Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
4 Ιούλ 2016

Τα κοράκια των αγορών αρπάζουν 413.000 σπίτια και βάζουν χέρι σε 320 δισ. ευρώ

Κρίση Χρεοκοπία Χρέος Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Η 7ετης ύφεση που έχει καταστρέψει το 25% της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει στην έκρηξη των κόκκινων δανείων με 16.473 εξ’αυτών να είναι των μεγάλων εταιρειών, 71.000 μικρομεσαίων και 293.500 μικρών και ατομικών επιχειρήσεων.

Ο πλούτος των Ελλήνων αφανίζεται και αυτή η ζημία μπορεί να μετρηθεί με τα 413.000 κόκκινα στεγαστικά και τα περί 1,9 εκατομμύρια κόκκινα καταναλωτικά δάνεια. Με τον οικονομικό αυτό εφιάλτη να ανοίγει την όρεξη στα “κοράκια των αγορών” τα Hedge funds που περιμένουν να εκμεταλλευτούν την δυσχερή θέση της χώρας.

Ήδη έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στις ελληνικές τράπεζες και κατ’επέκταση στην επιχειρηματικότητα της χώρας επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τα 320 δισ. του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αφού τα περισσότερα μεγάλα δάνεια είναι κοινοπρακτικά.

Ο θησαυρός των κόκκινων δανείων

Τα κόκκινα δάνεια κρύβουν θησαυρούς σε αξίες που βρίσκονται πίσω από τον τοίχο των χρεών, όπως τις Hellenic Seaways που απέφερε κέρδη σε αυτούς που την πίστεψαν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται να ακροβατούν μεταξύ επιβίωσης και ανεργίας και πολλές γνωστές επιχειρήσεις, όπως η Euromedica, η ΜΕΒΓΑΛ, η Shelman, η Χαλυβουργική, η Χαραγκιώνης, η εταιρεία Ι.Χ. Θεοχαράκης, η Hotel Club Λουτράκι, η ΒΙΚΗ, τα ξενοδοχεία «Καψής» στα Δωδεκάνησα και πολλές άλλες που έχουν κάνει συμφωνίες για τα δάνειά τους με τις τράπεζες και μπορούν να ανακάμψουν αν η οικονομία σταθεροποιηθεί. Συνολικά το 10% των κόκκινων επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων είναι από ξενοδοχειακές μονάδες.

Μέσα από την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων θα αλλάξει μορφή ή ιδιοκτησιακό καθεστώς πάνω από το ήμισυ της παραγωγικής δομής της χώρας, με κίνδυνο η διαδικασία αυτή να είναι υπό τον έλεγχο ξένων συμφερόντων, χωρίς ουδείς, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Είναι σαφές ότι στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, καθοριστικό ρόλο για την τύχη των επιχειρήσεων θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να αξιολογήσουν τις προσφορές που θα έχουν από τα διάφορα hedge funds.

Οι κίνδυνοι που κρύβονται όταν περάσουν τα κόκκινα δάνεια στα hadge funds:

■ Ο πλήρης έλεγχος της επιχειρηματικής πίστης, που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κοκκινίσουν και καλά δάνεια. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν εταιρείες που έχουν πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας επειδή είναι υγιείς. Αν δεν στηριχτούν με κεφάλαιο κίνησης τέτοιες επιχειρήσεις σε δύσκολες συγκυρίες, είναι θέμα χρόνου να γίνουν προβληματικές και η ελεγχόμενη τράπεζα να κάνει απαιτητό το δάνειο. Μάλιστα η ελεγχόμενη τράπεζα θα μπορεί να εγκρίνει και δάνεια σε επενδυτές επιλογής της για να αγοράσουν την «προβληματική» εταιρεία.
■ Η ανακατανομή των προβλέψεων μεταξύ κλάδων και εταιρειών.
Ενα φιλικό fund που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα πακέτο δανείων, μπορεί να κάνει μια χαμηλή προσφορά στην τράπεζα. Ο όγκος των προβλέψεων κατανέμεται κατάλληλα ώστε η τράπεζα να φαίνεται ότι έχει σβήσει μεγάλο μέρος της ζημίας, οπότε το εξωφρενικά χαμηλό τίμημα του fund δείχνει εύλογο και αποδεκτό.
■ Ο έλεγχος διάθεσης προβληματικών δανείων. Η τράπεζα φτιάχνει σκόπιμα μεγάλα πακέτα προβληματικών δανείων προκειμένου να αποκλειστούν οι ανεπιθύμητοι και να κινητοποιηθούν οι «ομόσταυλοι» των ξένων φορέων που ελέγχουν τις τράπεζες.
■ Η επίδραση στα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Στα κοινοπρακτικά δάνεια η ελεγχόμενη τράπεζα μπορεί με διάφορες αφορμές (trigger events) να κάνει απαιτητό ακόμη και το τμήμα του κοινοπρακτικού δανείου που της ανήκει, δημιουργώντας ανεπιθύμητες εξελίξεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ