Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
23 Οκτ 2015

Τα κέρδη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

Ελλάδα Οικονομία

Τουλάχιστον πενταπλάσια δαπάνη από αυτή που πραγματοποιεί ένας κοινός τουρίστας μπορεί να αποφέρει ο… ασθενής τουρίστας.

Το στοιχείο αυτό ανέφερε ο κ. Γ. Σταματίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ) και πρόεδρος επίσης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ΙΑΣΩ κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης- απολογισμού της ελληνικής παρουσίας στο διεθνές συνέδριο και έκθεση ιατρικού τουρισμού IMTEC που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ντουμπάι.

Ο ιατρικός τουρισμός παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια – αρκεί να αναφερθεί ότι ο τζίρος που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ προς άγραν ιατρικών υπηρεσιών στο εξωτερικό αντιστοιχεί στα πέριξ των 4 δισ. δολαρίων.

«Στην Ελλάδα, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, οι εξαιρετικές ιατρικές πρακτικές που εφαρμόζονται, οι τεχνολογίες αιχμής που διαθέτουμε και οι άριστες τουριστικές υποδομές αποτελούν βασικούς παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας ως ιδανικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό. Απαιτούνται όμως συνεχείς ενέργειες ανάδειξης αυτών των παραγόντων και αξιοποίησής τους, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι αρωγός.

Η αύξηση του ΦΠΑ 23% στην υγεία (σ.σ. κι επιπλέον η αύξηση στο 13% για τη διαμονή και 23% στην εστίαση στο τουριστικό ”πακέτο”) πέραν του ότι είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, καθιστώντας δυσβάσταχτη στους ασθενείς την πρόσβαση στις ιδιωτικές υπηρεσίας υγείας, δημιουργεί και σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια τις προϋποθέσεις για αντίθετα αποτελέσματα. Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικές τιμές σε κλινικές και ξενοδοχεία και μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας». Η χώρα μας θα μπορούσε να αποκτήσει το πλεονέκτημα σε τομείς όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η ορθοπεδική κ.τ.λ..

Σημειωτέον ότι η γειτονική Τουρκία έχει επιτύχει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού (π.χ. οφθαλμολογία), με κυβερνητική στήριξη αλλά και επιθετικό μαρκετινγκ, όπως η πρόσφατη κίνηση της Turkish Airlines να προσφέρει έκπτωση 50% στους ξένους ταξιδιώτες, που πηγαίνουν στην Τουρκία για θεραπεία, κατόπιν της υποβολής όλων των σχετικών δικαιολογητικών για ιατρική θεραπεία στα τοπικά γραφεία της αεροπορικής Turkish Airlines ώστε να εξασφαλίζουν έτσι την έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου.

Οσον αφορά τώρα την παρουσία της Ελλάδας στο Ντουμπάι, η ΕΛΙΤΟΥΡ, με την υποστήριξη του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού συμμετείχε για πρώτη φορά ως χρυσός χορηγός σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις. Η συμμετοχή ήταν ομαδική, με παρουσία στο περίπτερο της ΕΛΙΤΟΥΡ πέντε μελών της και συγκεκριμένα ο όμιλος ΙΑΣΩ, Ιατρικού Αθηνών, Euromedica, Eurodentica Specialized Dental Care και η Zante Medical Care. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 100 εκθέτες (νοσοκομεία, κλινικές, ταξιδιωτικά γραφεία, κράτη, ασφαλιστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, αεροπορικές, spa κ.τ.λ.) από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Οι περισσότερες συμμετοχές ήταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (25), την Τουρκία (15), την Ισπανία (7), τη Γερμανία (7), την Κύπρο (6) κ.τ.λ..

Η ΕΛΙΤΟΥΡ πραγματοποίησε περισσότερα από 100 ραντεβού με διαμεσολαβητές ιατρικού τουρισμού, νοσοκομεία, κλινικές κ.τ.λ., ενώ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για κλάδους όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η πλαστική χειρουργική, η αποκατάσταση, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία, μεγάλα χειρουργεία (ογκολογικά, νευροχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά κ.τ.λ.).

Για το μέλλον σχεδιάζονται ενέργειες όπως η διοργάνωση roadshows σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη), η διοργάνωση του Global Conference of Medical Tourism το 2017 στην Ελλάδα με τη συμμετοχή όλων των χωρών- μελών τoυ Global Healthcare Travel Council (όπου- σημειωτέον- στη θέση του αντιπροέδρου επανεξελέγη ο κ. Αντώνης Βλαχούσης, αντιπρόεδρος της EΛΙΤΟΥΡ), το διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης με αντικείμενο την επαγγελματική εξειδίκευση και πιστοποίηση για ειδικούς συντονιστές – διαμεσολαβητές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα κ.α..

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict