Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
6 Απρ 2015

Telegraph: Η ντροπιαστική “πρωτιά” της Ελλάδας που έρχεται στις 9 Απριλίου

Κρίση Κόσμος | Οικονομία

Για το «δράμα της διάσωσης» της Ελλάδας κάνει λόγο η βρετανική Telegraph, η οποία, σε ανάλυση παρουσιάζει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακόμη μια κρίσιμη προσπάθεια (ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ήδη στις ΗΠΑ για να έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ), καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η χώρα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην Ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

«Μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η Αθήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη 9 Απριλίου» σημειώνει η Telegraph και συνεχίζει παραθέτοντας δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου (την προηγούμενη εβδομάδα) ο οποίος σημειώνει «Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής.

Μετά τις 9 Απριλίου τι;

Παρά το ότι κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν έχει αθετήσει ποτέ επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Bretton Woods (η συμφωνία που οδήγησε στην δημιουργία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας) εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από πόλεμο και τους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.

Πάντως, όπως σημειώνει η Telegraph, το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής δεν θα πυροδοτήσει άμεσα μια χρεοκοπία, καθώς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα παρασχεθεί στην Ελλάδα μια περίοδος χάριτος 30 ημερών. Κατά την χρονική αυτή περίοδο η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Εάν παρέλθει αυτή η περίοδος θα μπορούσε να κηρυχθεί μια τεχνική χρεοκοπία μετά από έναν μήνα «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνει η Telegraph.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

Τι έχει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κλείνοντας τη «στρόφιγγα» 

Η ακριβής διαδικασία είναι αβέβαιη, ωστόσο, η είσοδος σε μια παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΚΤ και την ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Ραούλ Ρουπαρέλ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ορίζουν ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, άρα κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.

«Με ένα τέτοιο σενάριο θα υπήρχε κίνδυνος ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του ή ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Εάν ο EFSF προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια σειρά από ρήτρες πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτώνκαι την ΕΚΤ. Αυτές οι ρήτρες αναφέρουν ότι μία αθέτηση πληρωμής προς έναν φορέα-πιστωτή ισχύει για όλους.

Η πολιτική ζημιά και οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σημαντική. Το δημόσιο αίσθημα στις χώρες – δανείστριες πιθανότατα θα στραφεί εναντίων των Ελλήνων, ενώ η θέση της ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σύντομα.

Η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες υπό στενό έλεγχο, εμμένοντας στο ότι θα αποκαταστήσει τις συνήθεις δανειοδοτικές δραστηριότητες προς τη χώρας, όταν «οι συνθήκες για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ισχύσουν».

Ενα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο, σημειώνει η Telegraph.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ