Navigation
7
Δεκ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
6 Ιούν 2016

Τέρμα η δίκη για τη Siemens

siemens Οικονομία

Δεν έχουν 90.000 ευρώ για να μεταφράσουν σημαντικά έγγραφα και η υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο μπαίνει «στο ράφι»

του Παναγιώτη Στάθη

Μια ιστορία απόλυτης απογύμνωσης και εξαθλίωσης του συστήματος Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί η αποκάλυψη πως δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς κυρίως στα εξοπλιστικά προγράμματα,αλλά ακόμα και η δίκη της Siemens, κινδυνεύουν να τιναχθούν στο αέρα ή βαλτώνουν επί σειρά μηνών και ετών, ελλείψει μεταφραστών, αφού το ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει ή, και αν το κάνει έχουν περάσει…αιώνες.Οι υποθέσεις εξοπλιστικών εκκρεμούν στα ανακριτικά γραφεία, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει μεγάλα ποσά, καθώς οι διερμηνείς αποφεύγουν τον διορισμό, αφού αμείβονται με ψίχουλα, την ώρα που το βασικό τμήμα της δικογραφίας για τη Siemens παραμένει αμετάφραστο στα γερμανικά (με 15 Γερμανούς κατηγορουμένους!), γεγονός απολύτως αντιδικονομικό.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με δύο άξονες:

α) Την ανάκριση, κυρίως, για εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με καταγγελίες αξιόπιστων πηγών των δικαστηρίων, σοβαρές ανακριτικές διαδικασίες «σκοντάφτουν» στην έλλειψη χρημάτων των ελληνικών δικαστικών Αρχών, που δεν πληρώνουν μεταφραστές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη μετάφραση δικαστικών εγγράφων και συμβάσεων που καταφτάνουν στα ελληνικά ανακριτικά γραφεία, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής από δικαστικές Αρχές άλλων χωρών. Επίσης, δεν πληρώνουν διερμηνείς, οι οποίοι χρειάζονται για να μεταφράζουν στη διάρκεια της απολογίας αλλοδαπών κατηγορουμένων. Η κατάσταση αυτή καθυστερεί την εκκαθάριση των υποθέσεων, αλλά, πέρα από αυτό, προκαλεί και σοβαρή οικονομική ζημιά στο Δημόσιο,αφού αν αυτές οι υποθέσεις ολοκληρώνονταν,εκτιμάται ότι θα έμπαιναν στα ταμεία του Δημοσίου τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί, καθώς βρέθηκαν σε λογαριασμούς κατηγορουμένων σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πέραν αυτού, δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα με τις παραγραφές αυτών των υποθέσεων,αφού αφενός εμείς ως κράτος ξεκινήσαμε καθυστερημένα να τις διερευνούμε και, ταυτόχρονα, τώρα που το κάνουμε, σπαταλάμε χρόνο, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για να μεταφραστούν βασικά έγγραφα. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υποθέσεις να φτάσουν στο δικαστήριο, χωρίς να έχουν μεταφραστεί σημαντικά έγγραφα, που θεωρούνται αποδεικτικά στοιχεία, και αυτό να προκαλέσει ακυρότητα στη διαδικασία και να οδηγήσει ακόμη και σε παραγραφή αδικημάτων.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, πρέπει να εξηγηθεί πως,βάσει νομικών διατάξεων, κάθε αλλοδαπός κατηγορούμενος πρέπει να έχει επίσημο διερμηνέα και τα έγραφα στη μητρική του γλώσσα.Οι διερμηνείς, λοιπόν, της γερμανικής, που είναι οι πιο απαραίτητοι, δεν εμφανίζονται, καθώς τα 14 ευρώ την ημέρα, που δίνονται ως αμοιβή –μείον η παρακράτηση του φόρου– είναι ελάχιστα, όταν τα γραφεία διερμηνέων δίνουν ως αμοιβή σε μεταφραστές περίπου 300 ευρώ την ημέρα!

 

Εκκρεμούν υποθέσεις 

Οι υποθέσεις εξοπλιστικών που εκκρεμούν στα ανακριτικά γραφεία αφορούν τις συμβάσεις των υποβρυχίων, το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος StingerAsrad, τους αντιαρματικούς πυραύλους Κοrnet, το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA-AKΜ, την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας Wegmann, το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), τα ραντάρ αντιπυροβολικούArthur, την προμήθεια των Μirage 200-5, τους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας σε πυραυλάκατους του Πολεμικού Ναυτικού,Exocet, τα Leopard, την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, και άλλα.

 

Το… ατύχημα της Siemens 

Το ίδιο πλέγμα ανεπάρκειας και ένδειας της ελληνικής Πολιτείας οδηγεί σε διακοπή ή ακόμα και σε ακυρότητα τη δίκη-σύμβολο για το σάπιο υπόβαθρο του πολιτικού κατεστημένου της Μεταπολίτευσης.Εννέα χρόνια από τον σχηματισμό δικογραφίας υπό τον τίτλο «δωροδοκίες Siemens», μία από τις πλέον κρίσιμες υποθέσεις του πολύπτυχου σκανδάλου προσπάθησε να ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά έγινε μόλις μία συνεδρίαση. Πρώτον,συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων και, δεύτερον, και σημαντικότερο, ακόμα και τώρα που προγραμματίστηκε η δεύτερη (!) συνεδρίαση μετά από τόσους μήνες, οι δικαστές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μείζον ζήτημα:

Στους 13 Γερμανούς κατηγορουμένους δεν έχει δοθεί επίσημη μετάφραση για το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες από την πλευρά των 13 Γερμανών υπηκόων να λάβουν επίσημη μετάφραση των χιλιάδων σελίδων με τα στοιχεία της δικογραφίας δεν ευοδώθηκε λόγω κόστους (υπολογίζεται στα 90.000 ευρώ, ποσό που δεν διαθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης), γεγονός που εκτιμάται πως δημιουργεί σοβαρά θέματα ακυρότητας. Ήδη, το θέμα τέθηκε στην Εισαγγελία Εφετών (η οποία είναι αρμόδια βάσει νόμου να επιληφθεί), που απάντησε αρνητικά. Τόσους μήνες μετά, όλα παραμένουν, όπως λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης, στο ίδιο σημείο. Σε κάθε περίπτωση, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη πως αυτό γεννά ακυρότητα της διαδικασίας.

 

Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι 47 Έλληνες, 13 Γερμανοί και ένας Γάλλος.

Πέραν των αμετάφραστων βασικών εγγράφων, δεν έχουν κληθεί νομίμως κατηγορούμενοι (Λυγινός),σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

  • Απουσιάζουν βασικοί πρωταγωνιστές, όπως οι Χριστοφοράκος (έχει στείλει δικηγόρο) και Καραβέλας, ο οποίος παραμένει άφαντος.
  • Δεν υπάρχουν (μέχρι στιγμής) διερμηνείς της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας. Μάλιστα,έναςαπό αυτούς τους διερμηνείς έχειζητήσει να διαγραφεί από τους καταλόγους του Πρωτοδικείου για μετάφραση!
  • Απουσιάζουν τα πολιτικά πρόσωπα (μόνον ο Τσουκάτοςείναι κατηγορούμενος για να«σηκώσει» όλο το βάρος για μια ήσσονοςσημασίας πλευρά της δικογραφίας σε σχέση με τοεύρος της).

Από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους, στην πρώτη συνεδρίαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίστηκαν 30.

Μεταξύ αυτών, ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, ΚώσταΣημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος,τα πρώην στελέχη της Siemens,Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης,τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής και οι ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίεςΓεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Λέτσας.

Στο εδώλιο κάθισε το τραπεζικό στέλεχος Ζαν ΚλοντΌσβαλντ, ο οποίος είναι κρατούμενος για υπόθεση των εξοπλιστικών,ενώ απών ήτανο άλλοτε υφιστάμενόςτου,Φάνης Λυγινός.

Παρούσα, επίσης, ήταν η Μαρία Καραβέλα, σύζυγος του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος δεν εκπροσωπείται καν στο δικαστήριο.

Κανένας από τους Γερμανούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση δεν κάθισε στο εδώλιο.Ωστόσο, όλοι εκπροσωπούνται από Έλληνες δικηγόρους, ενώ οι περισσότεροι έχουν διορίσει και Γερμανούς συνηγόρους υπεράσπισης. Για τρειςκατηγορουμένους δηλώθηκε ότι έχουναποβιώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως μάρτυρες είναι κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες (Κοντομηνάς, Λαυρεντιάδης), ο γνωστός από την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά, Αντώνης Κάντας, κ.ά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress