Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

Tα μηχανήματα POS στη μικρή λιανική

Κώστας Ιακώβου Απόψεις | Πρόσωπα

του Κώστα Ιακώβου

Η εναρμόνιση των επιταγών που επέβαλε η ελληνική οικονομική κατάσταση, όπως είναι η χρήση των POS – τερματικά μηχανάκια- και στις δικές μας επιχειρήσεις, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που έπρεπε να το κερδίσουμε.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο αλληλογραφίας και επαφών με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΕΘ, την Ομοσπονδία μας καθώς και με το κάθε τραπεζικό ίδρυμα ξεχωριστά, διότι το αρχικό κόστος αγοράς και της παρακράτησης των ποσοστών που ζητούσαν οι τράπεζες ήταν ζημιογόνο για τις επιχειρήσεις μας. Ενδεικτικά αναφέρω πως η αγορά του τερματικού άγγιζε τα 200€ και τα ποσοστά παρακράτηση από τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών κυμαινόταν από 1,3 έως 1,7.

Ομολογούμε πως οι ενέργειες μας, απέδωσαν καρπούς ρίχνοντας τα ποσοστά παρακράτησης, κάτω από 1%. Συγκεκριμένα στο 0.7% για τις πιστωτικές και στο 0.5% για τις χρεωστικές. Αλλά ακόμα κι αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μεγάλα, για τις δικές μας επιχειρήσεις.

Δεν μπορεί να πουλάς διατιμημένα προϊόντα όπως είναι τα τσιγάρα, οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας, τα εισιτήρια ή οι εφημερίδες και περιοδικά, που ήδη έχουν φορολογηθεί και δίνουν συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους και να πρέπει να υποστείς τόσο μεγάλη παρακράτηση από τη χρήση τους.

Ταυτόχρονα δε μπορείς να πουλάς τα αποκαλούμενα ως «ζαχαρώδη» προϊόντα και να σου ορίζουν το ποσοστό κέρδους οι εκάστοτε πωλητές. Εδώ υπάρχει ανισομέρεια αντιμετώπισης μεταξύ της «μικρής λιανικής» με τη «μεγάλη». Εμείς είμαστε εκείνοι που προωθούμε τα προϊόντα ώστε να τα δει ο καταναλωτής, να τα μάθει και να τα εμπιστευτεί. Στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τα bonusείναι πολύ μεγαλύτερα και με αυτονόητη την αύξηση της κερδοφορίας τους. Και από τις εταιρείες αυτές ζητούμε να εναρμονιστούν με τα νέα πρότυπα του εμπορίου. Στόχος δεν είναι άλλος, από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας όπως και όλης της αλυσίδας του εμπορίου.

Η «μικρή λιανική» κατάφερε με τις πιέσεις της προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, να ρίξει το ποσοστό παρακράτησης των τραπεζών από τη χρήση των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών κάτω από 1%. Συγκεκριμένα, στο 0.7% για τις πιστωτικές και στο 0.5% για τις χρεωστικές.

Ωστόσο κι αυτά τα ποσοστά είναι «υπερβολικά». Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως εμείς μπορεί να κάνουμε μεγάλους τζίρους αλλά το καθαρό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο τα 7.000€ με 8.000€.

Εξηγούμε γιατί:

 • Εισπράττουμε και αποδίδουμε τους έμμεσους φόρους
 • Τα διατιμημένα προϊόντα δίνουν κέρδος μέχρι 4%
 • Τα «ζαχαρώδη» ορίζουν «έμμεσα» το ποσοστό κέρδους μας
 • Φορολογούμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες με την προκαταβολή φόρου στο 27%
 • Πληρώνουμε ΦΠΑ
 • Ενοίκια άδειας κατόχου περιπτέρων
 • Υπέρογκα ποσά στους δήμους για τα ψυγεία
 • Πρόστιμα στους δήμους λόγω διαφορετικής ερμηνείας των νόμων
 • Δεν μπορούμε να κρύψουμε ούτε ένα ευρώ καθώς όλα είναι τιμολογημένα και κοστολογημένα
 • Αδιευκρίνιστο πλέον το τοπίο με το ασφαλιστικό. Δεν ξέρουμε τι εισφορές θα πληρώνουμε στην περίπτωση που περάσει το ασφαλιστικό «έκτρωμα» -όπως το αποκαλώ- της διασύνδεσης του φορολογικού με το ασφαλιστικό
 • Μας εξαίρεσαν από την κάρτα αλληλεγγύης παρά το γεγονός πως τα καταστήματα ψιλικών πωλούν προϊόντα «πρώτης ανάγκης» όπως τα s/m. Δηλαδή, γαλακτοκομικά, όσπρια, ζυμαρικά κ.λ.π.

Παρόλα αυτά, εμείς βάλαμε «πλάτη» στηρίζοντας ταυτόχρονα και την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα καταναλωτή ακόμα και στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, εκείνη του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls.

Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, αποτυπώνοντας την εικόνα της ελληνικής αγοράς, πως οδεύουμε σε μία παγιωμένη ομογενοποίηση της μικρής και μεγάλης λιανικής. Ακόμα και τα είδη καπνού έχουν μπει στις αλυσίδες των s/m. Ας μας πει κάποιος ποιες είναι οι διαφορές μας;

Η βασική είναι μία και μοναδική. Εμείς κινούμε το «ρευστό» και στο αποδίδουμε άμεσα ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να έχουν «συμφωνήσει» ακόμα και σε τρίμηνες ή εξάμηνες χρηματικές αποδόσεις είτε με επιταγές είτε με ρευστό των εισπράξεων από τα προϊόντα που έχουν πουληθεί.

Ζητούμε από την πολιτεία να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και να ενεργήσει άμεσα ώστε να πέσουν τα ποσοστά παρακράτησης των POS, για τις μεν χρεωστικές στο 0% για τις δε πιστωτικές κάτω από το 0.5%.

Ο Κώστας Ιακώβου είναι Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας – Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


 • pict
 • pict

pict

pict