Navigation
19
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Ασθενής Βροχή
30 Νοέ 2015

Τελευταία ευκαιρία για τα… “ξεχασμένα” κεφάλαια

Φοροδιαφυγή Χρήμα & Πολίτης

Συνεχίζει να καταστρώνει σχέδια το υπουργείο Οικονομικών για να γεμίσουν τα άδεια δημόσια ταμεία με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα αδήλωτα κεφάλαια τα όποια μπορεί να βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εκμεταλλεύεται την “λίστα Μέρκελ” και δίνει μια ακόμη ευκαιρία στους… “ξεχασιάρηδες” να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς.

 

Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με κατάσχεση του συνόλου των αδήλωτων καταθέσεών τους ή γενικότερα περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί. Όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, φορολουγούμενοι οι οποίοι έχουν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού που καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα.

Εφόσον αυτά έχουν φορολογηθεί κανονικά για τα κεφάλαια αυτά, μπορούν να τα επαναπατρίσουν ανά πάσα χρονική στιγμή χωρίς την παραμικρή ποινή. Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έχει ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου με το οποίο εισάγεται και στην ελληνική πραγματικότητα το γερμανικό μοντέλο της αυτοκαταγγελίας. Αν το σχέδιο νόμου περάσει από το κόσκινο της τρόικας, αμέσως μετά την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο σχεδιασμός του Αλεξιάδη αφορά την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 15 Δεκεμβρίου ώστε να πάρει μπροστά αμέσως η νεά διαδικασία αξιοποίησης των στοιχείων που ελήφθησαν από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τα τραπεζικά δεδομένα 10.588 λογαριασμών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας. Με την υποβολής της δήλωσης αυτής ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις εφόσουν καταβάλει το φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δήλωσε στην Εφορία κατά τον χρόνο της απόκρυψης. Με τον τρόπο αυτόν ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%-45% σε συνάρτηση βέβαια με το ποσό που κρατήθηκε μακριά από τα μάτια της Εφορίας και τον χρόνο κατά τον οποίο συντελέστηκε το φορολογικό αδίκημα.

Ο φόρος θα μπορεί να μειώνεται δραστικά στο βαθμό που τα αδήλωτα κεφάλαια τοποθετούνται είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο αν τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Οσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος της επένδυσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του φόρου. Τα ακριβή ποσοστά εκπτώσεων φόρου ανάλογα με τη μορφή της επένδυσης αναμένεται να κλειδώσουν σε συνεργασία με τους δανειστές.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αφορά το «χτίσιμο» του περιουσιολογίου. Ολοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αποκαλύψουν περιουσιακά στοιχεία, από σπίτια και αυτοκίνητα έως οικόπεδα και αντικείμενα μεγάλης αξίας, τα οποία μένει επακριβώς να προσδιοριστούν σε μια ειδική ηλεκτρονική φόρμα για το περιουσιολόγιο.

Μέσα από το νέο νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα «έχουμε τη δυνατότητα να σας τα πάρουμε, αν δεν αυτο-αποκαλυφθειτε», όπως σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Οσα κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία δεν αποκαλυφθούν θα κατάσχονται μετά την ψήφιση σχετικών διατάξεων νόμου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict