Navigation
8
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Αρκετά σύννεφα
8 Μαρ 2016

Τα συγχαρητήρια στη Κύπρο για το τέλος του Μνημονίου

Κύπρος Μνημόνιο Κόσμος

Χρειάστηκαν 7,2 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ και περίπου 10 δισ. ευρώ που «κουρεύτηκαν» στην αρχή του προγράμματος για να καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου για να ξεκινήσει μια νέα και πιο αισιόδοξη ημέρα για την Κύπρο που κατάφερε να βγει ολοκληρωτικά από το Μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια και επέλεξε να μη ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή ώστε να έχει την κάλυψη της Ευρωζώνης έναντι των αγορών.

Η απόφαση για πλήρη έξοδο από το μνημόνιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στη διακοπή της αγοράς κυπριακών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.  Εξηγώντας το «κυπριακό θαύμα», ο κ. Γεωργιάδης έλεγε την περασμένη εβδομάδα στη WSJ ότι η Λευκωσία κατάφερε να στρέψει την οικονομία σε τομείς που είχαν καλή αναπτυξιακή προοπτική, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι κατασκευές και η παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η Λευκωσία απέφυγε να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία στην προσπάθειά της να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, επιλογή η οποία θα είχε επιτείνει την ύφεση που το 2013 είχε φτάσει στο 5,9%.

Για την επιτυχία αυτή η Κύπρος δέχθηκε τα συγχαρητήρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και από το ΔΝΤ με την εφαρμογή του Προγράμματος να εξελίσσεται χωρίς πολλές συγκρούσεις με τους δανειστές. Παρόλα αυτά η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανεργία, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και η βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δικαιολογημένα και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έγραψε στο Τwitter ότι το χθεσινό ήταν «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συγχαίροντας την κυπριακή κυβέρνηση και τον λαό για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μνημονίου. «Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας λήγει, πίσω στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ιστορία επιτυχίας με κυβέρνηση που είχε επιδείξει ισχυρή δέσμευση», έγραψε χθες το βράδυ στο Τwitter ο κ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ με ανακοίνωση Τύπου ανακοίνωνε ότι ολοκληρώθηκε δύο μήνες νωρίτερα και η δική του συμμετοχή στο κυπριακό μνημόνιο.

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει, ήδη από το 2015, στην ανάπτυξη, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το παρελθόν και ότι είναι πτωτική η πορεία του δημοσίου χρέους. Προειδοποίησε όμως ότι η Λευκωσία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθεί σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ώστε να αφήσει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress