Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
10 Δεκ 2017

Τα Paradise των Βαλκανίων-«Καταθέσεις» 7 δισ. ευρώ από ελληνικές επιχειρήσεις

Χρήμα Καταθέσεις Οικονομία

Μηδενικοί φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης και παροχή κινήτρων για άμεσες επενδύσεις συνθέτουν την εικόνα φορολογικού… παραδείσου, που παρουσιάζουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και τα Σκόπια!

Οι τέσσερις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ τείνουν να αποτελέσουν τους «απορροφητήρες» της επιχειρηματικής δυσαρέσκειας που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, ενώ αμείωτος είναι ο ρυθμός ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε αυτές τις χώρες. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στη Βουλγαρία, που αποτελεί και χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν από Έλληνες είναι επί της ουσίας εικονικές και έχουν ως στόχο να τύχουν της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης. Έτσι, ένας Έλληνας ανοίγοντας –διατηρώντας επί της ουσίας– έναν ΑΦΜ στη γειτονική χώρα μπορεί να έχει σημαντικό όφελος. Κυρίως η… πατέντα αυτή χρησιμοποιείται από όσους έχουν πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία επιβαρύνονται υπέρμετρα στην Ελλάδα.

«Κανείς σήμερα δεν μπορεί να γνωρίζει πόσες επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει στις γειτονικές χώρες, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία του ΓΕΜΗ», δηλώνει στο «Π» ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα φορολογικά θέματα των επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες γειτονικές χώρες. Χαρακτηρίζει δε ως δραματική τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες αυτές. Η μεταφορά έδρας και η έναρξη δραστηριοτήτων μέσω θυγατρικών προσέλαβε τον χαρακτήρα… μόδας κυρίως από το 2010, όταν άρχισαν να ανακοινώνονται συνεχή φορολογικά μέτρα λόγω μνημονίου. Υπήρξε δε μια σχετική ανακοπή της τάσης έως το 2014, αλλά από το 2016 και μετά, λόγω της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, παρατηρείται εκ νέου στροφή. Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 25.000 επιχειρήσεις (ανάμεσά τους και πολλές εικονικές) δραστηριοποιούνται στις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί σε αυτές τις γειτονικές χώρες, οι ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργούν ετησίως τζίρο άνω των 7 δισ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 100.000!

Ανταγωνισμός

Κύριο χαρακτηριστικό της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της FYROM είναι ο φορολογικός ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ τους, ώστε να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερες επενδύσεις, με μεγάλη χαμένη βεβαίως την Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν μεταναστεύσει σε αυτές τις χώρες, αλλά και οι επενδύσεις που έχουν προσελκύσει από άλλες χώρες, κυρίως, της Δυτικής Ευρώπης και οι οποίες σε κάποιον βαθμό θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η εικόνα των… προκλητικών φορολογικών παρεμβάσεων στις τέσσερις χώρες της Βαλκανικής έχει ως εξής:

1. Βουλγαρία: Ο φόρος που επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ενιαίος με συντελεστή 10%, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται με 5%. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 20%, ενώ η προκαταβολή φόρου προκύπτει μετά από συνεννόηση του επιχειρηματία με τον λογιστή, ο οποίος και καθορίζει κατ’ εκτίμηση το σχετικό ποσό που πρέπει να αποδοθεί στην Εφορία.

2. Ρουμανία: Ο φόρος στις επιχειρήσεις είναι 16% επί του τζίρου όταν αυτός υπερβαίνει τα 450.000 λέι (100.000 ευρώ), ενώ ο φόρος επί των μερισμάτων 5%. Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος 3% επί του τζίρου εφόσον δεν απασχολείται κάποιος υπάλληλος, 2% όταν απασχολείται ένας και 1% όταν απασχολούνται δύο! Ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ μειώθηκε από το 24% στο 20%, ενώ στα τρόφιμα είναι στο 9%. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα, όπου επιβάλλεται φόρος 5% για αξία έως 450.000 λέι (100.000 ευρώ), γεγονός που σχεδόν κατ’ απόλυτο βαθμό οδηγεί στη δήλωση των πραγματικών ποσών στις αγοραπωλησίες. Εκτιμάται ότι η Ρουμανία θα φτάσει του χρόνου περίπου στο ίδιο ΑΕΠ με την Ελλάδα, όταν πριν από δέκα χρόνια είχε το 1/6!

3. Αλβανία: Οι επιχειρήσεις με κέρδη έως 5 εκατ. λεκ ή περίπου 38.000 ευρώ (ισοτιμία ευρώ – λεκ = 1/134) δεν πληρώνουν καθόλου φόρο! Για τζίρο από 5 εκατ. έως 8 εκατ. λεκ (έως 61.000 ευρώ), ο φόρος διαμορφώνεται στο 5%, ενώ για κέρδη άνω των 8 εκατ. λεκ, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 15%. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτη ύλη από άλλες χώρες και την επεξεργάζονται για να εξαγάγουν το τελικό προϊόν (φασόν) δεν φορολογούνται! Ο γενικός ΦΠΑ στη γειτονική χώρα διαμορφώνεται στο 20%, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν παλιές βιομηχανίες ή να εγκατασταθούν σε οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες πληρώνοντας μόνο ένα μικρό ετήσιο ενοίκιο και προσλαμβάνοντας αποκλειστικά Αλβανούς πολίτες για εργασία! Το μηνιαίο κόστος ανά εργαζόμενο διαμορφώνεται στα 30.800 λεκ (περίπου 230 ευρώ) μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, οι μισθοί που καταβάλλονται ετησίως είναι 12,5 δισ.

4. FYROM: Εναρμονισμένη με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία είναι και η γειτονική χώρα στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, καθώς ισχύει συντελεστής 10% (flat). Μάλιστα, υπάρχουν ειδικές οικονομικές ζώνες, όπου ο συντελεστής είναι… μηδέν (0%) υπό την προϋπόθεση ότι αγοράζει κάποιος ένα παλιό εργοστάσιο ή ενοικιάζει γη για την κατασκευή του καταβάλλοντας ένα υποτυπώδες ενοίκιο και απασχολώντας μόνο Σκοπιανούς υπηκόους. Ο συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 18%, ενώ για τα τρόφιμα στο 5%!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9/12

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict