) δηλαδή την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε να μπορεί να λέει πως το κατέστησε «βιώσιμο».

Ήδη από χθες Κυριακή, η Κομισιόν έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο νέας πρότασης (με ημερομηνία 26 Ιουνίου), το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που έχει τεθεί στο ερώτημα του δημοψηφίσματος (με ημερομηνία 25 Ιουνίου). Ο ίδιος έσπευσε μάλιστα να ανεβάσει και ανάρτηση στο twitter, γραμμένη στα Ελληνικά, θέλοντας να απευθυνθεί άμεσα και κύρια στους Έλληνες. Ταυτόχρονα όμως και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του χθες και προχθές, όσο και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες, άνοιξαν διάπλατα παράθυρο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της συμφωνίας –που την εννοούν ως «μέτρα με αντάλλαγμα μείωση του χρέους».

Η κίνηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πάντως έχει πολλαπλούς στόχους:
– να δείξει πως δεν προκαλούν οι θεσμοί την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

– να αφήσει έκθετη την κυβέρνηση ότι εκείνη επιδιώκει την όξυνση

– να ακυρώσει το ίδιο το ερώτημα του δημοψηφίσματος (κείμενο προτάσεων της 25ης Ιουνίου)

– να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων ξανά την Ελληνική πλευρά, με νέες προτάσεις –που σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ήταν ήδη έτοιμες την Παρασκευή- για μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους.

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν πως και μόνον η ομολογία ότι Τσίπρας και Λιού είχαν συζητήσει για δημοψήφισμα και capital control, σε συνδυασμό ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα αλλά και να υπάρξει προοπτική μείωσης του χρέους της, δείχνουν συντονισμό ενεργειών για να ολοκληρωθεί το «πακέτο», ώστε και η Αθήνα να εμφανίσει «ηρωική» λύση το «μη βιώσιμο χρέος» (στο οποίο που εδώ και χρόνια στηρίζει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και στην Ευρώπη να δείξει ότι … «τηγάνισαν» την Ελλάδα, πριν επέλθει συμβιβασμός.

Τεχνητή όξυνση

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Τσίπρα αναφέροντας ότι:
1. οι τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν είναι αυτές που έθεσε σαν ερώτημα για δημοψήφισμα η κυβέρνηση.

2. οι προτάσεις τους λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015 [δηλαδή τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ (ή 11 δισ. στην πραγματικότητα) που έχουν και την υπογραφή του κυρίου Αλέξη Τσίπρα]

3. «υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup (της 27ης Ιουνίου) θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους!

4. θα περιελάμβανε επίσης και πακέτο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025!
Με άλλα λόγια, η συμφωνία ήταν σχεδόν έτοιμη αφού και στα μέτρα Τσίπρα θα προσχωρούσαν οι θεσμοί, και μείωση χρέους θα γινόταν και πακέτο Γιούνκερ έδιναν στην Ελλάδα.
«Παρόλα αυτά» λέει η ανακοίνωση της Κομισιόν, δεν κατέστη εφικτή η παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής των μέτρων, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας «λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015», δηλαδή με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Η λίστα μέτρων

Ως προς την τελική λίστα των μέτρων λιτότητας, για τα οποία η κυβέρνηση θα έπαιρνε σαν αντάλλαγμα δόσεις, «κούρεμα» χρέους και αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, η σύγκριση των κειμένων που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν δείχνει μεγάλη σύμπτωση απόψεων στα φορολογικά ιδίως θέματα, με τάσεις περαιτέρω σύγκλισης –με «λογαριασμό» σταθερά πάνω από 10 δισ. ευρώ όμως- στα εξής θέματα:
1. αδιαμφισβήτητα η μεγάλη υποχώρηση των δανειστών εστιάζεται στην αξίωσή τους για ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία. Υποχωρούν και δέχονται ΦΠΑ 13% όπως ήταν η ελληνική πρόταση (αντί 6,5% σήμερα).

2. διαφορά υπάρχει και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Εκεί έχει γίνει μύλος με τις προτάσεις! Στις 25 Ιουνίου οι δανειστές ζητούσαν ΦΠΑ 23% για όλα πλην μόνο για τα «μη επεξεργασμένα» τρόφιμα που θα έμεναν στο 13%. Στις 26 Ιουνίου (νέα πρόταση) δέχονταν να μείνουν στο 13% τα «βασικά» είδη διατροφής (basic foods) όπως δηλαδή προέβλεπε και η ελληνική πρόταση της 22ας Ιουνίου. Ωστόσο και η ελληνική πρόταση άλλαξε στις 25 Ιουνίου και αντί για «βασικά» τρόφιμα, στο 13% αναγραφόταν γενικώς μόνον «τρόφιμα» (foods) χωρίς διακρίσεις σε βασικά και μη βασικά.

3. Καμία διαφορά δεν υπάρχει για επιβολή 23% ΦΠΑ στην εστίαση, όπως προβλέπουν και οι δύο προτάσεις των δανειστών (25 και 26 Ιουνίου) αλλά και η ελληνική πρόταση (22 και 25 Ιουνίου). Για την ακρίβεια, στην πρόταση της 22ας Ιουνίου η κυβέρνηση έβαζε στο 13% το catering ενώ τρεις μέρες μετά το απάλειψε και έβλα εστη θέση του το νερό!

4. Καμία διαφορά δεν υπάρχει στα δύο κείμενα των δανειστών για να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχει όμως στα δύο ελληνικά κείμενα, αφού προβλεπόταν κατάργηση στο κείμενο της 22ας Ιουνίου, αλλά… αποσύρθηκε στο τελευταίο κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου.

5. Πλήρης ταύτιση (καμία διαφορά) σε όλα τα κείμενα, ελληνικά και ξένα, υπάρχει και για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με έσοδα 2,65 ευρώ ετησίως, και για φέτος αλλά και για το 2016.

6. Παραμένει η αξίωση για προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά η κυβέρνηση δεν το βάζει στο τραπέζι.

Αμετακίνητοι παρέμειναν όμως οι θεσμοί και στις διαφορές που υπήρχαν έναντ των ελληνικών θέσεων για μέτρα όπως:

– Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

– Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

Αντιθέτως σύγκλιση υπάρχει στο Ασφαλιστικό, με τους δανειστές να δέχονται το ΕΚΑΣ έως τέλος του 2019 ενώ μικρές διαφορές παραμένουν στο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή στην αύξηση κρατήσεων στις συντάξεις (6% ζητούν οι δανειστές έναντι 5% που λέει η Αθήνα και έναντι 4% που ισχύει –αλλά μόνο σε κύριες συντάξεις).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress