Navigation
21
Νοέ
location
Αθήνα
20oC
Ασθενής Βροχή
3 Οκτ 2016

Θα κλάψουν μάνες, «καταιγίδα» διαρκείας…

Συντάξεις Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Έρχεται ο διπλόςφόροςασφάλισης –Εισφοράαπό την Πρωτοχρονιά

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ

Δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο… Είναι απίστευτο αυτό που θα συμβεί από την Πρωτοχρονιά. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, δημιουργώντας ένα απίστευτο τσουνάμι επιβαρύνσεων,για το οποίο εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες τονίζουν ότι «το κράτος θα εισπράττει διπλές εισφορές και θα δίνει μία σύνταξη».

Στο εξωτερικό υπάρχουν επίπεδαεπιβολής αυτής της εισφοράς. Εδώπληρώνουν όλοι με μαχαίρι και τσεκούρι, γιατί η κυβέρνηση φοβάται «κραχ» στο νέο Υπερ-Ταμείο που δημιούργησε και ξεκινάει με τραγικά ελλείμματα άνω των 3 δισ. ευρώ!

Για παράδειγμα, όποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να πληρώνει σε φόρους και εισφορές ποσό 11.495 ευρώ!

Η απόλυτη τρέλα. Αν στο εισόδημα αυτό προστεθούν έκτακτες εισφορές και ΕΝΦΙΑ, τότε ξεπερνάει το 60% του εισοδήματος!

«Θα κλάψουν μάνες, θα κλείσουν σπίτια και θα ξεκινήσει νέος γύρος οδυρμών περί του Ασφαλιστικού…»τονίζουν οι εκπρόσωποι του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι«με μία πρωτοφανή φορολογική επιδρομή, όμοια της οποίας δεν υπήρξε ποτέ, θα κληθούν για το ίδιο αντικείμενο να πληρώσουν διπλές εισφορές!». Και για τη μισθωτή εργασία και για το μπλοκάκι! Η μπάλα παίρνει τους πάντες…

Ο μισός μισθός θα πηγαίνει σε φόρους και εισφορές, σε ένα πρωτοφανές μπαράζ φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Πλέον, η διπλή εισφορά στην ασφάλιση θα αφορά την κανονική εργασία, αλλά και κάθε εισόδημα από μπλοκάκι!

Έχουμε, λοιπόν…

Διπλές εισφορές, μία εθνική σύνταξη!

Διπλές εισφορές και μάλιστα άνισες, αλλά ίδια εθνική σύνταξη…

 

Δείτε τι έρχεται:

Πλέον για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή για όσους αμείβονται και με «μπλοκάκι», οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αφόρητες… «Θα ξεπερνούν το 50%», τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του ΕΣΕΕ.

 

Ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης τονίζειότι «όσοι εργάζονται σε καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και αμείβονται με μπλοκάκι, θα πληρώνουν διπλή εισφορά ασφάλισης!».

Δηλαδή, για την ίδια απασχόληση,οι ατομικές τους εισφορές θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Επίσης θα πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την εργασία τους ως μισθωτοί! Διπλές εισφορές!».

Πάμε τώρα στο ΙΚΑ… Με ασφάλιση ΙΚΑ, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το 16% των μεικτών τους αποδοχών.

 

«Βυθίζονται» οι επιστήμονες

Τι γίνεται,όμως,με όσους έχουν και ασφάλιση σεΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών ως επιστήμονες και είναι συνδεδεμένοι με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις;

Επ’ αυτού,η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι«σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την εισφορά εργαζομένου και ταυτόχρονα για τη δεύτερη απασχόλησή τους με το μπλοκάκι! Δηλαδή, θα πληρώνουν επιπλέον εισφορά σύνταξης και ασθένειας 26,95% από το πρώτο ευρώ!Θα πληρώνουν 20% για σύνταξη και 6,95% για την ασθένεια!Πληρώνουν δύο φορές για το ίδιο αντικείμενο με την ίδια εθνική σύνταξη!».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Δείτε: Μόνο από ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχουν ΙΚΑ συν μπλοκάκι,πάμε στο 43%,δηλαδή 16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες!

Όπουέχουμε ασφαλισμένους ως μισθωτούςσε ΤαμείαΔΕΚΟ, τράπεζεςκαι οι αρχικές εισφορές είναι στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνσημαζί με το μπλοκάκιλόγω ατομικού επαγγέλματοςπάει την ασφάλιση στο 50% των όσων εισπράττουν!Δηλαδή22%+ 26,95% = 48,95του εισοδήματος!
Σε όλα αυτά μπαίνουν φόροι! Δηλαδή: Μπαίνουν ο φόρος εισοδήματος,

Το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου. Όλα αυτά, αν προστεθούν, τότε ανεβαίνει κατακόρυφαο φόρος. Πού οδηγούμαστε; Σε πραγματική λεηλασία του εισοδήματος… «Φόροι καιασφαλιστικές εισφορές στο ένα τρίτο του εισοδήματός μας», φωνάζει η κοινωνία, αλλάκάποιοι κωφεύουν…

Ποιος θα αντέξει;

Δεν έχει ξαναγίνει αυτό…Εισφορές που θα φτάνουν έως και το 50% του εισοδήματος ορίζει το νέο Ασφαλιστικό. Εισφορές έως εξοντώσεως.Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει σε κάθε 1.000 ευρώ να πληρώνουν από 269 έως 500 ευρώ.

Ποιοι πλήττονται

Νέοι επιστήμονες,ασφαλισμένοι στο ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί.Οι νέοι επιστήμονες όπως και οι αγρότες δεν θα έχουν μεταβατική περίοδο και έτσι από 1/1/2017 θα πληρώνουν 6,95% του εισοδήματός τους για την υγεία. Οι μικροξενοδόχοι με πάνω από πέντε δωμάτια εντάσσονται στον ΟΑΕΕ και θα πρέπει να πληρώνουν για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός τους.

«Σφαγή»σε όσους έχουν μπλοκάκι…

Όσοι έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών,με παράλληλη απασχόληση,έρχονται παρακρατήσεις στα εισοδήματα που δεν έχουν προηγούμενο.Το νέο Ασφαλιστικό θα θερίσει ό,τι βρει μπροστά του.

Στα μπλοκάκια θα έχουμε ασφάλιση από 1/1/2017 για σύνταξη και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εδώ το θέμα, όπως τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου «είναι σύνθετο, αφού επιβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας να ρυθμιστεί άμεσα με σχετική απόφαση ποιοι εργοδότες, όπου ο ελεύθερος επαγγελματίας παρέχει εργασία, θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εργοδοτικές εισφορές και μάλιστα διπλές.Τόσο για σύνταξη όσο και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Δηλαδή,εισφορά για τον κλάδο σύνταξης 20% (13,33% εργοδότη και 6,67% ασφαλισμένος)και για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης 7,10% (4,55% για τον εργοδότη και 2,55% για τον ασφαλισμένο). Ερώτημα παραμένει η καταβολή εισφοράς για επικουρική ασφάλιση. Πρόβλημα επίσης δημιουργείται αν κατά τη διάρκεια του έτους ο ασφαλισμένος που απασχολείται σε δύο εργοδότες, αποκτήσει και τρίτο…».

Κατά την κα Νικολοπούλου, το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται σε όσους είχαν ή έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο η περισσότερους εργοδότες, θέμα που απασχολεί δικηγόρους, μηχανικούς γιατρούς κ.λπ. 

«Εδώ», τονίζει η κα Νικολοπούλου,κατά τον νόμο,«όπου έχουμε παράλληλη ασφάλιση. Δηλαδή,θα πληρώνονται εισφορές σε όλους τους κλάδους. Με τον νόμο που ισχύει,υποχρεωτική θα είναι η μία ασφάλιση, για τη δε δεύτερη ο ασφαλισμένος θα μπορεί να συνεχίζει προαιρετικά την ασφάλισή του, πληρώνοντας ωστόσο το σύνολο της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη.

Να τονιστεί ότι κατά την τελευταία συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας είχε μιλήσει για εισφορά μόνο 6,67%του εργαζομένου με μπλοκάκι και για 13,33%του εργοδότη… Να δούμε αν θα επαληθευτεί ή αν θα έχουμε και νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή και για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης 7,10% (4,55% για τον εργοδότη και 2,55% για τον ασφαλισμένο).Σε λίγες ημέρες θα το γνωρίζουμε… Ένα, πάντως, είναι το γεγονός. Ότι όποιος εργάζεται με ωράριο εργασίας και έχει και μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη θα καταβάλλει διπλές εισφορές!

Αυτό το Ασφαλιστικό είναι σκληρή φορολογία…

ΠΙΝΑΚΕΣ

Οι νέες εισφορές στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017

Εισόδημα προηγούμενου έτους                 Εισφορές για σύνταξη – υγεία
10.000                                                                                      2.695
15.000                                                                                      4.042
20.000                                                                                     5.390
25.000                                                                                     6.737
30.000                                                                                    8.085
40.000                                                                                  10.780
50.000                                                                                  13.475
70.000                                                                                  18.865

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ 20.000 ΕΥΡΩ

 

Εργασία με ΙΚΑ 10.000 Από μπλοκάκι 10.000

Εισφορά 16% 1.600 ευρώ Φόρος 20% 2.000

Φόρος 2.200 ευρώ Εισφορές 26,95 2.695

Σύνολο 3.800 ευρώ Σύνολο 4.295 ευρώ

 

Φόρος επιτηδεύματος 1.000 ευρώ- Προκαταβολή 2.000 ευρώ

 

ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 11.495

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 01/10

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress