Navigation
14
Οκτ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
13 Φεβ 2015

O Νότος, οι λαοί του και τα…μεγάλα μικροπολιτικά του

marina1 Πρόσωπα

Τι είναι ο Νότος οι κυβερνήσεις του ή οι λαοί του; Στην απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται η αιτία της αρνητικής στάσης των υπόλοιπων χωρών που είναι σε πρόγραμμα απέναντι στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι το 2015 είναι έτος εκλογών τόσο για την Πορτογαλία όσο και για την Ισπανία, κάνει τις κυβερνήσεις τους ιδιαίτερα ευαίσθητες σε οτιδήποτε σχετίζεται με την εκλογή τους και δυσφορούν με τις απαιτήσεις μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης που δε θέλει να πληρώσει το πολιτικό κόστος που οι ίδιοι πλήρωσαν.

Ωστόσο τριάντα δύο προσωπικότητες της Πορτογαλίας, ανάμεσά τους πολιτικοί απ’ όλους τους χώρους, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές, ενώνουν τις δυνάμεις τους ζητώντας από τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο  σε ανοιχτή επιστολή τους,   να απορριφθεί η συνέχιση της λιτότητας στην Αθήνα.

Έτσι ενώ οι πληγωμένοι από τη λιτότητα λαοί συμπαραστέκονται στα ελληνικά αιτήματα για λιγότερη λιτότητα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις κυβερνήσεις τους που αισθάνονται ότι αν  κερδίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση μια καλύτερη μεταχείριση εντός προγράμματος το δικό τους πολιτικό κόστος μεγαλώνει. Το 2011 η Πορτογαλία εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας. Πέρσι την Μάιο η Λισαβόνα βγήκε από την επιτήρηση των πιστωτών της, χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πίστωσης, ακολουθώντας τα βήματα της Ιρλανδίας.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, ακόμη και αν δεν κόστισε τόσο όσο στην ελληνική οικονομία, είχε πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των χωρών, και στο πλαίσιο αυτό εξηγείται να μη θέλουν  να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Και  η σχέση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον ισπανό πρωθυπουργό  κ. Ραχόι ήταν μοιραίο να ξεκινήσει άσχημα. Ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδη “φαινομένου-καθρέπτη”, όπως αναφέρουν σήμερα οι ισπανικές εφημερίδες.

Τόσο στο Eurogroup  όσο και στη Σύνοδο στα ελληνικά αιτήματα βρέθηκαν απέναντι χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που βρίσκονται σε πρόγραμμα αν και τα ελληνικά αιτήματα για ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη και επομένως την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους, δεν θα τους επιβάρυνε οικονομικά.

Και ακριβώς επειδή  τα μικροπολιτικά συμφέροντα  μπορούν να καθορίσουν το μέλλον μιας χώρας μπορούν σίγουρα τουλάχιστον να επηρεάσουν το μέλλον της Ε.Ενωσης.

Το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που διαπιστώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι   οι οποίοι δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία σχολιάστηκε από την El País, η οποία εξηγεί:

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ‘πολιτική μεταδοτικότητα’ μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, αλλά γνωρίζει πως ο Πάβλο Ιγλέσιας θα επωφεληθεί από όποια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, εάν καταφέρει να εγκριθεί η προεκλογική του εξαγγελία για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, όταν στην Ισπανία ο Ραχόι έχει παγώσει έως το 2015 το αντίστοιχο ποσόν στα 648,6 ευρώ, με ελάχιστη αύξηση κατά μόνον 3 ευρώ, αυτή η επιτυχία αυτομάτως θα χρησιμοποιηθεί κατά του ΡΡ», συμπληρώνει.

Η φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Público, αναφέρει: «Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτισε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου, στο οποίο αναφέρεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός «κληθείς να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα».

Υπενθυμίζοντας πως «η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας», ο κ. Ραχόι δήλωσε πως «θεωρεί ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι ‘θαυμάσιες’». «Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη κι η δημιουργία θέσεων εργασίας», συνεχίζει η El Público.

Παρότι όμως αυτό το πιστεύει δεν στήριξη τις ελληνικές προτάσεις για περισσότερη ανάπτυξη.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress