Navigation
12
Νοέ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
7 Μαΐ 2018

Τετραπλό μπλόκο στην «καθαρή έξοδο»

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Οικονομία

Σε ασφυκτικό περιβάλλον πιέσεων και ελέγχου θέτουν την Ελλάδα οι δανειστές και, βασιζόμενοι στην εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενεργοποιούν την τελική φάση του σχεδίου τους για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, και της ρύθμισης χρέους σε συνθήκες… σκληρής επιτροπείας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΟΟΣΑ και… Βερολίνο διαμορφώνουν ήδη το πλαίσιο των συζητήσεων και των σκληρών μέτρων που καλείται να υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση, έτσι ώστε να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό με την περίπτωση της Ελλάδας. Στόχος τους είναι να έχει κλείσει συνολικά το θέμα έως τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 με την ανάληψη πολύ σκληρών δεσμεύσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν και προφανείς πολιτικές παρενέργειες. Η αρχή έγινε με τα μέτρα-σοκ που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και αγγίζουν εκ νέου τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις, τη μείωση του μεγέθους της κρατικής διοίκησης, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περικοπή πλήθους φοροαπαλλαγών.

Τα μέτρα-σοκ που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, και κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «σκουπίδια» από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (το οποίο θέλει να συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας) όσο και από το Βερολίνο. Το θέμα του χρέους αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, εξέφρασε εκ νέου τη σκληρή γραμμή του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κοινός παρονομαστής είναι η αυστηρή εφαρμογή των προοαπαιτουμένων ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και η ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων από τη σημερινή συγκυβέρνηση για την περίοδο 2019-2022. Μάλιστα, καθιστούν σαφές ότι χωρίς το κλείσιμο της αξιολόγησης και την υπογραφή νέων σκληρών δεσμεύσεων, δεν μπορεί να γίνει καμία ρύθμιση χρέους!

«Φάπες» για την ανάπτυξη

Η μία μετά την άλλη έρχονται οι… φάπες από τους εταίρους σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων.

Στις εαρινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κούρεψε» το φετινό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9%, έναντι 2,5% πριν, ενώ περιορίζει το αντίστοιχο για το 2019 στο 2,3%. Σημειωτέον ότι πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,1% που συνεχώς «ψαλιδιζόταν» από την Κομισιόν! Σειρά πρόκειται να πάρει το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ α΄ τριμήνου στις αρχές Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να καθοριστούν οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί στόχοι των επόμενων ετών. Με βάση αυτούς, θα καθοριστούν οι παράμετροι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει το ποσοστό για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος από το 2,6% στο 2%.

Η μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 και η αντίστοιχη του αφορολόγητου πιθανότατα από το 2020 θεωρούνται ως βάση για τον καθορισμό των ποσοτικών στόχων που σχετίζονται με το μοντέλο ρύθμισης του δημοσίου χρέους για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό μάλιστα διεμήνυσε πρόσφατα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος έχει κινηθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ αποτελούν πλέον τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν και οι δανειστές εμμένοντας στα μέχρι στιγμής συμφωνημένα, απορρίπτοντας τις όποιες… εκπτώσεις για πολιτικούς-πελατειακούς λόγους και διαμορφώνοντας το ασφυκτικό πλάνο στο οποίο θα κινηθούν οι ελληνικές Αρχές από το 2019, δίνοντας έμφαση σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα αλλά και στην εφαρμογή όλου του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Αν όλα αυτά δεν γίνουν εντός των προσεχών… εβδομάδων, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για πολιτικές εξελίξεις. Αν, από την άλλη, η κυβέρνηση κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα και λανσάρει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου», τότε θα έρθει αντιμέτωπη με τις νέες σκληρές δεσμεύσεις που θα διέπουν το καθεστώς επιτροπείας, ρισκάροντας παράλληλα να υποστεί συντριπτική πολιτική φθορά…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress