Navigation
17
Ιαν
location
Αθήνα
3oC
Αραιή συννεφιά
2 Μαΐ 2017

Τα έδωσε όλα για να παραμείνει στην εξουσία

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 Τα απροσδόκητα λόγια κατανόησης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών προς την Ελλάδα.
Οι -από τηλεοράσεως- φιλοφρονήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Σόιμπλε και την Μέρκελ.
Οι γεμάτες συμπόνια και κατανόηση διαπιστώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Γιούγκερ για το δράμα των Ελλήνων συνταξιούχων.
Η ξαφνική , απρόσμενη έως και ύποπτη συγκαταβατικότητα του Πόουλ Τόμσεν για την «εκπληκτική υπερ-απόδοση» της ελληνικής οικονομίας.
 
Όλα πλέον βρίσκουν την εξήγησή τους.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε στρατηγική.  Αποδέχθηκε την –μέχρι χθες δήθεν «αντισυνταγματική» και «αντιευρωπαϊκή»-  προ-νομοθέτηση σκληρών μέτρων για το 2019 και 2020. Εγκατέλειψε τη «λύση – πακέτο», δηλαδή ψηφίζουμε μέτρα για να πάρουμε ρύθμιση Χρέους. Υποχώρησε ταπεινωτικά στη πρωθυπουργική διαβεβαίωση «ούτε 1 Ευρώ νέα μέτρα».
 
  • Καταδικάζει την ελληνική οικονομία στον ασφυκτικό ζουρλομανδύα των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι το 2023, συνεχίζει την εν ψυχρώ δολοφονία της ιδιωτικής οικονομίας με τη βαριά φορολογία και τις περικοπές μισθών – συντάξεων, βοηθά την κυβέρνηση Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα (αφού δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Γερμανός φορολογούμενος από το ελληνικό χρέος) και εξασφαλίζει το κύρος της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.
Η μοναδική ουσιαστική διευθέτηση χρέους που θα αποφασισθεί μέσα στο καλοκαίρι, είναι η πλήρης αποπληρωμή του υπολοίπου των υψηλότοκων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τα χαμηλότοκα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.
 
Με μία «υποσχετική» δήλωση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται τον ESM ως «τριτεγγυητή» για την ομαλή και πλήρη εξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, μετά τον Αύγουστο του 2018 και αποδέχεται να παραμείνει στο πρόγραμμα για έναν ακόμη χρόνο ως εγγυητής υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ενδεχομένως με μια μικρή συμβολική χρηματοδοτική συμμετοχή.
 
Στην περιβόητη διευθέτηση του Ελληνικού Χρέους, που θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα «περιγραφεί» στο Eurogroup της 22ας  Μαΐου, περιλαμβάνεται η εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων ώστε να μειωθούν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και ποτέ να χρειαστεί η Ελλάδα ποσό μεγαλύτερο του 15% του ΑΕΠ για να εξυπηρετήσει τον διεθνή δανεισμό της.
 
  • Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν λεφτά, το ΔΝΤ θα πάρει πίσω τα λεφτά του και η Ελλάδα καταδικάζεται σε μακροχρόνια δημοσιονομική ασφυξία, με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς εξασφαλίσεις –παρά μόνον υποσχέσεις- για χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της διαδικασίας. 
Το μοναδικό αντάλλαγμα που απεκόμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σ’ αυτή την βρώμικη συναλλαγή είναι η ανοχή των θεσμών στην μικροπολιτική στρατηγική του για παραμονή στην Εξουσία.
 
Η μονιμοποίηση των 30.000 συμβασιούχων που εξήγγειλε με υπερηφάνεια ο Υπουργός Εσωτερικών, οι διορισμοί ημετέρων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων» με «αντίδωρα» και «αντίμετρα» αμφίβολης ουσιαστικής ωφέλειας, μαζί με μια ατελείωτη σκανδαλολογία με πληθώρα εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή, θα προσφερθούν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» για την διατήρησή του στην Εξουσία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ