Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
29 Ιούν 2020

Τα σχέδια για συρρίκνωση καταστημάτων και εθελουσία στις Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Νέα | Τράπεζες

Η ταχύτερη ψηφιοποίηση εργασιών που προκάλεσε η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες μέσα στην επόμενη διετία να προχωρήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τους στην Ελλάδα αλλά και σε μειώσεις του προσωπικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Eurobank προανήγγειλε ότι θα κλείσει άλλα 50 καταστήματα. Αυτό σημαίνει πως θα είναι η πρώτη εγχώρια τράπεζα, που θα μειώσει το εν Ελλάδι δίκτυο κάτω από τα 300 καταστήματα, με το παρόν δίκτυό της να αριθμεί 327 καταστήματα.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα στο πλάνο μετασχηματισμού, που θα ανακοινωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα συμπεριλάβει και το κλείσιμο περισσότερων από 100 καταστημάτων. Να σημειωθεί πως η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο εγχώριο δίκτυο, με 526 καταστήματα σε όλη την Επικράτεια, λόγω και της Αγροτικής.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 389 καταστήματα, εκ των οποίων αρκετά είναι σε κωμοπόλεις, ενώ κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς έκλεισε 72 σημεία.

Το κλείσιμο καταστημάτων αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή και νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Στη Eurobank το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα αφορά την αποχώρηση 400 εργαζομένων, πέραν των 500 που μεταφέρονται στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS.

Νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει και η Αlpha Βank, εκτός από την αποχώρηση των 900 εργαζομένων, οι οποίοι από τον Ιούλιο και μετά θα εργάζονται στη νέα Cepal, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία μετακίνησε περίπου 900 εργαζομένους στη θυγατρική που σύστησε με την Intrum.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου –πιθανόν το καλοκαίρι– και για τον λόγο αυτόν έλαβε προβλέψεις ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Το προηγούμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, ολοκληρώθηκε φέτος τον Φεβρουάριο και αποχώρησαν συνολικά 1.100 εργαζόμενοι, οι 300 εκ των οποίων μέσα στο 2020. Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης και bonus διαμορφώθηκε στα 170.000 ευρώ. Και η τράπεζα πέτυχε τη μείωση δαπανών προσωπικού κατά 8% σε ετήσια βάση. Με το νέο πρόγραμμα, που θα μπει σύντομα σε εφαρμογή, στόχος είναι να αποχωρήσουν άλλοι 800 εργαζόμενοι.

Κοντά σε συμφωνία Alpha Bank – Fortress;

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της Alpha Bank με τη Fortress, αναφορικά με την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών κυρίως δανείων, με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία (project Neptune). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία για τους βασικούς όρους της συναλλαγής και πλέον, αν δεν εμφανιστούν εμπόδια, σύμβαση αγοραπωλησίας αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Ο διαγωνισμός για το project Neptune ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και τον Δεκέμβριο του 2019 κατατέθηκαν οι βελτιωτικές προσφορές, με τη Fortress να αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής και να εισέρχεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alpha για την υπογραφή σύμβασης.

Η εμφάνιση της πανδημίας έβαλε στον πάγο τις συζητήσεις της Alpha Bank με τη Fortress για κάποιο διάστημα, ενώ, όταν ξεκίνησαν εκ νέου, έγιναν διαφοροποιήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό. Οι αλλαγές αφορούσαν την περίμετρο του προς πώληση χαρτοφυλακίου, ενώ αποφασίστηκε και η τμηματική καταβολή του τιμήματος από τη Fortress. Οι παραπάνω αλλαγές, ωστόσο, αναμένεται να έχουν ουδέτερη επίδραση στην κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η παλαιά περίμετρος περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά, ναυτιλιακά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια καθαρής λογιστικής αξίας 407,37 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει σημαντικά.

Εφόσον ολοκληρωθεί το project Neptune, με την υπογραφή SPA, η τράπεζα θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ταυτόχρονη πώληση της Cepal, αφού προηγουμένως της ανατεθεί η διαχείριση του συνόλου των NPEs της τράπεζας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 29 Ιουνίου, ενώ όσοι περάσουν στη δεύτερη φάση θα αποτιμήσουν το χαρτοφυλάκιο και θα υποβάλουν δεσμευτικές περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ