Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
12 Νοέ 2018

Τα… παρατράγουδα που μπορεί να φέρουν και άλλα μνημόνια!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού τρέφοντας προσδοκίες για επιστροφή των αναδρομικών. Η εφαρμογή των νόμων αναμφίβολα αποτελεί το συστατικό ενός κράτους δικαίου. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτοί οι οποίοι νομοθετούν δεν ξέρουν τι πραγματικά γίνεται με τα οικονομικά του κράτους; Πόθεν θα προκύψουν τα χρήματα; Αν υπήρχαν τα λεφτά αυτά, δεν υπήρχε θέμα. Θα δίνονταν και η όποια κυβέρνηση θα εξασφάλιζε ακόμη δύο τετραετίες.

Δυστυχώς, σ’ αυτήν τη χώρα ξεχνάμε. Και ξεχνάμε πολύ εύκολα. Ξεχνάμε ότι υπαγόμαστε αναγκαστικά σε νόμους του αγγλικού Δικαίου λόγω του μνημονίου διάσωσης. Και, δυστυχώς, κάποιοι μάλλον οικονομικά αστοιχείωτοι δεν αντιλαμβάνονται ότι με τα μυαλά που έχουμε δεν θα πάμε απλώς σε ένα νέο μνημόνιο, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αλλά κατευθείαν στη χρεοκοπία. Και τότε δεν ξέρουμε πόσοι θα λάβουν υπ’ όψιν τις αποφάσεις τους εκτός συνόρων. Το τεράστιο δημόσιο χρέος και το… αδιανόητο ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να καταστήσουν πιο υπεύθυνες τις ηγεσίες της χώρας, σε όλα τα επίπεδα. Πιθανόν δεν έχουμε καταλάβει σε αυτήν εδώ τη χώρα ότι οι παγκόσμιες κρίσεις είναι αυτές που μας αναγκάζουν να είμαστε συνετοί και πειθαρχημένοι. Δεν έχουμε καταλάβει ότι όταν πιάνει φωτιά στο διπλανό σπίτι, τότε οι φλόγες θα έρθουν και στο δικό μας. Εκτός και αν κάποιοι την ώρα της απειλής θέλουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να πηγαίνουν για… καφέ!

Μέσα στον Σεπτέμβριο, το κυπριακό Δημόσιο βγήκε στις ταραγμένες αγορές λόγω Ιταλίας και δανείστηκε με χαμηλό επιτόκιο. Εμείς προς το παρόν δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στις… λαϊκές αγορές! Και όσο υπάρχει η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι σε πολιτικό επίπεδο έως το 2020, κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αγοράσει ελληνικό χρέος ή θα επενδύσει στην πραγματική οικονομία. Αν κάποιοι εδώ στην Αθήνα πετάνε στο δικό τους συννεφάκι, τότε σίγουρα δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Όσο υπάρχουν παράγοντες που ανεβάζουν το ρίσκο χώρας, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Ιδίως δε, εάν διαπιστώσει ότι λειτουργούμε με όρους παρελθόντος. Σαν να μην καταλάβαμε τι έγινε το 2008 στις ΗΠΑ και τι μας προέκυψε το 2010 στην Ελλάδα.

Το μεταμνημονιακό αφήγημα, δηλαδή η λήξη του προγράμματος διάσωσης από την πλευρά των ξένων ελλείψει νέων χρηματορροών, αντιμετωπίστηκε από τις αγορές με τον αναμενόμενο τρόπο που υποδέχεται κάποιος τα «fake news»: με αποστροφή. Αν δεν έχουν βάλει κάποιοι μυαλό και με βάση τις… κωλοτούμπες που έκαναν ή τις αυταπάτες που είχαν, δεν μπορεί ένας λαός να μπαίνει σε περιπέτειες προκειμένου όλοι αυτοί να μάθουν στου κασίδη το κεφάλι. Το ίδιο ισχύει και για όσους βρίσκονται στον… κόσμο τους και δεν καταλαβαίνουν τα κρίσιμα διακυβεύματα για τη χώρα!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict