Navigation
16
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αρκετά σύννεφα
1 Αυγ 2016

Τα «μυστικά» τα τραπεζίτη

Φοροδιαφυγή-Παρασκήνιο Οικονομία | Τράπεζες

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «Π»

Τρεις Έλληνες εισαγγελείς στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον πήραν στοιχεία-φωτιά για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος από πρώην στέλεχος της τράπεζας

του Παναγιώτη Στάθη

Αγωγές αποζημίωσης πολλών δισ. ευρώ για«παράνομη τακτική» έναντι του ελληνικού κράτους, που υπέστη τεράστια οικονομική ζημία από τη διευκόλυνση μεγαλοφοροφυγάδων ή προσώπων τα οποία συμμετείχαν σε εγκληματικές δραστηριότητες να φυγαδεύσουν τα εκατομμύριά τους στο εξωτερικό, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, στοχεύοντας ξεκάθαρα τις τράπεζες UBS και HSBC. Μετά τις αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε το πρώην διευθυντικό στέλεχός της,BradleyBirkenfeld, για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε, η UBS μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο. Ωστόσο, η έρευνα αφορά και την HSBC, η οποία μαζί με τη UBS έχει φιλοξενήσει μεγάλα ποσά Ελλήνων που προέρχονται, κατά την εκτίμηση των Αρχών, από αδιαφανείς ή αδήλωτες πηγές.Το θέμα είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Π», στις 23/01/2016.

 

Χορός αποζημιώσεων

Η διαδικασία μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, αλλά όχι για ξένες κυβερνήσεις, που έχουν πετύχει υψηλές αποζημιώσεις από μεγάλες τράπεζες οι οποίες αποδεδειγμένα διευκόλυναν το μαύρο χρήμα υπηκόων των χωρών αυτών. Για να προχωρήσει,όμως, μια τέτοια κίνηση, πρέπει να στοιχειοθετηθούν αυτές οι συμπεριφορές.Ήδη, αποζημιώσεις με αυτόν τον τρόπο πήραν χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, ενώ πρόσφατα και οι ΗΠΑ, που εισέπραξαν 163,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις φτάνουν το 1 δισ. δολάρια. Εν προκειμένω, κυρίως για τη UBS, οι αποκαλύψεις δείχνουν, κατά την αρχική εκτίμηση, πως υπήρξε κεντρική οδός διαφυγής του μαύρου χρήματος . Ο κ. Birkenfeld, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκισή του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ, ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2008,τον «πυρήνα» της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης,ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα, έχει δηλώσει ότι έλαβε εντολή από τις ελβετικές Αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογουμένων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Σε δηλώσεις του, δε, στους «Financial Times», έχει περιγράψει πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών-βιτρινών, αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα. Έτσι, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πλέον ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο», που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.

 

Η διαδρομή

Η διαδρομή του χρήματος –όπως προκύπτει από το χρονολόγιο που παρουσιάζει το «Π»– έχει ως εξής:

2005: Ο τραπεζίτης Bradley Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στη UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ.

2008: Η διερευνητική επιτροπή του αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.

 

2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με Αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.

 

2012: Οι Αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκατ. ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.

 

2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν τον διακανονισμό αυτόν, πληρώνοντας 1,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.

 

2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι Αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ