Navigation
18
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Ασθενής Βροχή
6 Ιούν 2016

Τα παρέδωσε όλα στα “νύχια” των funds η κυβέρνηση

Ανεργία Κρίση Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση που θα “πετούσε τους δανειστές, θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα έκανε τις αγορές να χορεύουν στους ρυθμούς της” και πλέον αφήνει στα νύχια των γερακιών των funds ακόμα και τις πρώτες κατοικίες των άτυχων δανειοληπτών.

Με σειρά νυχτερινών τροπολογιών που έφερε η κυβέρνηση των… δημοκρατικών διαδικασιών το συμπληρωματικό Μνημόνιο που ήρθε από τις Βρυξέλλες έκρυβε μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους.

Οι μεταμεσονύχτιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που καίνε τους πολίτες:

– Αμεσα οι τράπεζες δίνουν τη διαχείριση, διευθέτηση και είσπραξη όλων των δανείων α’ κατοικίας, «κόκκινων» και μη, χωρίς κανένα όριο προστασίας στα funds. Σε ενάμιση χρόνο θα τους δώσουν και την κυριότητα των δανείων αυτών.

– Αμεσα πωλούνται σε funds όλα αδιακρίτως τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια. Αποκτούν δηλαδή έλεγχο, μέσω των δανείων τους, σε κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, ακίνητα δήμων, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες.

– Μπορεί να αυξηθεί το κυμαινόμενο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων όταν τα πάρουν τα funds.

Με μια… μαγική κίνηση η κυβέρνηση καθιστά τα funds, εκτός από αγοραστές, και συνδιαχειριστές των δανείων πριν ακόμα τους τα πουλήσουν οι τράπεζες. Και αυτό αφορά όλα τα δάνεια μάλιστα που έχουν οι τράπεζες – όχι μόνο τα «κόκκινα» ή «πράσινα», όχι μόνο αυτά που θα πουλήσουν ή αυτά που θα κρατήσουν, αλλά και αυτά που είτε εξαιρούνται από πώληση έως 1/1/2018, είτε όχι. Πρακτικά, η κυβέρνηση βάζει μέσα στις τράπεζες τα funds για να συμβουλεύουν και να διαλέγουν τι θα εισπράξει η τράπεζα που τα πληρώνει γι’ αυτό και τι θα εισπράξουν τα ίδια όταν πληρώσουν για να τα αγοράσουν.  Συγκεκριμένα, με τροπολογία οι τράπεζες αποκτούν το δικαίωμα να μεταβιβάζουν στα funds τη διαχείριση του συνόλου των τραπεζικών δανείων (όχι μόνο τα «κόκκινα», αλλά και όσα δεν είναι καν σε καθυστέρηση – στεγαστικά, επιχειρηματικά ή ό,τι άλλο), ακόμα και αν πρόκειται για δάνεια α’ κατοικίας ευτελούς αξίας.

Θεωρητικά, συνεχίζεται η απαγόρευση της πώλησης των δανείων α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία κάτω από 140.000 ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Σε κάθε περίπτωση, από την 1/1/2018 δεν θα υφίσταται καμία εξαίρεση για πώληση δανείου σε funds.  Ωστόσο, μέχρι τότε οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις θα λειτουργούν ως εισπρακτικές και θα κυνηγούν τους δανειολήπτες ακόμη και για δάνεια που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση α’ κατοικίας, όσο χαμηλή αντικειμενική αξία και αν έχουν αυτά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την είσπραξη και όλων των δανείων που θα επιλέξουν και θα αγοράσουν τα ίδια μόλις τους επιτραπεί – από την 1/1/2018 και μετά.

Η βόμβα που θα συνθλίψει το κράτος

Ταυτόχρονα, απελευθερώνεται πλήρως η πώληση στα funds κάθε είδους δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε μια εξέλιξη που ανοίγει παράθυρο για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και απολύσεις ή μειώσεις μισθών του προσωπικού, αλλά ακόμα και για κατασχέσεις σε βάρος ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι που τους δόθηκαν δάνεια με εγγύηση του κράτους!

Σε αυτό το πλαίσιο, δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου έχουν εταιρείες όπως οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Αττικό Μετρό, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ κ.ά., καθώς και σειρά από δημόσιους οργανισμούς. Η επιλογή των δανείων που θα πουληθούν και ο τρόπος διαχείρισης θα υπακούει στις ορέξεις των νέων «επενδυτών».

Ωστόσο, με αυτή την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια δημιουργείται ο κίνδυνος να πέσει έξω ο προϋπολογισμός και να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης δαπανών αν το Δημόσιο αναγκαστεί από τα funds να πληρώσει «εδώ και τώρα» ποσά για τα οποία μέχρι τώρα, σε συνεννόηση με τις ελληνικές τράπεζες, μπορούσε να επιμηκύνει και να καθυστερεί. Αν και στο κείμενο της τροπολογίας δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή ότι η κατάπτωση των εγγυήσεων δεν θα προσμετράται στο δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν θα ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, δηλαδή ο περίφημος κόφτης. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλι περίπου 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο για καταπτώσεις εγγυήσεων, ενώ κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περί τα 300 εκατ. ευρώ από αυτά.

Στο σύνολό τους, όμως, τα εγγυημένα δάνεια ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και επειδή δεν υπάρχει μηχανογραφική παρακολούθηση για όλα αυτά (πρόκειται για 60.000 φακέλους που στοιβάζονται σε ντουλάπες ή στα πατώματα υπηρεσιών), ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης είχε προτείνει στους θεσμούς να αναβληθούν οι αποφάσεις για Σεπτέμβριο, ώστε να εκτιμηθεί καλύτερα ο κίνδυνος από την απελευθέρωση πώλησης των δανείων αυτών. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς αρμοδίων υπηρεσιών, η «βόμβα» που μπορεί να σκάσει τους επόμενους μήνες φτάνει στα 1-2 δισ. ευρώ.

Τα δίνουν όλα στα funds

Και μέσα σε όλα, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν δίνουν και τη δυνατότητα στα funds να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους από τους δανειολήπτες μέσω της αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου -επιπλέον δηλαδή του επιτοκίου αναφοράς- σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζα. Η δυνατότητα αυτή είχε απαγορευτεί στον νόμο που ψηφίστηκε στις 21 Μαΐου, αλλά άλλαξε προχθές. Αν και αφορά κυρίως σε «πράσινα» δάνεια υγιών ελληνικών επιχειρήσεων, αυτή η πρόβλεψη για αύξηση του επιτοκίου υπήρχε μεν και στις αρχικές συμβάσεις, αλλά όσο τις είχαν αυτές στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες δεν την ενεργοποιούσαν για λόγους ανταγωνισμού και προκειμένου να μη χάσουν πελάτες. Τα funds, όμως, που δεν έχουν ανάγκη προσέλκυσης δανειοληπτών, αφού παίρνουν έτοιμα δάνεια από τις τράπεζες, μπορούν να την ενεργοποιούν κατά βούληση αφού είναι ήδη υπογεγραμμένη από τον δανειολήπτη.

Επιπλέον, για να διευκολυνθούν οι κατασχέσεις μπαίνει «ταρίφα» 20 ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, για κάθε καταχώρηση, εγγραφή ή σημείωση στα υποθηκοφυλακεία, ενεχυροφυλακεία ή κτηματολόγια της υποθήκης, ή προσημείωσης κ.λπ., με τα οποία ασφαλίζονται τα δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες στα funds.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict