Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
17 Σεπ 2018

«Ταρακουνιούνται» ομόλογα και Χρηματιστήριο

δείκτης χρηματιστήριο Χρηματιστήριο

Η κοινή γραμμή των ESM, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της περικοπής των συντάξεων αλλά και ο προβληματισμός για τις τράπεζες, λόγω δυσκολιών στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων και να πιέζουν χαμηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αντίδραση της περασμένης Δευτέρας, με την ισχυρή ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ήταν παροδική και είχε ως εφαλτήριο τις… ζυγισμένες δηλώσεις Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με το πακέτο των παροχών που θα δώσει η κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγορές δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις… απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις μειώσεις των συντάξεων κατά 3,356 δισ. ευρώ εντός του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι το δεκαετές ομόλογο αποκλιμακώθηκε μεν στο 4% από 4,70% λόγω της «προσγειωμένης» στάσης Τσίπρα στη ΔΕΘ, διατηρείται δε σε υψηλά επίπεδα λόγω της συνεχιζόμενης δυσπιστίας των αγορών.

Από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε μίνι «ράλι» στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ωστόσο, επανήλθε εκ νέου σε κατάσταση νευρικότητας, καθώς η προβληματική εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, επανέφερε την ανησυχία στους επενδυτές και σχεδόν χάθηκαν τα κέρδη της… ΔΕΘ! Οι επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί να αναλάβουν ρίσκο αυτήν την περίοδο, με δεδομένο ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν αργά μέσα στο 2019 ή ακόμη και πολύ νωρίτερα, λόγω επιμονής των δανειστών για περικοπή των συντάξεων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο.

«Χωρίς τα συμφωνηθέντα καμία ελάφρυνση χρέους»

Σαφή προειδοποίηση, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση σταματήσει την εφαρμογή των συμφωνημένων, τότε θα σταματήσουν και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, απηύθυνε ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, με συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Τόσο οι εκπρόσωποι του ESM όσο και οι αντίστοιχοι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εμφανίζονται πιστοί υποστηρικτές των συμφωνημένων μέτρων, έτσι όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων το 2019, αλλά θεωρούν ως δομικό μέτρο για τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος την περικοπή της δαπάνης ύψους 3,356 δισ. ευρώ από τον επόμενο Προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι υποστηρικτής της μη εφαρμογής του μέτρου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που όμως αναιρεί την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Μάλιστα, περνάει το μήνυμα περί… απλών συζητήσεων που έγιναν με τους εκπροσώπους των δανειστών και, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι οριστικό ότι δεν θα ισχύσει η μη περικοπή από την 1/1/2019! Ωστόσο, ούτε οι δανειστές ανοίγουν τα χαρτιά τους, καθώς όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Νοέμβριο. Από τις εκθέσεις αυτές θα καθοριστεί εν πολλοίς ακόμη και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών ανάλογα με το τι θα αναφέρεται για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις.

Οι σκληροί τεχνοκράτες των τριών πυλώνων του «κουαρτέτου» προτάσσουν την ανάγκη για μείωση των συντάξεων ως δομικό μέτρο σε μια οικονομία που εξήλθε από καθεστώς διάσωσης, αλλά παρουσιάζει δημόσιο χρέος 180% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το τελευταίο υπερτονίστηκε από τον κ. Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του (συνέπεσε με την πρώτη μέρα… μεταμνημονιακού ελέγχου), ενώ ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να είναι υπομονετικοί οι πιστωτές, αλλά χωρίς τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί, θα σταματήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ