Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
20 Φεβ 2015

Telegraph: Η καλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για Grexit

Grexit Οικονομία

Ξεκάθαρα υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ τάσσεται ο οικονομικός αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας Telegraph Αλιστερ Χιθ, ο οποίος προτρέπει Βρετανούς και λοιπούς Ευρωπαίους να μην πανικοβάλλονται μπροστά σε ενδεχόμενο Grexit.

Μάλιστα, όπως γράφει χαρακτηριστικά, αν γίνει κάτι τέτοιο «δεν θα πέσει και ο ουρανός στα κεφάλια μας» και δεν θα πρόκειται για «παγκόσμια ήττα, ούτε για ολομέτωπη συντριβή», γιατί, πολύ απλά, η Ελλάδα «είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία».

Ο Χιθ υποστηρίζει πως τώρα διανύουμε «αργά αλλά σταθερά» το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο τέλος, αλλά «τώρα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία από ποτέ για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει. Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «μια ολοκληρωτική ρήξη» μοιάζει «παράξενα πιθανή» αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι «Έλληνες και Γερμανοί αρνούνται να υπαναχωρήσουν».

Και παρά το γεγονός πως «επενδυτές και αναλυτές έχουν την τάση να πανικοβάλλονται μπροστά στο ενδεχόμενο Grexit», ο Χιθ τους καθησυχάζει, υποστηρίζοντας πως «η ελαφρώς βαρετή πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα τελειώσει αν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα».

Και ναι, παραδέχεται πως «βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα βιώσουν μια ακραία αστάθεια και οποιοσδήποτε εκτεθειμένος στην ελληνική αγορά και το ελληνικό χρέος θα χάσει πολλά, αλλά δεν θα σημειωθεί παγκόσμια συντριβή και ολομέτωπη κατάρρευση. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία και το 77% του ελληνικού δημόσιου χρέους ανήκει σε επίσημα όργανα ή κυβερνήσεις. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα και μια τεράστια αλληλουχία επιπτώσεων στις χώρες που συμμετέχουν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον ELA, αλλά δεν θα πέσει κι ο ουρανός στα κεφάλια μας».

Ο Χιθ υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι «μη αναστρέψιμο», ούτε φυσικά και το ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθαρίζει ότι «το σίγουρο είναι πως η οικονομία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα καταστροφή, αλλά οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι μέτριες».

Μάλιστα, εκφράζει την άποψη ότι «αν η ευρωζώνη αντέχει να χάσει μια χώρα, αυτή είναι η Ελλάδα». Οι λόγοι είναι πολλοί. Ενας, για παράδειγμα, θα ήταν ότι θα αποτελούσε το παράδειγμα και για άλλες, με αποτέλεσμα να τις αναγκάσει «να αναθερμάνουν τη σχέση τους με το ευρώ» και πως πολλοί πιστεύουν ότι το χάος εντός της Ελλάδος μετά το Grexit θα κάνει τις άλλες χώρες να δουν διαφορετικά τα πράγματα και, κατά συνέπεια, οι λαοί τους θα γυρίσουν την πλάτη σε λαϊκίστικα κινήματα και κόμματα, όπως στην Ισπανία για παράδειγμα.

Επίσης, ο Βρετανός αναλυτής θεωρεί πως και «οι επενδυτές θα ηρεμήσουν περισσότερο» έπειτα από ένα Grexit, επειδή «το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά», αλλά και επειδή «το πρόγραμμα των Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών θα εξασφαλίσει την επιβίωση του ευρώ».

Επίσης, ο Χιθ υποστηρίζει ότι «είναι μάλλον απίθανο το ευρώ να υποχωρήσει πάρα πολύ» έναντι του δολαρίου έπειτα από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως φοβούνται πολλοί επενδυτές. Κατά τον Βρετανό, «είναι πολύ πιθανό να ανέβει κιόλας».

«Ενα Grexit θα ήταν τεράστιο γεγονός, μία καθοριστική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, αλλά από μόνο του δεν θα αποδειχθεί καταστροφικό για εμάς τους υπόλοιπους», καταλήγει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict