Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
4 Φεβ 2019

Θα αφήσουν συντρίμμια…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (πλέον) και αρκετών… προθύμων επιστρατεύει κάθε μέσο στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Στόχος να αποφύγουν τη συντριβή, η οποία μπορεί να τους βάλει σε πολλές περιπέτειες. Στα κρίσιμα θέματα που άπτονται της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δεν παρατηρείται καμία πρόοδος. Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου δεν πείθει τις αγορές, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει καθηλωμένο πέριξ ή κάτω από τις 640 μονάδες.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια… μη επενδύσιμη χώρα και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει τα ρέστα της υπονομεύοντας την οικονομία και δίνοντας πρόσκαιρα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες κάποιες παροχές. Την ίδια στιγμή, η πραγματική οικονομία και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού απλώς θα τις αναγκάσει να προχωρήσουν σε… προληπτικές απολύσεις και φουλ εργασία με ευέλικτες μορφές.

Κανένας σοβαρός δεν έρχεται σήμερα να επενδύσει στη χώρα, από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αποτέλεσμα της κάλπης στις προσεχείς εκλογές. Ο φόβος νέων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με την απλή αναλογική, δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει σχέδια για την Ελλάδα. Η σημερινή κυβέρνηση τυχοδιωκτών δεν ενδιαφέρεται όμως για κάτι τέτοιο. Προσπαθεί με… νύχια και με δόντια να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και την άθροιση 180 βουλευτών με το Κίνημα Αλλαγής, ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2020. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας καταδικάσει σε βαθύτερη στασιμοχρεοκοπία. Η αποκλιμάκωση του χρέους είναι προβληματική, ενώ με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, που κατά 70% οφείλεται στους φόρους, δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα.

Το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει προβληματικό, οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, το τραπεζικό σύστημα παραπαίει και το βάρος της ζημιάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (άνω των 200 δισ. ευρώ έως το 2060) θα αφήσει τη σκιά του για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια. Μια κυβέρνηση που διαθέτει τόλμη και αποφασιστικότητα ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί το ζητούμενο για να γυρίσει το κλίμα. Ας ελπίσουμε επίσης ότι δεν θα υπάρξει μια επώδυνη διατάραξη των διεθνών οικονομικών ισορροπιών, γιατί τότε η Ελλάδα θα υποστεί νέο πλήγμα.

Η τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί μια μαύρη σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το χρέος της χώρας λόγω της τεράστιας ζημιάς που έγινε το 2015 έχει καταστεί βιώσιμο έως το 2030. Αν δεν υπάρξει απογείωση της οικονομίας μέσα στην προσεχή τετραετία, τότε κινδυνεύουμε σοβαρότατα με εθνικό ευνουχισμό. Υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση είναι οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι το 2015 έπεισαν τους πολίτες ότι θα τους σώσουν και τελικώς του έριξαν ακόμη πιο βαθιά στον βυθό! Φεύγοντας μάλιστα οι σημερινοί κυβερνώντες, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν πραγματικά συντρίμμια, προκειμένου να εκθέσουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα τα… λουστεί, αν και δεν θα φταίει!

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ