Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
10 Ιούν 2019

Τα 8 «καρφιά» της Κομισιόν και το μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση

κομισιον2 Νέα

Το «ξήλωμα» των παροχών Τσίπρα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς έχει ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή» σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάζουν ανησυχητική στασιμότητα.

Η τρίτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας από την Κομισιόν αποτελεί κόλαφο για την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα μήνυμα για το Eurogroup του τέλους Ιουλίου, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να απολογηθεί, να δεσμευτεί και να λάβει μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό κόστος του «πακέτου Τσίπρα» φτάνει στα 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όπως επισημαίνεται, «τα μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και είναι ακριβά». Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται επισφαλής ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος και το 2020, με δεδομένο ότι το κόστος των παροχών αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ! Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το «πάγωμα» κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και η ακύρωση συμφωνημένων μέτρων θα οδηγήσουν μοιραία σε αντίστοιχες… κινήσεις από τους δανειστές ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η Κομισιόν… προειδοποιεί την επόμενη κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κάνει σοβαρές διορθώσεις στο πρόγραμμα, αγγίζοντας ζητήματα όπως οι συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι αποκρατικοποιήσεις, η αποφασιστική προώθηση των 100.000 πλειστηριασμών από τις τράπεζες καθώς και η μείωση προσωπικού σε συνδυασμό με την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα. Τα μέτρα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και απομακρύνουν από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν να κάνουν με τις νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, τις μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή «13ης σύνταξης» και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας. Μάλιστα, στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ρητά ότι η ποιότητα των μέτρων είναι τέτοια, που ακυρώνει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, καταστρατηγώντας ταυτόχρονα τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Οκτώ «καρφιά»

Η Κομισιόν αποδομεί μία προς μία τις παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης, επισημαίνοντας τα εξής:

1. Οι 120 δόσεις είναι «γενναιόδωρες», καθώς από τη μία είναι πολλές και από την άλλη περιλαμβάνουν περιορισμένες προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την ΕΕ αλλά και τους δανειστές είναι ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο η κουλτούρα πληρωμών από τους οφειλέτες, κάτι που θα επηρεάσει καταλυτικά τις εισπράξεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

2. Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.

3. Η «13η σύνταξη» και η αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 και θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι παροχές προς τους συνταξιούχους έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2019! Σημειώνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 16% του ΑΕΠ, ενώ πρέπει να μειωθεί κάτω από το 10% τα επόμενα χρόνια.

4. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αυξηθούν φέτος και του χρόνου, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 των περιοχών της χώρας θα έχουν υψηλότερες τιμές ζώνης και συνεπώς υψηλότερες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις.

5. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι εξαιρετικά αργή και ως εκ τούτου η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία υλοποίησης των 100.000 πλειστηριασμών έως το 2021, για να μην προκληθούν «ρήγματα» στους ισολογισμούς των τραπεζικών ομίλων.

6. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει αυξηθεί πάνω από το όριο και η επόμενη κυβέρνηση καλείται να εξορθολογίσει το σύστημα με βάση τη συμφωνία των δανειστών με την απερχόμενη κυβέρνηση, Σημειωτέον ότι την τελευταία περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου διαδικασία τακτοποίησης ημετέρων.

7. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπέρασαν και πάλι τα 3 δισ. ευρώ και η επόμενη κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με το «πακέτο Τσίπρα».

8. Η διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, καθώς δεν προχωρούν οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι παραμένουν ακόμη στα χαρτιά η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η εξυγίανση της χρηματοοικονομικής θέσης της επιχείρησης, η μεταβίβαση πακέτου μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η πώληση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, καθώς και η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας.

Τέλος, επισημαίνεται μια σειρά εκκρεμοτήτων σε ζητήματα όπως η ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας, το κλείσιμο των τελευταίων κενών στο Κτηματολόγιο, η ενεργοποίηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ολοκλήρωση της αντιικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Yπερταμείο και η διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του Δημοσίου.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη   

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict