Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
24 Σεπ 2018

Τα «όπλα» Τσίπρα και Μητσοτάκη

Συντάξεις-Αυτιάς Νέα

Μπήκαν δυνατά στην εκλογική μάχη! Σε εννιά κρίσιμα σημεία θα εξαρτηθούν τα πάντα!

Κόντρα για φόρους, ΕΝΦΙΑ, εισφορές, Ασφαλιστικό, προοπτικές οικονομίας. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα είναι αντιμέτωποι στη μεγαλύτερη κόντρα όλων των εποχών, με τη ΝΔ να έχει ανοίξει διασκελισμό πάνω από 10 μονάδες.

Φόροι, συντάξεις, μισθοί, δάνεια, ανταγωνιστικότητα, χρέη στην πρώτη γραμμή.

Πρώτη εκτίμηση των προγραμμάτων φέρνει τον πρωθυπουργό να κινείται σε επίπεδο «δίνω επιδόματα και καθυστερούμενα, δεν αγγίζω προς το παρόν συντάξεις και επιμένω στους πολύ φτωχούς».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πετάει το γάντι και τονίζει: «Επιστρέφω φόρο σε συνταξιούχους και μισθωτούς και αυξάνω το εισόδημα. Καταργώ τον νόμο Κατρούγκαλου, δημιουργώ κίνητρα, δημιουργώ σταθερότητα και μοιράζω όσα θα προκύψουν. Μειώνω οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ και δεν δίνω τίποτα παραπάνω από όσα αντέχει η οικονομία».

Πριν από όλα, να δούμε τις προτάσεις των δύο μονομάχων, αφού επ’ αυτών θα έχουμε σκληρή προεκλογική μάχη σύντομα…

Η σύγκριση 

Ας δούμε αναλυτικά τα σημαντικά στοιχεία της κόντρας:

 • 120 δόσεις

Τσίπρας: Μόνο για επαγγελματίες οι 120 δόσεις.

Μητσοτάκης: Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις Εφορίες είτε στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ τον μήνα.

 • Κατώτατος μισθός

Τσίπρας: Κατάργηση υποκατώτατου, εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Μητσοτάκης: Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου, όταν οι συνθήκες της οικονομίας το επιτρέψουν.

 • ΦΠΑ

Τσίπρας: Μείωση κατά δύο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22%, και κατά μία του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

Μητσοτάκης: Μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% και στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Ακόμη, αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που –με νόμιμα παραστατικά– καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

 • ΕΝΦΙΑ

Τσίπρας: Επιλεκτική μείωση για χαμηλές ιδιοκτησίες έως και 50% και μεσοσταθμικά 30% από 2019-2020. Αφορά 1.200.000  ιδιοκτήτες ακινήτων Όλοι οι άλλοι θα καταβάλουν ίδιο ή και μεγαλύτερο φόρο, αφού αυξάνονται οι αντικειμενικές.

Μητσοτάκης: Γενική μείωση 30% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε όλη τη χώρα, την πρώτη διετία και μεταφορά του πόρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 • Φόροι επιχειρήσεων

Τσίπρας: Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του φόρου επιχειρήσεων, σταδιακά μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2019.

Μητσοτάκης: Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων πάει στο 24% από 40% τώρα!

 • Φόροι μισθωτών – συνταξιούχων

Τσίπρας: Δεν αναφέρθηκε στη φορολογία των φυσικών προσώπων.

Μητσοτάκης: Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22%.

 • Εισφορές

Τσίπρας: Μείωση από 1/1/19 ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%. Μείωση συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Μητσοτάκης: Μείωση εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.

 • Φτώχεια

Τσίπρας: Επιδότηση ενοικίου από 70 έως και 200ευρώ/μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

Μητσοτάκης: Στο 1 δισ. ευρώ για φτωχούς. 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ, για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

 • Αγρότες

Τσίπρας: Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος μόνο για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς-ΚΟΙΝΣΕΠ και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

Μητσοτάκης: Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών.

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας

 • Συντάξεις: Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου άμεσα. Μείωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών 15%.
 • ΕΝΦΙΑ ακίνητα: Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης.
 • Επιχειρήσεις: Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
 • Επιχειρηματικότητα: Φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
 • Αγρότες: Επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%, για τα αγροτικά εφόδια.
 • Παραγωγοί: Αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
 • Φόρος εργαζομένων – συνταξιούχων: Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα στο 9%.
 • ΦΠΑ: Μείωση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές, ο χαμηλός στο 11%, ο υψηλότερος στο 22%.
 • Δάνεια: Διαχωρισμός των «κόκκινων» δανείων σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

 • ΕΝΦΙΑ: Έως 50% επιλεκτικά για χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, ’19-’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου.
 • Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών έως 35%, από 1/1/’19.
 • Φόρος επιχειρήσεων: Μείωση κατά 4% από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/’22, αρχής γενομένης από 1/1/’19.
 • Επιδότηση ενοικίου: Από 70 έως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, από 1/1/’19.
 • Αναδρομικά: Σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ εντός του 2018.
 • Φόρος επιτηδεύματος: Κατάργηση του φόρου μόνο για συνεταιρισμένους αγρότες, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/’19.
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών: Αφορά νέους μισθωτούς ως 24 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/ ’19 και 100% από 1/1/20.
 • Μείωση ΦΠΑ: Από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/’21.
 • Κατώτατος μισθός: Αύξηση και κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή συγκεκριμένες διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 35%, με την αλλαγή του ασφαλίστρου από το 20% στο 13% και με ένα καθορισμένο ποσό 64,5 ευρώ για εφάπαξ και επικούρηση, το οποίο θα πληρώνουν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί».

Η κριτική

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δέχεται μπαράζ κριτικών και σκληρών διατυπώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι οικονομολόγοι των κομμάτων επισημαίνουν τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας.

1. Δεν δεσμεύθηκε για τη μη μείωση των συντάξεων.

2. Για τις κατασχέσεις που επί των ημερών του αυξήθηκαν 64%

3. Για τους πλειστηριασμούς.

4. Για τις 12 αυξήσεις φόρων που επέβαλε στους Έλληνες.

5. Για την αύξηση της μερικής απασχόλησης.

6. Για την απίστευτη ταλαιπωρία σε νοσοκομεία – Εφορίες.

7. Παραπλανεί λέγοντας ότι δίνει πίσω αναδρομικά σε ένστολους, ενώ δικαιώθηκαν από το ΣΤΕ!

8. Δεν είπε τίποτα για το «ναυάγιο» των παιδικών σταθμών.

9. Για τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας

Είναι ενδεικτικές οι θέσεις των επαγγελματιών. Ζητούσαν οκτώ βασικά σημεία, «έγιναν μόνο τα δύο», λένε οι ίδιοι.

Δείτε τι ζητούσαν.

1.  Επαγγελματικό λογαριασμό.

2. Θέσπιση αφορολογήτου.

3. Μείωση φόρου από 29% σε 26%.

4. Προκαταβολή φόρου 50%.

5. 20 δόσεις – μείωση ΕΝΦΙΑ.

6. Μείωση τέλους επιτηδεύματος.

7. Κίνητρα ανάπτυξης.

8. Μείωση ΕΦΚΑ.

Ωστόσο οι κυβερνητικοί τονίζουν με έντονη έμφαση κριτικής: «Τα μέτρα θα αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται την επόμενη τετραετία, πάνω και πέρα από τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5%. Διορθώνουμε τις αδικίες, όπως κάνουμε αυτά τα τρία χρόνια, που δημιούργησαν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμη μέτρων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Από τη ΝΔ τονίζουν: «Μία επενδυτική επανάσταση θα βελτιώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα έχει ως τελικό στόχο να πετύχει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% αντί του 1,5 με 2% που φαίνεται να πετυχαίνει σήμερα. Ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος σε απόγνωση, βλέποντας το τέλος της κυβέρνησής του να έρχεται, υπόσχεται τώρα να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος επέβαλε εδώ και τριάμισι χρόνια, αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώσει το κράτος με αθρόες προσλήψεις. Το επιτόκιο δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας είναι απαγορευτικό. Βρίσκεται στο 4,5%, κάτι που καθιστά την Ελλάδα επί ξύλου κρεμάμενη. Μπορεί μεν το ελληνικό Δημόσιο να μη χρειάζεται άμεσο δανεισμό, αλλά κανείς θεσμικός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει τα χρήματά του, όσο υπάρχουν τόσο υψηλά επιτόκια».

Οι ιδιοκτήτες στο πόδι

Η βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι σημείο έντονης κριτικής από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση θέλει τη δημιουργία ενός νέου φόρου που θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της περιουσίας και όχι την επιφάνεια. Δηλαδή, θέλει την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Ερώτημα: «Θα μπει στον φόρο και η αξία των αγροτεμαχίων της οποίας η αξία είναι 110 δισ.;». Μήπως λόγω εκλογών μείνει απ’ έξω; Το επόμενο σημείο είναι το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ που ζητούν πάγια οι δανειστές. Η έκπτωση που θα δοθεί από ποιους θα πληρωθεί; Μήπως από τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες; Το τρίτο σημείο είναι η δέσμευση να προχωρήσει σε δύο ακόμη αλλαγές των αντικειμενικών αξιών. Οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι «η μεσαία και μεγάλη περιουσία είναι αυτή που θα σηκώσει τα περισσότερα βάρη», κατά δήλωση Τσίπρα. Πόσης όμως αξίας; Άνω των 250.000 ευρώ; Λίγο πιο πάνω;

 

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


 • pict
 • pict

pict

pict