Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

Τα 7 σενάρια για την μείωση των συντάξεων

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Με την απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όσον αφορά το ασφαλιστικό, να μην έχει μειωθεί, το ΔΝΤ, χωρίς υπομονή πια, πιέζει ώστε να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το δημοσιονομικό κενό.

Όπως υποστηρίζουν οι δανειστές, τα μέτρα που έχουν προταθεί μόνο αξιόπιστα οικονομικά δεν είναι και, δεδομένης της αποτυχίας πολλών αντίστοιχων μέτρων στο παρελθόν, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει επτά εναλλακτικές οδούς, με στόχο να βρεθεί αυτή με την μέγιστη οικονομική απόδοση και το μικρότερο κοινωνικό κόστος (και αντίδραση).

Τα 7 σενάρια που επικρατούν ως λύσεις είναι τα εξής:

  1. Ένας έμμεσος τρόπος μειώσεων είναι αυτός των αυξήσεων των εισφορών. Είτε με την εισφορά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, η οποία ανέρχεται σε 3%-14% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (Ν.3865/10), με το ποσοστό να είναι ανάλογο του ύψους της σύνταξης. Αυτή θα μπορεί ναι ισχύει για χαμηλότερες συντάξεις, τόσο ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό των 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όπως, όχι λανθασμένα, επισημαίνει το ΔΝΤ, αυτό είναι απλά μια ανακατανομή εσόδων της κυβέρνησης παρά ένας τρόπος εξοικονόμησης δαπανών.
  2. Εξετάζεται ακόμη η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με τον νόμο «σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδομένης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά». Έτσι, μετά το 2018, θα εξεταστεί η παρακράτηση του ποσού της προσωπικής διαφοράς. Η τοποθέτηση του ΔΝΤ; Κι αυτό το μέτρο υστερεί, αφού μόλις για ένα έτος θα μπορέσει να λάβει χώρα.
  3. Στην συνέχεια της προσπάθειας να διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις αλλά να… χτυπηθούν ανελέητα οι υπόλοιπες, υπάρχει η πρόταση να μειωθεί εκ νέου το ανώτατο πλαφόν του αθροίσματος συντάξεων (κύρια + χηρείας + επικουρική) στο ποσό των 2.300-2.500€ από τα 3.000 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.
  4. Ακραίο σενάριο αναφέρει την περαιτέρω μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384€. Ήδη οι δανειστές της θεωρούν υψηλή, για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Τα νούμερα «τρομάζουν» αφού έχει γίνει λόγος για 320 κατώτατη, αλλά και 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.
  5. Οι επικουρικές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα μειωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει

Α) με την ρήτρα βιωσιμότητας. Μία κλιμακωτή μείωση από 2% έως 20%  για όσες συντάξεις ξεπερνούν τα 170€ μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Β) με επανυπολογισμό τους, όπου οι υψηλότερες επικουρικές θα «χτυπηθούν» κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΤΑΝΠΥ, Ταμείο Μηχανικών κ.λπ. Το ποσοστό αναπλήρωσης  αναφέρεται ότι θα φτάσει το 0.45% των συντάξιμων αποδοχών.

Γ) με μεγαλύτερη παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ. Από το 3-10% που είναι σήμερα και ισχύει για συντάξεις άνω των 300€ (που είναι μόλις 30.000), υπάρχει σκέψη να ξεκινήσει η εισφορά να κρατείται από τα 150€.

 

6) Δεν είναι απίθανο το εφαπαξ να υποστεί νέα μείωση μέχρι και 20%. Αυτό σημαίνει ότι για άλλη μία φορά οι εισφορές τόσων χρόνων των ασφαλισμένων θα χαθούν…

 

7) Δεδομένη θεωρείται η μείωση των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Πρόκειται για ποσό που αγγίζει τα 192€ και αφορά 280.000 δικαιούχους. Με την μείωση του 32% που προτείνεται, αυτό θα σταθμιστεί στα 129.2 ευρώ.  Πάντως, ακόμα κι έτσι τα προβλήματα του Μετοχικού Ταμείου θα συνεχιστούν, αφού κάθε μήνα μπαίνει «μέσα» κατά 20 εκατ. ευρώ, με την μαύρη τρύπα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict