Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
21 Δεκ 2020

Τα μπάζα δεν είναι… για τα μπάζα, κοστίζουν

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ Νέα

Η παραγόμενη μάζα από τις κατασκευές ή τις κατεδαφίσεις κτιρίων (τούβλα, μπετό, πλαστικά μέρη, άσφαλτος, μέταλλα κ.ά.) ξεπερνά σε ποσότητα ολόκληρη τη βιομάζα της Γης, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», το οποίο επισημαίνει ότι, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, θα καταλήξουμε να απορρίπτουμε συνολικά ανθρωπογενή υλικά που θα ανέρχονται σε περισσότερους από 30.000.000.000 τόνους ετησίως!

Στην Ελλάδα, οι ιστορικές αποθέσεις (sic) αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι περίπου 50.000.000 τόνοι, από τότε που διαπιστώθηκε το πρόβλημα. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι απορρίπτονται 10.000.000 τόνοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. «Κλειδί» για την ανάσχεση αυτής της θλιβερής εξέλιξης είναι η αύξηση της ανακύκλωσης και στον άγνωστο, για τους πολλούς, τομέα των αποκαλούμενων κοινώς μπάζων! Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία, η ανακύκλωση υλικών αποβλήτων είναι υποχρεωτική και πρέπει μέχρι τέλους του 2020 να έχει ανέλθει κατ’ ελάχιστον στο 70% (του χρόνου θα μάθουμε αν «πιάστηκε» ο στόχος) ως προς το συνολικό βάρος των παραγόμενων αποβλήτων στη χώρα.

«Χαμένο έδαφος»

Πριν από λίγες μέρες (στις 8 Δεκεμβρίου) ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», που «αλλάζει σχεδόν τα πάντα γύρω από τις διαδικασίες ανακύκλωσης στη χώρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων. Δίνουμε τη δυνατότητα ανταμοιβής στους πολίτες που διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα φροντίζουμε ώστε δήμοι και επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, για να πάψει επιτέλους η Ελλάδα να είναι ουραγός στον συγκεκριμένο τομέα και να μπει οριστικό τέλος στις εικόνες ντροπής. Στόχος μας είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Ανησυχίες φορέων

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες από διάφορους φορείς. Εστιάζουμε –για την οικονομία χώρου, αφού υπάρχουν οργανισμοί που διαχειρίζονται τα αστικά, τα ηλεκτρονικά και άλλα είδη αποβλήτων– στον φορέα Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας ΑΕ-ΑΝΑΚΕΜ, από τα πρώτα εγκεκριμένα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Με υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου, εκτιμά ότι δημιουργούνται (μέσα από άρθρα του) αρνητικές επιπτώσεις, καθώς «προβλέπεται η κατάργηση της εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ για έργα ή δραστηριότητες κατηγορίας Α’ (κατάταξη για περιβαλλοντική αδειοδότηση), τα οποία μάλιστα αποτελούν το 58% των περιπτώσεων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Επίσης, «καταργούνται οι διαδικασίες ελέγχου ανακύκλωσης των αποβλήτων αυτών αλλά και ο έλεγχος εναπόθεσης τους – θα καταλήγουν και πάλι σε δάση και ρέματα, με κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

«Αύξηση ανεργίας»

Ο Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΣΣΕΔ στην ΑΝΕΚΕΜ, εξηγεί ότι μεταξύ των προβλημάτων που δημιουργούνται είναι και η «αύξηση της ανεργίας, καθώς θα χαθεί έως και το 50% των εσόδων των επιχειρήσεων ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, και μειώνονται αντίστοιχα τα δημόσια έσοδα από εισφορές και φόρους».
Σημειώνεται ότι «στην Ελλάδα λειτουργούν 200 μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, με περισσότερους από 1.000 εργαζομένους, ενώ τουλάχιστον άλλοι 1.500 εργαζόμενοι απασχολούνται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και προμηθευτές αγαθών που εξαρτώνται από τη δραστηριότητα των μονάδων. Οι μονάδες αυτές έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικά πάνω από 15.000.000 ευρώ και προσφέρουν έργο στην πράσινη ανάπτυξη και στην κυκλική οικονομία. Το δίκτυο των συνεργαζόμενων μονάδων ανακύκλωσης της ΑΝΑΚΕΜ αποτελείται από δεκάδες επιχειρήσεις σε 13 περιφέρειες και 38 νομούς. Συνολικά λειτουργούν 79 μονάδες ανακύκλωσης στους νομούς: Αττικής (4), Θεσσαλονίκης (11), Σερρών (4), Ημαθίας (1), Πέλλας (3), Πιερίας (1), Χαλκιδικής (10), Έβρου (2), Ξάνθης (2), Δράμας (3), Καβάλας (3 εκ των οποίων 1 στη Θάσο), Ροδόπης (1), Κοζάνης (1), Φλώρινας (1), Καστοριάς (1), Γρεβενών (1), Ιωαννίνων (1), Αχαΐας (2), Αιτωλοακαρνανίας (6), Λαρίσης (4), Εύβοιας (1), Φωκίδας (1), Λέσβου (3 εκ των οποίων 1 στη Λήμνο), Χίου (1), Ηρακλείου (1), Χανίων (3), Ρεθύμνου (1), Λασιθίου (2), Κέρκυρας (1), Κεφαλληνίας (2) και Ζακύνθου (1). Επίσης συνεργάζεται με φορείς και αναδόχους περισσότερων των 2.000 δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων».

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση μπαζών ενοχοποιείται για πυρκαγιές (μέσα στα μπάζα είθισται να πετούν και ξύλα και άλλα εύφλεκτα υλικά) και πλημμύρες. Τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων υποβαθμίζουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον, ιδιαίτερα τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά και το έδαφος, καθώς συχνά περιέχουν και επικίνδυνες ουσίες (αμίαντο κ.ά.). Το οικονομικό κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν τα ποσά τα οποία δαπανά η Πολιτεία για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής και των επιπτώσεών της στο κοινωνικό σύνολο.

Διαχείριση αποβλήτων

Όταν πρόκειται να εκδοθεί μία νέα οικοδομική άδεια ή άδεια κατεδάφισης παλαιάς κατασκευής, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει μεταξύ άλλων και το εξής: Με ευθύνη του μηχανικού, που υποβάλλει την άδεια δόμησης ή την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, υποβάλλεται στην πολεοδομία και Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Για παράδειγμα, για την ανέγερση μιας διώροφης οικοδομής 100 τ.μ., με επιπλέον υπόγειο 50 τ.μ., το κόστος ΑΕΚΚ ανέρχεται σε περίπου 800 ευρώ. Για την ανέγερση οικοδομής 100 τ.μ., χωρίς υπόγειο, το αντίστοιχο κόστος μειώνεται στα 350 έως 400 ευρώ. Στην περίπτωση της ανακαίνισης ενός κτιρίου, για εργασίες συνολικού κόστους έως 20.000 ευρώ το κόστος ΑΕΚΚ δεν ξεπερνά τα 100 με 150 ευρώ.

Αν όμως προτιμηθεί η παράνομη εναπόθεση ΑΕΚΚ σε ανεξέλεγκτους μπαζότοπους, οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απομάκρυνσή τους και τη μεταφορά τους σε αδειοδοτημένους χώρους επεξεργασίας και ανακύκλωσης αυτών των αποβλήτων.

Η μείωση της δημιουργίας αποβλήτων, μέσω της θέσπισης και της εποπτείας μέτρων πρόληψης, και η αύξηση της ανακύκλωσης, μέσω της θέσπισης και της εποπτείας προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης, περιλαμβάνονται στους στόχους του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την περίοδο 2020-2022.

Ο κ. Δημητριάδης διευκρινίζει ότι η ΑΝΕΚΕΜ «στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με τα άρθρα του σχεδίου νόμου που πρόκειται να επιφέρουν πλήγμα σε έναν κλάδο που έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία. Με την πεποίθηση ότι ιδιαίτερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει χώρος για λάθη, εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι Αρχές θα επανεξετάσουν και θα αποσύρουν τις επίμαχες διατάξεις».

Υποχρεώσεις διαχειριστών

Η έκδοση μιας νέας οικοδομικής άδειας ή άδειας κατεδάφισης προϋποθέτει, για να τηρηθούν οι κανόνες της νομιμότητας, και τα εξής: Για να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, ο διαχειριστής υποχρεούται με την έναρξη των εργασιών να προσκομίζει στην Πολεοδομία μαζί με επικυρωμένο αντίγραφο των Στοιχείων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσού 0,2% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, αποκλειστικά για έργα εκσκαφών, και 0,5% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, για έργα κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Ο διαχειριστής, εντός 30 ημερών από την αποπεράτωση των εργασιών διαχείρισης των ΑΕΚΚ, οφείλει να καταθέτει στην Πολεοδομία βεβαίωση παραλαβής των ΑΕΚΚ από εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης (ακριβή στοιχεία για τις κατηγορίες και τις ποσότητες των ΑΕΚΚ που παρελήφθησαν, βάσει των σχετικών παραστατικών τα οποία τηρούνται στο αρχείο τού εν λόγω συστήματος). Η βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου κατασκευής και τη σύνδεση με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντός δέκα ημερών από την κατάθεση της βεβαίωσης, επιστρέφεται η εγγυητική επιστολή στον ενδιαφερόμενο διαχειριστή ΑΕΚΚ.

Επίσης, για την έκδοση οικοδομικής άδειας και άδειας κατεδάφισης και για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, εκτός του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), απαιτείται να προσκομίζεται και αντίγραφο υπογεγραμμένης σύμβασης του διαχειριστή των ΑΕΚΚ με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ