Navigation
1
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Λίγα σύννεφα
16 Μαρ 2016

Τα σημεία “κλειδιά” που θα κρίνουν το Ασφαλιστικό

Ασφαλιστικό Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Με τους δανειστές να έχουν ακυρώσει ουσιαστικά το σχέδιο Κατρούγκαλου αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο, με την συνάντηση της Τετάρτης να κρίνει την επιτυχία ή την… περαιτέρω παράταση της αξιολόγησης.

Ποια είναι τα θέματα που κρίνουν την τύχη των συζητήσεων:

Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων: κεφάλαιο το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος θα επιδιώξει να αφήσει για το φινάλε της διαπραγμάτευσης. Οι μειώσεις 2% κατά μέσο όρο θεωρούνται αναπόφευκτες, καθώς και οι τέσσερις θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ελληνική αντιπρόταση για αύξηση των εισφορών στον κλάδο επικούρησης κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους μισθωτούς). Ως πλέγμα προστασίας για τις μειώσεις των επικουρικών τέθηκε το ποσό των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης)

Το ύψος της εθνικής σύνταξης: Η ελληνική πλευρά αποκρούει προς το παρόν το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετή ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (πχ. 280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υποστήριζε μέχρι χθες Τρίτη 15/03 ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τουλάχιστον προς το παρόν

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Δηλαδή η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές. Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα». Το υπουργείο εργασίας είναι διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα αρκεί να μην απαιτηθούν επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%. Οι δανειστές κατέθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για ακόμα χαμηλότερους συντελεστές την οποία απέρριψε το υπουργείο εργασίας. Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, που σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

«Στον αέρα» παραμένουν οι εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο, και κυρίως το ΔΝΤ, εκφράζει ενστάσεις. Χείρα βοηθείας αναζήτησε ο κ. Κατρούγκαλος από την Επιτροπή Παρακολούθησης των Διαπραγματεύσεων της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή χθες στις Βρυξέλλες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, αλλά στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταρρύθμισης η οποία στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από συμβατικές δεσμεύσεις ή ανάγονται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος υπέρ των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων.

Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα το Μάιο, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να έρθει σε επαφή με δημόσιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress