Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
10 Ιούν 2019

Tα «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν τη μείωση φόρων που υπόσχεται η ΝΔ

φοροι1 Οικονομία

Η ισχνή ανάπτυξη, οι προεκλογικές παροχές, οι υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το «πάγωμα» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων αποτελούν τη βαριά και… ασήκωτη κληρονομιά της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφήνει στον αέρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία.

Οι δανειστές περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση, καθώς οι «τρύπες» που αφήνει η σημερινή θα είναι πολλές και το κόστος εξαιρετικά απαγορευτικό. Οι «θεσμοί» ήδη καταγράφουν τα προβλήματα με βάση και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένονται οι παρεμβάσεις τους, ώστε να μην απειληθούν οι στόχοι για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη, η εικόνα του προϋπολογισμού μοιάζει «μαγική», καθώς οι παροχές Τσίπρα έγιναν σε μια στιγμή όπου το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ενώ από την άλλη περικόπτει ζωτικής σημασίας πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο μόλις κατά 1,3% και αναζητείται το… θαύμα, ώστε στο δεύτερο εξάμηνο να υπάρξει εξισορρόπηση και επίτευξη του στόχου. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό έχει τεθεί ως στόχος το 2,5%, ο οποίος ήδη έχει αναθεωρηθεί. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου επί της ουσίας αποδομούν το «success story» της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς θεωρούνται ως… κακή αφετηρία και θα επηρεάσουν με τη μορφή ντόμινο όλα τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη. Ουσιαστικά, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τρόπους για να μην υπάρξει απόκλιση στο ΑΕΠ από 1,2-1,6 δισ. ευρώ! Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα παραμείνει «παγωμένο» για τα επόμενα τρία χρόνια με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μάλιστα φρόντισε να το περικόψει και κατά 2 δισ. ευρώ τη διετία 2017-2018!

2. Οι προεκλογικές παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ και οι εξαγγελίες για χρηματοδότηση της μείωσης φόρων το 2020, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αποτελούν για τους δανειστές «αιτία πολέμου». Ήδη, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί όμιλοι καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προειδοποιήσει για τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

3. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε απλήρωτες συντάξεις και τα υπόλοιπα σε οφειλές προς τεχνικές εταιρείες, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια, προμηθευτές κ.λπ.

4. Οι χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων αυξάνον τις ανησυχίες για την επίτευξη του στόχου αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τα κρίσιμα εγχειρήματα που καλείται να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση είναι η αποεπένδυση στις λιγνικές μονάδες της ΔΕΗ και το χρηματοοικονομικό «στρίμωγμα» της επιχείρησης, ο διαγωνισμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και αρκετά ακόμη.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί… απολογούμενος για τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης και επί της ουσίας θα συζητηθεί από την αρχή όλο το πλαίσιο των μέτρων της μεταμνημονιακής εποπτείας με φόντο τα τεράστια κενά που θα αφήσει. Εν πολλοίς, μέσα στο καλοκαίρι οι δανειστές αναμένεται να καθορίσουν τον οδικό χάρτη για τη νέα κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο λήψης μέτρων όσο και σε επίπεδο περιθωρίων για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος μείωσης των φόρων.

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Τα… συντρίμμια που θα βρει η επόμενη κυβέρνηση καθιστούν εξαιρετικά προβληματικό το αφήγημα για την άμεση μείωση των φόρων.

Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος μείωσης των φόρων από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αυριανή κυβέρνηση είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από την καταρρέουσα μεσαία τάξη, η οποία τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα μέτρα που θα μπουν στο μικροσκόπιο των δανειστών μέσα στο καλοκαίρι και ταυτόχρονα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι τα εξής:

1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% σε δύο δόσεις (σήμερα είναι 28%). Η πρώτη δόση για το 2020 θα οδηγήσει σε μείωση του συντελεστή στο 24%, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερο το 2021.

2. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, το 2020. Με βάση αυτό, μια μικρή επιχείρηση με τζίρο 60.000 ευρώ έχει φορολογική επιβάρυνση 16.800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Το ποσό που θα μοιραστούν οι μέτοχοι μετά τη φορολόγηση θα είναι 43.200 ευρώ, από τα οποία τα 4. 320 ευρώ πάνε στο Δημόσιο. Από τη μείωση του φόρου εισοδήματος το 2020 στο 24% και του φόρου μερισμάτων στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 43.320 ευρώ, ενώ το 2020 θα μοιραστούν 45.600 ευρώ.

3. Μείωση των εισφορών για την κύρια ασφάλιση των εργαζομένων από το 20% στο 15%, κάτι που πρέπει να συνοδευτεί από αντίστοιχο ισοδύναμο για να μην υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και στα οικονομικά του ΕΦΚΑ.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας 2020-2021, αφού προηγουμένως πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές σε δύο δόσεις. Κανονικά, η πρώτη δόση πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και η δεύτερη από την 1/1/2020. Τώρα, θα υπάρξει μετάθεση εφαρμογής της πρώτης δόσης για… ευνόητους λόγους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι από το μέτρο της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις πραγματικές αξίες θα επηρεάσει τουλάχιστον το 70% των ιδιοκτητών ακινήτων, συμπαρασύροντας όλους τους φόρους, τα τέλη και τις λοιπές επιβαρύνσεις.

5. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, κάτι που πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

6. Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων, ο οποίος δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα στον προϋπολογισμό.

7. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Το μέτρο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και θα «αφαιρέσει» τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό, τα οποία πρέπει να εξευρεθούν από άλλη πηγή.

8. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

9. Νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με εισαγωγικό συντελεστή 9% και χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό. Μεγάλο ζητούμενο στο μέτωπο της φορολογίας εισοδήματος είναι η εφαρμογή του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για διατήρηση του σημερινού ύψους, ενώ οι δανειστές αναφέρουν ότι η μείωση του ορίου στα 5.685 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη   

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ