Navigation
18
Νοέ
location
Αθήνα
22oC
Αρκετά σύννεφα
3 Μαρ 2015

Telegraph: Η Ελλάδα θα γίνει Ζιμπάμπουε

Ευρωπαϊκή κρίση Οικονομία

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ «ξαναχτυπάει». Μετά τα… ελληνικά νομίσματα που φέρουν το πρόσωπο του Οδυσσέα Ελύτη και του Κορνήλιου Καστοριάδη, τώρα σημειώνει πως αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ θα ενταχθεί στους παρίες του κόσμου και θα μοιάζει με τη Ζιμπάμπουε.

Σημειώνει, δε, πως μέχρι τώρα στην ιστορία του Ταμείου, καμία άλλη χώρα του λεγόμενου προηγμένου κόσμου δεν έφτασε στο σημείο να το «φεσώσει» και να μην πληρώσει μια δόση που οφείλει. Ο Γιώργος Σταθάκης, πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντες λέγοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει κάποια κρυμμένα αποθέματα που θα επιτρέπουν τις απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους για τις επόμενες εβδομάδες, παραμερίζοντας τις ανησυχίες ότι εντός 10 ημερών τα ταμεία θα αδειάσουν. «Αυτά είναι υπερβολές. Υπάρχουν περίπου 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι ως επί το πλείστον πόροι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων και υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα «σκουπίσει» δίχως να αφήσει άλλες υποχρεώσεις της στο ράφι. Ένας τραπεζίτης είπε επ’ αυτού: «Τα χρήματα είναι ήδη κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν για άλλους λόγους πώς θα πληρώσουν συντάξεις τον επόμενο μήνα;».

Στο μεταξύ, σημειώνει ο αρθρογράφος, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press, επισήμανε σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην μείνει πίσω στις πληρωμές της προς το ΔΝΤ και θα προσπαθήσει να κάνει μια διαπραγμάτευση για το χρέος προς την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί (σύμφωνα πάντα με τον Πρίτσαρντ) ότι το ΔΝΤ δεν ακολουθεί τους ρυθμούς του… σκληρού ροκ σε ότι έχει να κάνει με τις πληρωμές κρατών προς αυτό. Συνήθως επιτρέπει μια περίοδο χάριτος, αλλά όπως συμπληρώνει ένας αναλυτής «το ρολόι άρχισε να χτυπάει και θα είναι άλλο πράγμα αν η Ελλάδα πει πως δεν έχει να πληρώσει για τους επόμενους έξι μήνες». Συνάμα, οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως αν βγουν εκτός ευρώ, το ΔΝΤ θα είναι η τελευταία τους διασφάλιση – δίχως κανείς να γνωρίζει τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση. Ήδη, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει την ποσόστωση δανεισμού της από το ΔΝΤ στις προηγούμενες διασώσεις και η υπομονή των εκπροσώπων των ασιατικών κρατών και της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ, εξαντλείται.

Η Ελλάδα ελπίζει να αλλάξει τακτική η ΕΚΤ και να αυξήσει το όριο που έχει θέσει για τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια (15 δισεκατομμύρια ευρώ), κάτι όμως που είναι αβέβαιο, κρίνοντας από τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο Ντράγκι και οι συν αυτώ. Στο μεταξύ, οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά τεταμένες, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες με την υπογραφή της τετράμηνης παράτασης. Ο Πρίτσαρντ σημειώνει πως η πρόσφατη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία άφησε τους πάντες έκπληκτους για τη σφοδρότητα της επίθεσης, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να εκτονωθεί η κρίση. Για να συμπληρωθεί το παζλ με την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τώρα χρηματοδότηση, αν πρέπει να πάρει μέτρα που να θυμίζουν μνημόνιο. «Εδώ και 10 ημέρες οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για την οποία συζητούν για το τι ακριβώς υπέγραψαν», γράφει με λεπτή ειρωνεία ο Πρίτσαρντ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress