Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
30 Απρ 2015

Στροφή 180° από την Moodys για την Ελλάδα

Moodys Οικονομία

Πρώτα υποβαθμίζει την Ελλάδα και την επομένη συζητά για ενθαρρυντικό μέλλον η Moody’s συνεχίζοντας το σκωτσέζικο ντους των αγορών με την ελληνική οικονομία.Μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην οποία προχώρησε η Moody’s, προχωράει σε μια ανάλυση για το αν η Ελλάδα θα πετύχει συμφωνία και τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση Grexit.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η επίπτωση από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Μπορεί, οι άμεσες οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να ήταν μικρές, αλλά μια έξοδος θα υπονόμευε την μακροπρόθεσμη ευελιξία της ευρωζώνης και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο άμεση κρίση εμπιστοσύνης, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει την χρεοκοπία. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μέχρι σήμερα σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας αθέτησης πληρωμής και εξόδου, αυξάνεται.

«Η επίδραση μιας ελληνικής εξόδου δεν θα πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Global Sovereign risk του οίκου, Alastair Wilson. «Η άμεση επίδραση θα μπορούσε να είναι περιορισμένη εξαιτίας των περιορισμένων εμπορικών δεσμών της Ελλάδας και της χαμηλότερης έκθεσης των χωρών στην Ελλάδα. Αλλά μια έξοδος, θα μπορούσε να προκαλέσει παρόλα αυτά μια κρίση εμπιστοσύνης και να αναταράξει τις αγορές κρατικών ομολόγων», τόνισε ο ίδιος.

Η έκθεση του οίκου επισημαίνει πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε το εκλογικό σώμα φαίνεται να θέλουν την έξοδο. Οι αρχές της ευρωζώνης επίσης έχουν ένα κίνητρο να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας, διότι θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και να παγιώσει τις ζημιές στις αρχές της ευρωζώνης από τα δάνεια στην Ελλάδα.

Η αθέτηση πληρωμής δεν θα οδηγούσε απαραιτήτως στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η αλυσίδα των γεγονότων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η Moody’s θα ανέμενε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για κάποια περίοδο. Ωστόσο, εάν συμβεί η έξοδος, θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο, υπονομεύοντας την ανθεκτικότητα μιας νομισματικής ένωσης που έχει σχεδιαστεί για να είναι μη αναστρέψιμη.

«Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα αποτελούσε παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλοι στο μέλλον. Αυτό θα επηρέαζε αναπόφευκτα την τροχιά των μελλοντικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα αύξανε, έστω και λίγο, την πιθανότητα ότι και αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χρεοκοπία και έξοδο», αναφέρει ο Wilson.

Μια πιο άμεση απειλή θα ήταν μια κρίση της εμπιστοσύνης που έπληξε την λειτουργία της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρότερος από ό,τι το 2012, εν μέρει διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης και η οικονομία, είναι σε ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Η απάντηση των φορέων χάραξης πολιτικής στην έξοδο, θα καθόριζε την έκταση οποιασδήποτε μετάδοσης.

Εάν συνέβαινε μία τέτοια κρίση, θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τις χώρες της περιφέρειας με υψηλό και αυξανόμενο φορτίο χρέους και συνεχιζόμενες προκλήσεις δημοσιονομικής ενοποίησης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ