Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
4 Δεκ 2015

Τα “δώρα” των δανειστών στην Ελλάδα για την διαπραγμάτευση

Ελλάδα Ευρώπη Οικονομία

Γιορτές έρχονται και οι δανειστές φέρνουν δώρα για την ελληνική κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς θα έχει αντέξει την εφαρμογή όλων των σκληρών μέτρων που υπέγραψε μέσω του τρίτου μνημονίου.

Η οδυνηρή επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και οι μικρότερες του αναμενομένου κεφαλαιακές ανάγκες από τον «δημόσιο τομέα» έφερε κάποια πρώτα χαμόγελα στον πρόεδρο του Eurorgroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ ο οποίος μιλώντας στο Ολλανδικό κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά όχι περισσότερα από 70 δις ευρώ αντί του αρχικού υπολογισμού για 86 δις ευρώ.

Δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά να κάνει για να σταθεροποιήσει την οικονομία της υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και την επόμενη Παρασκευή θα πρέπει να ψηφιστεί το επόμενο εφαρμοστικό νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα εκτός από σταθερότητα θα κερδίσει επίσης:

Σε βραχυπρόθεσμη βάση και όσο υλοποιεί τα μνημονιακά μέτρα έχει εξασφαλισμένη την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών από το δάνειο του ESM μέχρι και το 2018.

Μετά την επίσημη ολοκλήρωση της διαδικασίας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών και ανάλογα με τον βαθμό υλοποίηση του προγράμματος είναι πιθανό να δεί τον Ιανουάριο να επανέρχεται από την ΕΚΤ η παρέκκλιση (waiver) για την Ελλάδα και τα ομόλογα να γίνονται και πάλι δεκτά ως ενέχυρα για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.

Με άλλα λόγια οι ελληνικές Τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζονται από τον ELA με επιτόκιο 1,5% και θα αρχίσουν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05%. Ο φθηνός δανεισμός είναι το πρώτο βήμα μαζί με την επιστροφή των καταθέσεων για την σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Αν έχει θετική αξιολόγηση τον Φεβρουάριο θα μπορεί να απαιτήσει το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

Μια συμφωνία που θα εξομαλύνει το βουνό χρέους που θα πρέπει να ξεπληρώσει η Ελλάδα από το 2022 και μετά και θα εξασφαλίζει την άνετη ετήσια χρηματοδότηση των υποχρεώσεων θεωρείται ότι θα εξομαλύνει οριστικά πλέον την καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Βεβαίως η Ελλάδα θα πρέπει μαζί με την λύση για το χρέος θα πρέπει να αποδεχθεί και μια αυξημένη εποπτεία των δημοσιονομικών της από τους δανειστές οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά από 2 χρόνια όπως συνέβη το 2010 και το 2012.

Η τελευταία παροχή θα έρθει μέσα στην άνοιξη και θα αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Το όφελος για την πραγματική οικονομία θα είναι σχετικά μικρό αφού η ρευστότητα που θα εξασφαλιστεί δεν θα ξεπερνά τα 7 – 8 δις ευρώ για όλο τον επόμενο χρόνο.

Παρόλα αυτά και μόνο η ένταξη εκτιμάται ότι θα μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 3-4% ανοίγοντας την πόρτα για την επιστροφή στον δανεισμό από τις αγορές.

Αυτό έχει κατά νου και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του τον τελευταίο καιρό επιμένει να επαναλαμβάνει την θέση του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict