Navigation
14
Οκτ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
21 Απρ 2016

Τα “αγκάθια” που πληγώνουν ακόμα την διαπραγμάτευση

Ελλάδα - οικονομία Χρήμα & Πολίτης

Μπορεί η πολύωρη διαπραγμάτευση της Τετάρτης να ολοκληρώθηκε με ακόμη μια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών (που θα τους έκανε να χορεύουν, αν δεν τους έδιωχνε πρώτα), όμως υπήρξαν ζητήματα τα οποία παρέμειναν ανοικτά.

Παρότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, στα καυτά μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και του ασφαλιστικού, διαπιστώθηκε απλά ότι υπάρχει απόσταση.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά το τέλος της συνάντησης, αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο», κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου επισκόπησης των βασικών εκκρεμοτήτων. Ερωτηθείς εάν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στον νέο γύρο συζητήσεων, απάντησε «θα δούμε».

Επίσης, έκανε λόγο για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων το πρωί της Πέμπτης. Επί τάπητος θα πέσουν ξανά τα κόκκινα δάνεια και τα δημοσιονομικά. Ο Γιώργος Σταθάκης, αποχωρώντας τη νύχτα από το Χίλτον , ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση σήμερα το πρωί. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών με στόχο να βρεθούν οι γραμμές συμφωνίας για τα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Ο υπουργός δεν έκανε κάποια δήλωση, καθώς όπως είπε η διαπραγμάτευση συνεχίζεται “και για τα όρια της προστασίας και για το σύνολο του θέματος”.

Η διαφωνία των δανειστών για τα δημοσιονομικά

Ενστάσεις φαίνεται ότι προβάλλουν οι δανειστές για ορισμένους εκ των άμεσων φόρων  με τους οποίους θέλει η κυβέρνηση να κλείσει τον «λογαριασμό» των 1,8 δισ. από νέους φόρους. Συγκεκριμένα, δεν αρέσουν στους Θεσμούς οι νέοι φόροι στα τσιγάρα  γιατί εκτιμούν ότι θα προκαλέσει νέα έξαρση του λαθρεμπορίου, ενώ δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο φόρος λίπους που δεν φαίνεται να αποδίδει πάνω από 5-10 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως κερδίζουν έδαφος οι αυξήσεις φόρων στην αμόλυβδη βενζίνη, αλλά και η επιβολή φόρων στο διαδίκτυο, την κινητή τηλεφωνία και την συνδρομητική τηλεόραση. Προβληματισμός εκφράζεται όμως για την απόδοση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια.

«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου»

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές δεν δέχονται το ύψος της αύξησης εισφορών που προβλεπει το νομοσχεδιο (+ 1% για 3 χρονια και + 0,50% για αλλα 3 χρόνια), ενώ θα αναζητηθεί πολιτική λύση στο Eurogroup, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος είπε οι θεσμοί εμφανίζονται να δέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως, επίπεδο από αυτό που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση έλεγαν τα ξημερώματα ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις μέχρι να δούμε συμφωνία» δείχνοντας πως υπάρχουν και άλλα περιθώρια υποχώρησης από την ελληνική πλευρά. Επιπλέον, όπως έλεγε ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τους δανειστές «αλλαγές μπορεί να γίνουν» στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, για το λόγο αυτό, μπορεί να μην κατατεθεί τελικά σήμερα στη Βουλή αλλά την Παρασκευή.

«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές.«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».

Πιέζουν για χαμηλότερο αφορολόγητο οι δανειστές

Να σημειθωεί ότι οι δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) επιμένουν επίσης σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς-συνταξιούχους. Το νομοσχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει  μείωση από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά  «εδώ και τώρα» μείωση στα 8.182 ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι προτείνουν συμβιβαστική λύση για σταδιακή μείωση ως το 2018, από 9.090 το 2016, σε 8.590 το 2017 και σε περίπου 8.190 ευρώ το 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress