Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
34oC
Λίγα σύννεφα
2 Απρ 2015

Τα νησιά λένε όχι στην αύξηση του ΦΠΑ

Νησιά Οικονομία

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη, απέσπασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την έκτακτη συνεδρίασητου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα, παρουσία πλήθους βουλευτών, δημάρχων και σύσσωμων των παραγωγικών φορέων των νησιών.
Μάλιστα αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράστηκαν έντονα αρνητικά για τον κ. Μάρδα και την κα. Βαλαμβάνη, “οι οποίοι εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις”, ενώ όπως τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, στο κείμενο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ουδεμία αναφορά υπάρχει σε αύξηση του ΦΠΑ των νησιών.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία τον καλεί να μην θέσει η κυβέρνηση θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το Νότιο Αιγαίο, πληρώνει το ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της οικονομίας και του τουρισμού, δίνοντας το παράδειγμα.

Αναφερόμενος δε στις αιτιάσεις περί φοροδιαφυγής ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι δουλειά του κράτους να έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως πρόκειται για το μοναδικό μέτρο νησιωτικότητας που έχει απομείνει σ’ αυτήν την χώρα, ενώ απευθυνόμενος στους παρισταμένους είπε: «η ιστορία μας κρίνει», υπογραμμίζοντας το ιστορικό καθήκον των αιρετών του Νοτίου Αιγαίου να διαφυλάξουν το τελευταίο εναπομείναν κεκτημένο των νησιών. Ο κ. Χατζημάρκος έδωσε για μια ακόμη φορά έμφαση στον ύπουλο τρόπο με τον οποίο τίθεται το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όταν εκείνοι που το θέτουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για να ισχύσουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ εντός της ίδιας διοικητικής ενότητας.

«Ο λόγος που συζητείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα πέντε μόνο νησιά, είναι να διασπαστεί η ενότητα των νησιών. Ένας δήμαρχος ενός μικρού νησιού, να σκεφτεί για ποιο λόγο να δώσει την μάχη για την Μύκονο ή για την Ρόδο», ανέφερε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προέχει να προστατευτεί το αρραγές μέτωπο ολόκληρου του Αιγαίου. Αν αυτό διαρραγεί, θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες περιπτώσεις».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι σκοπίμως το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ανοίγει παράλληλα με την ανάδειξη του προβλήματος της φοροδιαφυγής στον νησιωτικό χώρο, για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το απαιτούμενο άλλοθι.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Φώτης Χατζηδιάκος, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό της θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας μάλιστα μια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει: ” Το Αιγαίο κοστίζει ακριβά, αλλά είναι μονάκριβο”.

Ο κ. Χατζηδιάκος, εκφράζοντας το σύνολο των δημάρχων του νοτίου Αιγαίου τόνισε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα των νησιών λόγω της απόστασης και το αυξημένο κόστος διαβίωσης δεν καλύπτονται από την μικρή αυτή διαφορά του ΦΠΑ.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, αφού δήλωσε ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε ρύθμιση για αύξηση του ΦΠΑ, τόνισε: «Καλωσορίζω την κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ, μόνο που ΆΡΓΗΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. Έπρεπε να είχε συγκληθεί την ημέρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη συμφωνήσει την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των ξενοδοχείων με το email Χαρδούβελη. Αλήθεια τότε δεν υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και σήμερα κινητοποιούνται δυο θεσμοί με ανώνυμες διαρροές;»

Στη συνέχεια το λόγο πήραν βουλευτές, δήμαρχοι και πρόεδροι φορέων και οργανώσεων.

O Γιάννης Παππάς
Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παππάς τόνισε:
“Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική ομιλία του στο Ροδίνι, αλλά μόλις ανέλαβε την εξουσία έδωσε… γη και ύδωρ στην Τρόικα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ρητά και κατηγορηματικά ότι υπήρχε ξεκάθαρη ‘κόκκινη γραμμή’ για το ζήτημα αυτό -παρά το γεγονός πως οι δανειστές μας, επέμεναν για την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Άρα οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους νησιώτες, πήγαν περίπατο μέσα σε δύο μόλις μήνες διακυβέρνησης ενώ εμφανίζονται ακόμη με διαφορετικές γραμμές μεταξύ υουργών, βουλευτών και ηγεσίας! Πού πήγε η… σκληρή διαπραγμάτευση με τους ‘θεσμούς;

Αυτή είναι η πρώτη εμπειρία των νησιωτών μας από την Αριστερή κυβέρνηση.
Ήδη σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ.Μάρδας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε δύο νησιά…

Οι Δωδεκανήσιοι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, του εμπορικού, επιχειρηματικού και τουριστικού κόσμου, δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι θα δώσουν την μάχη μέχρις εσχάτων για να διατηρηθούν τα κεκτημένα των νησιών μας και δεν θα σταματήσουμε έως ότου δικαιωθούμε διότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα σημάνει καταστροφή για τον τόπο.

Το σίγουρο μετά το πέρας της σημερινής ευρείας συνεδρίασης, είναι ότι κατέστη σαφές εκατέρωθεν πως το Αιγαίο θα προχωρήσει ενωμένο, μια γροθιά με ξεκάθαρο στόχο! Ιωάννης Παππάς Οικονομολόγος Μέλος Π.Ε. της Ν.Δ.”

 

πηγή:money-tourism.blogspot.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ