Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Βροχή
9 Μαΐ 2016

Τα «κλειδιά» για να σώσετε το σπίτι σας!

Κόκκινα Δάνεια- Αυτιάς Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Δεν θα πωλούνται μέχρι νεωτέρας τα δάνεια πρώτης κατοικίας, απροστάτευτα τα καταναλωτικά, στον «αέρα» τα δάνεια των επαγγελματιών. Πώς θα προστατευθείτεαπό την πώληση, ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε

του Γιώργου Αυτιά

Ο κύβος ερρίφθη! Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε τυπική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια με πολλές ιδιαιτερότητες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι, αφού δύο στα τρία δάνεια είναι, πλέον, στον αέρα! Να τονιστεί ότι αυτή την ώρα τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν το ποσό των 110 δισ. ευρώ.

Ήδη, οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια 36 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015, λόγω οικονομικής δυσπραγίας και χάους στην οικονομία, προκλήθηκαν καθυστερήσεις πληρωμών 10 δισ. ευρώ. Υποψήφια για «κόκκινο» είναι 30 δισ. ευρώ δανείων που έχουν καθυστέρηση πληρωμής 90 ημερών.

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

 1. ΔΑΝΕΙΑ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να μην πουληθούν έως το 2018 σε ξένα funds τα «κόκκινα» δάνεια,τα οποία έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, η απαγόρευση μη πώλησης σε ξένους των δανείων πρώτης κατοικίας εδράζεται σε αυστηρές προϋποθέσεις. Η παραδοξότητα,όμως, στο θέμα των δανείων πρώτης κατοικίας εστιάζεται στο εξής πρωτόγνωρο γεγονός: Μπορούν να πουληθούν τα ενήμερα δάνεια.Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα, παρά το ότι χιλιάδες Έλληνες, όπως αναφέρει η ειδική επί των δανείων νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, στερούνται τα πάντα μήπως και τελικά σώσουν το σπίτι τους, κάτι που τελικά, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του υπ. Ανάπτυξης, δεν θεωρείται δεδομένο. Ερώτημα,επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ θα μπορούν να πωλούνται τα ενήμερα δάνεια, το 93% των απλήρωτων δανείων παραμένει άγγιχτο. Οικονομικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η κίνηση αυτή της ένταξης προς πώληση των ενήμερων δανείων αποσκοπεί στην ταχύτερη πληρωμή αυτών των δανείων, ώστε να ελαφρύνεται ο όγκος των υπό πληρωμή.Ωστόσο, χιλιάδες σωστοί δανειολήπτες διερωτώνται γιατί να αποτελούν βορά σε ξένους, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πληρωμής…

 1. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Αυτά τα δάνεια,πλέον,δεν έχουν καμία απολύτως προστασία.Δεν θα υπάρχει δηλαδή δίχτυ προστασίας.

 1. ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Και στην περίπτωση αυτή, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπαίνουν σε τροχιά αγωνίας. Αφορά η νέα αυτή εξέλιξη χιλιάδες δάνεια κάθε μορφής. Να τονιστεί ότι κάποια από αυτά δεν θα πουληθούν σε ξένους,μετά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ετέθησαν. Όπως, για παράδειγμα, η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.Να τονιστεί ότι για την εξαίρεση πώλησης«κόκκινου»δανείου η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο.

 1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούντα «κόκκινα» δάνεια, υπάρχουν ισχυρές προϋποθέσεις, όπως:

α)Αντικειμενική αξία: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως βάση θα θεωρηθεί το ποσό των 140.000 ευρώ.Το ποσό αυτό θα αυξάνεται αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη. Δηλαδή αν είναι έγγαμος, αν έχει παιδιά, αν είναι άγαμος κ.λπ.

β) Εισόδημα: Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το εισόδημα του δανειολήπτη θα υπολογίζεται με βάση μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος,αναφορικά με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης .Αυτές σήμερα είναι:Για τον άγαμο 8.180 ευρώ ετησίως,για ζευγάρι με δύο παιδιά 20.640 ευρώ.

γ) Συνεργάσιμος δανειολήπτης:Αποτελεί την πεμπτουσία των δανείων. Ουσιαστικά,ο συνεργάσιμος,κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου,«είναι αυτός που εξετάζει μαζί με την τράπεζα πώς μπορεί να πληρωθεί καλύτερα το δάνειό του». Άρα, η παρουσία στην τράπεζα ελαχιστοποιείτις προϋποθέσεις να χάσει το σπίτι του.

δ) Κρίσιμες ημερομηνίες προστασίας δανείων: Οι ημερομηνίες αποτελούν πάντα κρίσιμο στοιχείο. Έτσι, λοιπόν, πρέπει όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια, ότι προστατεύονται έως τις 15 Μαΐου.Στα δάνεια των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών,η παράταση ισχύει έως το τέλος Ιουνίου.

ε)Ρήτρα προειδοποίησης:Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πριν από την πώληση δανείου θα υπάρχει εύλογος χρόνος προειδοποίησης του δανειολήπτη. Δηλαδή,ένα έτος πριν από την πώληση του δανείου πρέπει να υπάρχει πρόταση ρύθμισης του δανείου από την τράπεζα, τόσο στον δανειολήπτη όσο και στον εγγυητή.

στ) Τριμελής επιτροπή: Αυτή η επιτροπή θα ερευνά λεπτομερώς όλες τις περιπτώσεις χορήγησης αδείας σε εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων.

ζ) Πότε εξαιρείται στεγαστικό μη εξυπηρετούμενο  δάνειο: Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση αυτή. Η εξαίρεση έχει τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να υπάρχει ως υποθήκη ή προσημείωση η πρώτη κατοικία.
 • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να αρχίζει από 140.000 ευρώ.
 • Το εισόδημα του δανειολήπτη να μην είναι μεγαλύτερο από τις οριζόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή για άγαμο 8.180 ευρώ και 20.640 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά. Να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης , δηλαδή να έχει διερευνήσει με την τράπεζα τον τρόπο πληρωμής του δανείου του.

Οι πλειστηριασμοί

Η κυβέρνηση κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καταγράφεται η διαδικασίαπροσδιορισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται, όπως τον περιγράφει και ο κώδικαςΠολιτικής Δικονομίας.

Στο ίδιο σχέδιουπάρχει καιο καθορισμόςτου οργάνουπου θαπροσδιορίζει τηναξία του κατασχεμένου ακινήτου πουθα πλειστηριαστεί.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται έχει, πλέον,ο δικαστικός επιμελητής. Πλέον, κάθε δικαστικός επιμελητής πρέπει να προσλάβει, κατά τη δική του επιλογή, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.Δηλαδή, αλλάζει πλέον η διαδικασία, γιατί έως τώρα στους πλειστηριασμούς,ο προσδιορισμός γινόταν επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι επί της εμπορικής, που είναι σήμερα.

Κατόπιν,ο πιστοποιημένος εκτιμητήςσυντάσσει καιπαραδίδει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή,κατά τα ευρωπαϊκάκαιδιεθνή πρότυπα. Βέβαια, οδικαστικός επιμελητής, αλλά και οεκτιμητής πρέπει νατηρούν πιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας, ενώη αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησηςορίζεται ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία.Ποιος πληρώνει για την ανάθεση του έργου;Ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδήτράπεζα, ΔΟΥ, Ταμείο, ιδιώτης κ.λπ.Τελικά,το ποσόθα πληρωθεί από εκείνον που εναντίον του στρέφεται η εκτέλεση!

ΠΙΝΑΚΑΣ

«Κόκκινα» δάνεια 110 δισ. ευρώ.

Ρυθμισμένα 36 δισ. ευρώ.

Σε καθυστέρησητο 2015περί τα 10 δισ. ευρώ.

Υποψήφια για «κόκκινο»,30 δισ. ευρώ.

ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΣ

 1. Όταν ενημερώνει την τράπεζα.
 2. Όταν δίνει όλα τα οικονομικά στοιχεία.
 3. Όταν είναι διαθέσιμος κάθε στιγμή.
 4. Όταν είναι απόλυτα σαφής.
 5. Όταν δεν αποκρύπτει στοιχεία.
 6. Όταν επικαιροποιεί τα στοιχεία του.
 7. Όταν συναινεί σε κοινές λύσεις.
 8. Όταν πληρώνει τις δόσεις του.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΑΛΩΤΟΣ

 1. Αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής.
 2. Αίτηση για ένταση στην κρατική ενίσχυση.
 3. Το ακίνητο να είναι πρώτη κατοικία.
 4. Εισόδημα ίσο με τις δαπάνες διαβίωσης
 5. Αξία 120.000-160.000 ευρώ για έγγαμο, 180.000 για 4μελής οικογένεια.
 6. Να είναι συνεργάσιμος με την τράπεζα.
 7. Να βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής.

Το παρόν κείμενο δημοσιευτήκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 07/05

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ